Reprezentanții PNL și PSD din Consiliul Local ai Sectorului 1 nu s-au prezentat vineri la ședința de urgentă convocată de primarul Clotilde Armand pentru rezilierea contractului cu firma de salubritate Romprest. Au fost prezenți doar consilierii USR PLUS și cei ai PMP.
Ședința de urgență trebuia să aibă loc la ora 12.00, după ce în cursul zilei prefectul Capitalei, Alin Stoica, a acceptat declararea stării de alertă în Sectorul 1, la cererea primarului Clotilde Armand. Intrarea în stare de alertă, motivată de riscul sanitar generat de criza gunoaielor din sector, va permite Primăriei Sectorului 1 să apeleze la alți operatori decât Romprest pentru strângerea deșeurilor.
Starea de alertă nu poate fi mai mare de 30 de zile, dar poate fi prelungită ori de câte ori analiza factorilor de risc indică necesitatea menţinerii răspunsului amplificat pentru o perioadă de timp suplimentară, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.
Anunțul boicotului comun PNL și PSD a fost făcut de Clotilde Armand, care a post pe Facebook imaginea sălii de ședință și un mesaj dur la adresa partenerilor de coaliție liberali:
Presupușii mei parteneri de coaliție din primărie au un singur nume: USL.
PNL și PSD nu s-au prezentat astăzi la ședința de îndată a Consiliului Local. Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare se află un singur proiect de hotărâre de consiliu local: mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului București în vederea promovării unei acțiuni având ca obiect rezilierea Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativ – teritorială a Sectorului 1.
Serviciul public de salubrizare este întrerupt deși legea salubrizării și regulamentul de salubrizare interzice acest lucru. Facturile sunt plătite la zi și Compania Romprest continuă să ia ostatici cetățenii de bună credință care plătesc din buzunarul lor cel mai scump serviciu de salubrizare din România.
PNL și PSD s-au înfrățit din nou și nu vor rezilierea contractului în Justiție. Nu asta ați cerut, stimați consilieri? De ce nu ați votat? Știu. Sunt prea mulți bani de pierdut…
Zilele trecute a sosit raportul controlului efectuat de Ministerul Finanțelor (condus de însuși dl. Florin Cîțu) care ne demonstrează cu subiect și predicat că Sectorul 1 trebuie să recupereze 50 de milioane de euro de la societatea Romprest. PNL și PSD nu vor să recuperăm banii. Dimpotrivă.
Voi reveni cu acest punct pe ordinea de zi la fiecare ședință.
Menționăm că organizația Sector 1 a PNL este condusă de Sebastian Burduja, deputat, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, instituție ce a declarat nelegalitatea contractului cu Romprest. Contractul a fost atribuit nelegal, în 2008, de fost șef al organizației PNL Sector 1 Andrei Chiliman, care a câștigat trei mandate de primar al acestui sector.
Conflictul dintre primarul Clotilde Armand și compania Romprest a fost declanșat la scurt timp preluarea mandatului de la Sectorul 1 de către membra USR PLUS, care a acuzat firma că umflă facturile și cantitățile de gunoi colectate.
Afirmațiile primarului au fost confirmate de un raport al Direcției Generale de Inspecție Economico-Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor, care arată că Romprest ar fi produs un prejudiciu de 243,8 milioane de lei în urma emiterii unor facturi cu tarife supraevaluate sau pentru efectuarea unor servicii inexistente în contractul cu Primăria Sectorului 1.
Aprobarea rezilierii în CL, primul pas pentru a cere în instanță rezilierea contractului
În ședința de vineri, Clotilde Armand le-a propus consilierilor locali să voteze un proiect de hotărâre pentru mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului București în vederea promovării unei acțiuni având ca obiect rezilierea Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate.
Conform declarațiilor făcute pe Facebook de Clotilde Armand, adoptarea proiectului de hotărâre conduce la:
- sesizarea instanței de judecată cu o acțiune având ca obiect rezilierea Contractului de Delegare
- respectarea principiului continuității serviciului de utilitate publică
- sancționarea neexecutării obligațiilor contractuale de către operatorul delegat al serviciului public de salubrizare pe raza Sectorului 1.
Potrivit referatului de aprobare pentru acest proiect, Compania Romprest Service SA a întrerupt nejustificat și ilegal activitatea de colectare a deșeurilor municipale în următoarele perioade:
- 27 noiemebrie – 25 decembrie 2020, când a fost întreruptă în mai multe episoade activitatea de colectare a deșeurilor din surse necontrolate
- 31 mai – 18 iunie, când a fost întreruptă activitatea de colectare a tuturor catergoriilor de deșeuri
- 27 iunie – prezent, când a fost întreruptă activitatea de colectare a deșeurilor municipal stradale.
Raportul Ministerului de Finanțe: Contractul cu Romprest- nelegal, prejudiciul provocat de companie – 244 de milioane de lei
Compania de salubrizare Romprest ar fi produs un prejudiciu de 243,8 milioane de lei din fonduri publice în urma emiterii unor facturi cu tarife supraevaluate sau pentru efectuarea unor servicii inexistente în contractul cu Primăria Sectorului 1, conform unui control realizat de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor.
Controlul a fost declanșat în noiembrie 2020 și a constat, în primul rând, că atribuirea contractului, în 2008, de către Primăria Sectorului 1, condusă la acel moment de liberaulul Andrei Chiliman, a fost realizată ”în mod defectuos, cu nerepectarea prevederilor legale”. Ulterior au fost încheiate mai multe acte adiționale, inclusiv de fostul primar Dan Tudorache, prin care au fost majorate nelegal tarifele, după cum menționează raportul.
Cele mai relevante fragmente din raportul MF referitor la relația de afaceri dintre Romprest și Primăria Sectorului 1:
- Contractul de delegare a fost atribuit printr-o procedură pe care Sectorul 1 a pregătit-o și derulat-o cu nerespectări flagrante ale prevederilor legale, în scopul explicit de a atribui contractul către Romprest, procedura de atribuire nefiind altceva decât o formalitate. Încheiat și derulat în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale, inclusiv în ceea ce privește tarifele facturate de Romprest și plătite de Primăria Sector 1 din fonduri publice fără bază legală și contractuală.
- Prin Actul adițional nr. 11, fără număr de înregistrare la Primăria Sectorului 1 și la Romprest, încheiat în data de 16.09.2019, tarifele au fost modificate în sensul creșterii, fără bază legală și/sau contractuală.
- Consecința economică este reprezentată de prejudicii aduse fondurilor publice din bugetul local al Sectorului 1 în valoare de 243.896.931 lei. Sectorul 1 va recupera creanța bugetară în valoare de 243.896.931 lei, de la Romprest și de la persoanele răspunzătoare.
- Astfel spus, Romprest reclamă că Sectorul 1 nu ar raporta toate sumele pe care Romprest consideră că Sector 1 le-ar datora către Romprest. Ori, în contextul în care Sector 1 a plătit către Romprest fără bază legală și contractuală, în sarcina Romprest regăsindu-se o creanță a bugetului local în valoare de 243.896.931 lei, reclamația Romprest, conform căreia Sector 1 nu ar raporta toate ca plăți restante valoarea tuturor facturilor emise, nu poate fi luată în calcul
- Faptele descrise mai sus, efectuate cu nerespectarea prevederilor legale pot întruni elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute și sancționate de art. 242 și art. 297 din Codul Penal.
PNL își explică absența de la ședință
PNL Sector 1 a publicat vineri, pe Facebook, o ”scrisoare deschisă adresată cetățenilor Sectorului 1” în care răspund acuzațiilor lansate de primarul Clotilde Armand și de conducerea USR PLUS București în chestiunea boicotului ședinței de urgență a Consiliului local Sector 1.
Organizația condusă de Sebastian Burduja (foto) transmite că PNL nu a dorit ”să se prezintă la această mascaradă” organizată de primarul Clotilde Armand, care ”de dragul circului mediatic, pentru a-şi construi platforma pentru alegerile prezidenţiale la care visează, vă sacrifică în mod cinic binele, sănătatea şi calitatea vieţii”.
Scrisoarea PNL Sector 1:
Stimați cetățeni,
De luni de zile, sunteți supuși unui asediu constant al gunoaielor, mizeriei și șobolanilor. Dar cel mai mare pericol este INCOMPETENȚA soră cu MINCIUNA din primăria sectorului 1. De dragul circului mediatic, pentru a-și construi platforma pentru alegerile prezidențiale la care visează, primarul Clotilde Armand vă sacrifică în mod cinic binele, sănătatea și calitatea vieții.
Știm că v-ați săturat până peste cap. Circul trebuie oprit, iar PNL nu va cădea în capcana unui populism ieftin, pe spatele dumneavoastră.
Aseară târziu, după orele 21, consilierii locali PNL Sector 1 au fost informați de o convocare pentru astăzi, orele 12, la o ședință extraordinară de îndată, cu un singur punct pe ordinea de zi: propunere de reziliere a contractului cu operatorul de salubritate.
Stimați cetățeni, grupul consilierilor PNL Sector 1 este prezent în Primărie, dar NU se prezintă la această mascaradă, din următoarele trei motive simple:1. Executarea contractului de salubritate ȚINE DOAR DE PRIMAR, iar primarul NU are nevoie de împuternicirea Consiliului Local pentru a cere instanței rezilierea contractului. Este liberă să facă pe cont propriu toate demersurile legale — și să și le asume. Astfel, ședința de azi este doar o nouă mare păcăleală, o diversiune prin care se încearcă manipularea dumneavoastră, stimați cetățeni, și pasarea răspunderii la Consiliul Local.
2. NU sunt întrunite condițiile LEGALE pentru reziliere. Este chiar concluzia departamentului juridic din subordinea primarului (culmea!), care arată că proiectul de HCL NU respectă condițiile contractuale (art. 22). E negru pe alb: înainte de reziliere in instanta, trebuie definitivata negocierea directa. Daca la 15 zile dupa negocierea directa nu se ajunge la un compromis, abia atunci se poate merge catre rezilierea in instanta. Dar Consiliul Local a mandatat deja de săptămâni bune primarul sectorului 1 să negocieze reducerea tarifelor. Știți ce a făcut? Ați ghicit: NIMIC.
3. Rezilierea ilegală înseamnă prejudicii de sute de milioane de euro pentru sectorul 1. Proiectul propus de primar este complet IRESPONSABIL, dar doamna Armand nu riscă nimic. Pentru că aruncă toată răspunderea pe Consiliul Local, iar prejudiciul va fi suportat finalmente tot de către dumneavoastră, cetățenii fără vină ai sectorului 1.
În fine, chiar în decizia prefecturii de astăzi, privitoare la starea de alertă din sectorul 1, se spune foarte clar că trebuie să se asigure „posibilitatea continuării contractului de salubrizare de către compania Romprest Service SRL”. Primarul Armand trebuie să își asume toate aceste demersuri, inclusiv riscurile încălcării legii și prejudiciile care vor decurge din aceste decizii.
Stimați cetățeni, angajamentul PNL este să vă apere interesele și să vă spună adevărul. Nu vă lăsați păcăliți. Cercetați adevărul și veți vedea că toată această situație este generată artificial de oameni care vor un singur lucru: să-și facă imagine pe spatele și pe nervii dumneavoastră. Nu le vom permite acest lucru.Alături de dumneavoastră,
Echipa PNL Sector 1
PS Între timp, prin neplata facturilor legale, cu bun de plată, primarul încalcă legea, acumulează penalități și blochează ridicarea gunoiului. Nu spunem noi asta, justiția o spune. Acum câteva zile, justiția a decis prin hotărâre EXECUTORIE că primăria datorează peste 8 milioane de lei penalități pentru neplata unor facturi de peste 70 de milioane de lei. Primarul trebuie să își asume PE PERSOANĂ FIZICĂ aceste prejudicii.