joi

28 martie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

3 noiembrie, 2020

Platforma Corona-Forms, care va permite o evidență exactă și în timp real a cazurilor de coronavirus și a stadiului în care se află aceste, va fi lansată miercuri, după o perioadă în care s-au făcut testări în câteva județe.

Sistemul a fost dezvoltat de Ministerul Sănătăţii şi STS, este utilizat exclusiv de autoritățile implicate în combaterea epidemiei și nu folosește nicio aplicație de localizare a persoanelor infectate. Va permite însă o mapare a cazurilor, după adresa pacienților, astfel încât va putea fi folosită și pentru carantinarea unor perimetre restrânse cu incidență foarte ridicată.

Explicațiile oferite de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, referitor la funcționarea platformei și avantajele acesteia:

În momentul în care un rezultat vine de la un laborator, el ajunge în acelaşi timp atât la pacient, în mesaj, sau apare şi informare electronic, apare la DSP, din datele pacientului, apare la medicul de familie şi, tot din datele pacientului, apare şi în CV/ la Casa de Asigurări de Sănătate.


Este anunţat, se ia legătura cu medicul de familie, rămâne în izolare şi monitorizare.

În contextul în care avem un rezultat pozitiv şi este asimptomatic, rămâne în legătură cu medicul de familie.

Apariţia unor simptome înseamnă reevaluarea, solicitarea unui transport, de obicei, Departamentul Situaţii de Urgenţă face acest transport, iar la spitalele care sunt dedicate se merge pe programare şi se face o evaluare.

La spital, dacă evaluarea nu confirmă modificări radiologice, se decide continuarea la nivel de domiciliu, în continuare se face monitorizarea, cu un tratament de specialitate.


La fel, DSP-ul este cel care, tot în această platformă, va da acele decizii de concediu medical, pe care îl va acorda medicul de familie, în monitorizarea de până la 14 zile.

În condiţiile în care cel care primeşte testul este negativ, la fel, ajunge la medicul de familie, care în continuare va decide câte zile, cinci sau şapte zile, stă în concediu, în funcţie de infecţia respiratorie pe care a acuzat-o la un moment dat.

Cei care au acces la sistem pot vizualiza și anchetele epidemiologice, iar în baza anchetelor rezultă și carantinarea şi izolarea celorlalte persoane.

(Citiți și: ”Interviu Jeanette Hofmann / Corona-Apps și Bio-supravegherea: ”Noi nu avem controlul asupra felului în care ar putea fi folosită în viitor.””)

În ultima perioadă, a mai spus ministrul, sistemul a fost testat la nivelul unor Direcții de Sănătate Publică din țară:

„Să vedem dacă sistemul rezistă. Rezistă, iar miercuri vom fi gata cu acest sistem în toată ţara. Până la sfârşitul săptămânii suntem gata şi cu introducerea în această platformă în direct şi poate fi vizualizată de factorii medicali, a anchetelor epidemiologice. În baza acestor anchete avem şi carantinarea şi izolarea celorlalte persoane.”

Sistemul va permite carantinarea la nivel de stradă

Acesta este sistemul despre care Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, spunea că va fi folosit în Capitală pentru eventualele decizii de carantinare a unro zone restrânse, când se constată focare mari de coronavirus:

În privința Bucureștiului, la acest moment, în ansamblul lui, cred că nu se impune carantinarea.

Însă, există un sistem informatic pe care ministerul, cu STS, îl implementează. A început deja implementarea, va fi gata în câteva zile. În baza acestui sistem vom avea distribuția geografică a cazurilor în interiorul municipiului. Atunci, dacă vom constata că pe o stradă, două, într-un mic cartier, avem focare, o astfel de măsură poate fi luată.

Carantiarea va fi făcută cu ajutorul Poliției Locale, Poliției naționale și Jandarmeriei.

Dacă autoritățile decid carantinarea unei zone dintr-o localitate, hotărârea se va lua însă, pe baza datelor cu incidența unde sunt izolați infectații, care nu coincide neapărat cu cea zona sursă, locul unde s-au îmbolnăvit acele persoane.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: