luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 august, 2021

Deputatul Dan Vîlceanu a fost validat miercuri de Biroul Politic Național al PNL pentru a ocupa funcția de ministru al Finanțelor. În BPN a existat un singur vot împotriva deciziei, dat de președintele partidului, Ludovic Orban.

Premierul a anunțat că va înainta imediat propunerea la Cotroceni, exprimându-și convingerea că ”astăzi vom avea și votul de investire”.

Florin Cîțu a forțat această numire, anunțând marți seara, după o reuniune a #echipeicâștigătoare organizată la Vila Lac 1, că a convocat BPN în baza prevederilor statutare potrivit cărora o treime din membrii acestui for de conducere pot cere convocarea structurii.


Ludovic Orban anunța anterior că va convoca el BPN, în condițiile în care interimatul premierului la Finanțe expiră pe 23 august, dar vrea ca înainte să discute cu premierul despre candidatul pe care partidul îl va susține la Finanțe.

Ludovic Orban nu agreează această numire din cauză că Dan Vîlceanu a fost lider al organizației de tineret a PSD.

Cine este Dan Vîlceanu

Deputatul PNL Dan Vîlceanu, propus de Florin Cîțu la conducerea Ministerului Finanțelor, este cunoscut drept o persoană cu legături atât în acest minister, cât și cu relații directe și cu companii de stat – îndeobște falimentare – din energie, cu care familia sa are contracte comerciale de milioane de euro.

 HotNews a scris încă de anul trecut că deputatul Dan Vîlceanu vizitează frecvent Ministerul Finanțelor.


La acel moment, în MFP aveau funcții de conducere cinci gorjeni, de la secretari de stat, la directori, în condițiile în care Vîlceanu conduce filiala PNL Gorj, iar familia sa are afaceri în județ, mai ales în domeniul energetic.

E și explicația traseului său politic – propunerea lui Florin Cîțu la Finanțe parcurgând alte 2 partide până la a ajunge liberal:
Dan Vâlceanu a fost mai întâi la PSD, ca șef al organizației de tineret Gorj, mai apoi la PDL, cand PDL a fost la putere, mai apoi în PNL, după fuziune.

Compania Trefo, administrată de mama deputatului (tată deputatului este baron PSD de Gorj), este „abonată” la bani de la companiile de stat, având în trecut contracte cu: Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, CET Govora, Compania Locală de Termoficare Colterm. 

Ludovic Orban: Există riscuri cu privire la această numire

Președintele PNL, Ludovic Orban, a explicat miercuri, într-o conferință separată, de ce a votat împotriva numirii lui Dan Vîlceanu la ministerul Finanțelor.

„Din cei 79 de oameni au fost doar 48. Au fost 31 de absenți, care probabil din cauza convocării foarte rapide nu au putut participa la această ședință. 47 de voturi au fost pentru, iar votul împotriva îmi aparține.

Faptul că n-am avut o discuție cu Cîțu, faptul că BPN a fost convocat intempestiv… Aș fi convocat și eu acest BPN! Afirmațiile care spun că eu nu aș fi convocat nu au legătură cu realitatea.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Mi-am exprimat rezerve extrem de serioase cu privire la această candidatură. Domnul Cîțu a spus că susține competența, integritatea… Din puntul meu de vedere există riscuri cu privire la această numire.

Opinia publică să știe foarte clar că desemnarea îi aparține lui Cîțu și celor care au convicat BPN”, a spus Ludovic Orban.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: