PNL este deschis să primească parlamentari de la Pro România și ALDE, pentru că nu poate aduna o majoritate, decât dacă face genul acesta de compromis, declară la RFI liderul deputaților liberali, Florin Roman (foto).
Florin Roman spune că PNL vrea stabilitate: ”Noi am dori să ne îndreptăm spre stabilitate și spre normalitate, pentru că dincolo de criza politică avem și această situație generată de pandemia de coronavirus și cred că România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate și de normalitate. Stabilitate ar însemna ca săptămâna viitoare, cât mai repede, să avem un vot de învestitură asupra Guvernului Cîțu și categoric, să avem un guvern cu puteri depline, care să poată gestiona așa cum trebuie România în această perioadă”.
Liderul deputaților PNL speră în formarea unei majorități parlamentare, așa cum s-a întâmplat la moțiunea de cenzură care a dus la demiterea Guvernului Dăncilă: ”Am discutat cu toate partidele parlamentare, mai puțin cu cei de la PSD, care au anunțat clar că nu susțin nici un guvern liberal. Prin urmare, noi sperăm să generăm o majoritate, așa cum am generat și cu ocazia moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, pentru că aproape 20% dintre parlamentarii care au intrat în Parlament în 2016 pe lista unui partid între timp au trecut la alte partide sau sunt independenți sau neafiliați”.
Florin Roman spune că Guvernul Cîțu va primi voturi și de la Pro România și ALDE: ”Dacă e să ne uităm la diferența între declarații publice și votul efectiv, o să vedeți de exemplu că în cazul Pro România, mult mai mulți membri ai grupului parlamentar au votat și celelalte guverne, deși Victor Ponta anunțase că nu va fi un vot de exemplu pentru Guvernul Orban II. Dacă vă uitați la ALDE, e aceeași situație, au fost mai mulți parlamentari care au votat Guvernul și sigur, încercăm să găsim numărul necesar de 233 de parlamentari (…). Vom avea voturi și de la Pro România și de la ALDE”.
Întrebat dacă PNL este deschis să primească alți parlamentari de la Pro România și ALDE, deputatul a răspuns: ”Da. Au fost situații în care am primit astfel de parlamentari, pe cei care au votat alături de Guvernul liberal și și-au asumat public acest lucru. Altă soluție nu există, pentru că matematica e destul de simplă: nu poți aduna această majoritate, decât dacă faci genul ăsta de compromis”.