marți

16 iulie, 2024

13 iulie, 2024

Noul grup de extremă dreapta Patrioți pentru Europa din Parlamentul European este o coaliție habsburgică ce îi conferă liderului maghiar platforma europeană la care râvnește de atâta vreme, scrie Politico.

Fanii cei mai înfocați numesc acest grup, care s-a destrămat acum mult timp, „k.u.k.” – „kaiserlich und königlich” (imperial și regal). Dar pentru toți ceilalți este cunoscut drept Imperiul Habsburgic. Din tot valul de știri din ultimul timp legate de uneltirile lui Orban, cea mai strigătoare dintre ele, când vine vorba de relația liderului maghiar cu puterea, a fost anunțul din 30 iunie de la Viena, când a anunțat că formează grupul Patrioți pentru Europa (PfE) – un grup politic de extremă dreapta din Parlamentul European.

O alianță între granițele fostului Imperiu Habsburgic

Stând alături de ceilalți lideri populiști de dreapta din Austria și Cehia, un Orban triumfător a anunțat formarea noului său club, care cuprinde teritoriile centrale ale fostului Imperiu Habsburgic – Austria, Boemia și Ungaria, nefiind nicio îndoială în legătură cu cine este la conducere. „Creăm o formațiune politică ce, în opinia mea, va decola ca o rachetă și va deveni foarte repede cel mai mare grup al dreptei europene”, a spus Orban. „Cerul este limita.” Numele grupului este un caz clasic de antifrază, adică are un înțeles opus față de cel aparent – ca atunci când îi spui unui uriaș „micuțul”.


Cu toate că termenul de „patrioți” poate însemna multe lucruri, „pentru Europa” nu poate fi ceva ce îi descrie pe acești „patrioți”.

Partidul lui Le Pen s-a alăturat „patrioților” europeni

La scurt timp după anunțul lui Orban, partidul Adunarea Națională a lui Le Pen s-a alăturat Patrioților, precum a făcut-o și partidul Lega din Italia, alăturându-se unei liste de partide importante de extrema dreaptă din Spania până în Olanda. Cu toate că francezii vor avea cea mai mare delegație din cadrul Patrioților, cu 30 de europarlamentari, Orban și aliații lui habsburgici ar putea ajunge să domine grupul dacă reușesc să atragă și partidele populiste din Slovenia și Slovacia, așa cum pare că vor reuși să o facă.

Având în vedere că genul de naționalism pe care Patrioții îl susțin a dus la distrugerea Imperiului Habsburgic în 1918, alianța lor tot mai strânsă pare surprinzătoare. Până nu demult, cam singura asemănare dintre politicienii care fac parte acum din grupul Patrioților era lipsa de încredere reciprocă. Partidul Libertății din Austria, spre exemplu, a cerut timp de zeci de ani despăgubiri de la cehi pentru austriecii care și-au pierdut casele și au fost alungați din fosta Cehoslovacia, după cel de-al Doilea Război Mondial. În același timp, unul din puținele lucruri cu care cehii, slovacii, ungurii și slovenii se puteau pune de acord era cât de plini de ei sunt austriecii. Și, atunci, cum de au ajuns cu toții în aceeași horă dintr-o dată? Răspunsul scurt: Orban. Partidul lui Le Pen, Adunarea Națională (RN), are cei mai mulți europarlamentari dintre toate partidele care s-au alăturat până acum Patrioților pentru Europa.

Cu toate că mulți dintre membrii noului club se privesc în continuare cu suspiciune unii pe alții, populiștii din Europa Centrală știu să recunoască o formulă câștigătoare atunci când ea se prezintă. Orice s-ar zice despre liderul viclean al Ungariei și diplomația sa de intermediere de săptămâna trecută, care l-a dus de la Kiev până la Moscova și Beijing, nu se poate spune că Orban nu are ambiții mari.

Orban, un model pentru extrema dreaptă europeană


În cercurile dreptei politice din întreaga regiune, Orban este văzut ca un model de urmat. După ce a auzit de vizita lui Orban la Moscova, premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, care a supraviețuit de curând unei tentative de asasinare, a fost plin de aprecieri la adresa liderului maghiar și a recunoscut chiar că i-ar fi plăcut și lui să participe la „misiunea de pace” a omologului său din țara vecină. „Vreau să îl felicit pe prim-ministrul Ungariei și să îmi exprim admirația pentru decizia sa de a vizita Kievul și Moscova fără nicio ezitare”, a spus Fico, al cărui partid, Smer, se află în tratative pentru a se alătura Patrioților. „Dacă sănătatea îmi permitea, m-aș fi alăturat cu bucurie.”

Prietenia dintre Orban și Fico poate părea puțin surprinzătoare, având în vedere istoria complicată a relațiilor dintre țările pe care le conduc și dominația de 800 de ani a Ungariei asupra poporului slovac, care s-a încheiat în 1918. Mai mult, cei doi vin din părți opuse ale spectrului politic: Orban, cândva un disident care se opunea controlului sovietic, vine din dreapta politică, în timp ce Fico este un fost comunist care a devenit un social-democrat după căderea Zidului Berlinului.

Unii „patrioți” îl admiră pe Putin

 În afară de frustrarea pe care o resimt din partea conducerii de la Bruxelles, Patrioții au și o viziune mult mai amiabilă față de președintele rus Vladimir Putin și războiul său din Ucraina. Cu excepția Austriei, partidele de extremă dreapta care s-au alăturat până acum Patrioților se trag din state membre NATO. Chiar și așa, membrii multora dintre ele nu își ascund respectul pe care îl au pentru liderul rus – în timp ce unii își exprimă admirația față de Putin cu o oarecare reticență, alții pur și simplu îl adoră. „Putin nu poate să piardă”, a spus Orban într-un interviu oferit săptămâna trecută. „Ideea că Rusia poate fi învinsă este foarte greu de închipuit.”

În afară de neîncrederea față de UE și entuziasmul lor pentru Rusia, coaliția habsburgică a lui Orban este unită și de opoziția lor comună față de imigranții veniți din lumea musulmană, pe care Patrioții îi văd ca pe un fenomen al confruntării civilizațiilor. „Credem într-o Europă determinată să își protejeze granițele, să oprească imigrația ilegală și să își apere identitatea culturală, urmând voința majorității vaste a cetățenilor europeni”, a scris grupul în manifestul său fondator.

„Patrioții” lui Orban pot deveni o forță politică în UE

Cu afiliați ai Patrioților aflați deja la putere în Ungaria și care conduc în sondaje în Cehia și Austria înainte de alegerile ce vor avea loc în ambele țări în septembrie, alianța lui Orban ar putea deveni în curând o mare forță politică, atât în regiune cât și în întreaga Uniune Europeană.

După ce a stat în umbra Austriei în aproape toate cele șase secole de existență a Imperiului Habsburgic, Ungaria ar putea deveni acum piesa centrală. Dacă va fi nevoie, Orban are la dispoziție un adevărat habsburg: Eduard Habsburg-Lothringen, stră-strănepotul împăratului Franz Joseph I din secolul al XIX-lea, este emisarul Budapestei pe lângă Sfântul Scaun.

„Dacă va fi vreodată nevoie de noi, suntem prin preajmă”, a spus el într-un interviu recent. A fost o glumă, dar și cu un sâmbure de adevăr.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: