luni

29 aprilie, 2024

9 octombrie, 2023

Prețul petrolului a crescut cu mai mult de 4 dolari pe baril la deschiderea de luni a burselor asiatice pe fondul luptelor dintre gruparea palestiniană Hamas și Israel care au început sâmbătă dimineață.

Țițeiul Brent se tranzacționa aproape de 88 dolari pe baril luni dimineață pe piețele asiatice, iar West Texas Intermediate (WTI), caracteristic pieței SUA, costa peste 86 dolari pe baril, ambele tipuri în creștere cu aproape 4% față de închiderea de vineri. În următoarele ore, prețurile s-au retas puțin, WTI scăzând ușor sub 86 dolari pe baril.

Atacul surpriză și declarația de război a Israelului împotriva mișcării islamiste palestiniene de duminică s-au soldat deja cu peste 1.100 de morți și există temeri privind o nouă creștere a tensiunilor în Orientul Mijlociu. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat război Hamas, jurând o „răzbunare cruntă” împotriva grupării islamiste.

Riscuri geopolitice


Prețurile petrolului au reacționat rapid la deteriorarea stabilității din Orientul Mijlociu și vor rămâne probabil vulnerabile la mai multe schimbări bruște pe măsură ce luptele vor escalada în Gaza.

„Riscul geopolitic din ce în ce mai mare în Orientul Mijlociu va continua să susțină prețul petrolului și ne putem aștepta la o volatilitate mai mare a cotațiilor”, au declarat analiștii ANZ Bank într-o notă citată de Reuters.

În același timp, analiştii de la Goldman Sachs au evidenţiat încă două posibile consecinţe ale confruntării armate dintre Israel şi Hamas.

În primul rând, au scris ei, ultimele evenimente ar putea întârzia normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită în mediarea pozițiilor celor state implicându-se SUA. În al doilea rând, odată cu implicarea Iranului în sprijinul acordat grupării Hamas, perspectivele pentru livrările viitoare de petrol iranian s-au deteriorat considerabil, relatează Bloomberg.


Pe de altă parte, conform ziariștilor de la Wall Street Journal, Arabia Saudită a indicat că este dispusă să ia în considerare amânarea tăierilor de producție dacă prețul petrolului va crește exagerat. WSJ citează oficiali saudiți și americani, menționând că este o schimbare semnificativă a Riadului față de atitudinea sa de anul trecut față de cererile SUA pentru o majorarea a producției.

Riscul implicării directe a Iranului

Atacul surpriză al Hamas de sâmbătă vine după luni de relaxare a tensiunilor dintre Washington și Teheran, exporturile de petrol ale Iranului crescând la maximul ultimilor cinci ani, cu acceptarea tacită a SUA. Într-un scenariu extrem, dacă ar fi atacat, Iranul ar putea să riposteze și să închidă traficul prin Strâmtoarea Hormuz, vitală pentru aprovizionarea cu țiței a pieței internaționale, zilnic fiind traversată de nave transportând circa 17 milioane de barili petrol și condensate.

„Dacă Israelul atacă și implică direct Iranul, probabil că va fi foarte dificil pentru administrația Biden să continue să închidă ochii la încălcarea sancțiunilor de către republica islamică”, a scris RBC capital Markets într-o notă pentru clienții săi. „Anticipăm că oponenții administrației democrate din Congres și nu numai, vor acuza Casa Albă că oferă Iranului fonduri pentru a sponsoriza astfel de grupări extremiste”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: