vineri

1 martie, 2024

8 martie, 2012

Dan Grigore şi-a prezentat miercuri demisia din Consiliul Naţional al Audivizualului, după câteva săptămâni tensionate în care instituţia a avut de luat decizii cu privire la derapajele televiziunilor implicate politic.

Potrivit paginademedia.ro, Dan Grigore a denunţat, în motivarea demisiei sale, nivelul jos la care a ajuns presa şi denigrările şi atacurile la persoană pe care televiziunile le practică îndeosebi în perioadele electorale. Cu câteva zile în urmă, Dan Grigore fusese atacat într-o emisiune a Antenei 3 de preşedintele PNL Crin Antonescu.

Iată scrisoarea de demisie a lui Dan Grigore, aşa cum e prezentată de paginademedia.ro:


Stimate Domnule Președinte al Consiliului Național al Audiovizualului,

Vă rog să primiți demisia mea din funcția de membru al CNA, cu începere de astăzi  8 martie a.c. pentru următoarele motive :

Am acceptat să fac parte din CNA numai pentru că aceia care m-au propus mi-au confirmat că reprezint pentru ei o garanție solidă de probitate morală și profesională.

Cred cu tărie că o societate în care legea nu e respectată, e sortită eșecului. Țările civilizate în care tot mai mulți români aleg să trăiască, au ajuns acolo unde sunt în primul rând pentru că oamenii respectă regulile pe care singuri și le impun, pentru că sunt corecți, își respectă cuvântul dat, își fac treaba cu seriozitate.


Legile sunt făcute de noi și dacă vedem că sunt proaste trebuie să cerem să fie schimbate, nu să lucrăm pe dedesubt.

În timpul celor două mandate la CNA am respectat legea deși nu e cea mai bună posibil, drept pentru care am și propus, alături de câțiva colegi, schimbarea ei. Nu ne-a reușit decât în mică parte deocamdată. E loc destul pentru mai bine iar piața audiovizualului confirmă acum că toate propunerile noastre erau corecte.

Am respectat legea fără să țin cont de interesele de partid sau de grup care se ghiceau de multe ori în spatele faptelor pe care trebuia să le cântărim.

Am apărat de multe ori oameni pe care nu i-aș fi salutat niciodată doar pentru că eu cred că orice om are drepturi care trebuie respectate indiferent dacă eu îl simpatizez sau nu, dacă sunt sau nu de acord cu partidul din care face parte sau dacă lucrează la o televiziune la care nu m-aș uita vreodată dacă n-aș fi membru CNA.

În cei 11 ani de mandat am fost prea de multe ori denigrat și calomniat inimaginabil în seriale întregi TV, am fost amenințat eu și familia mea, mi s-au înscenat scandaluri în speranța că voi căpăta pedepse penale care să mă oblige la demisia din Consiliu, am fost târât în procese nedrepte fără vreo bază reală, am fost acuzat de fapte abominabile, sunt urmărit și hăituit pentru că îmi fac datoria cu conștiinciozitate și pentru că nu răspund nici unui fel de presiune.

Ce se întâmplă pe unele posturi TV este pur și simplu terorism. Terorism mediatic.

În numele libertății și democrației, în numele slujirii opoziției, se calcă în picioare legi, se încalcă drepturi câștigate cu sânge în decembrie ’89.

Limbajul agramat și stâlcirea limbii române, înjurăturile cele mai josnice, aluziile sexuale nerușinate, comportamentul sub-uman, incitarea la violență, șantajul, calomnia și amenințarea, terfelirea valorilor culturale, senzaționalismul ieftin, dezinformarea, panica indusă, sunt doar câteva din instrumentele de manipulare folosite de unele posturi TV și care ne îndepărtează cu viteza luminii de lumea civilizată.

Ceea ce fac eu în acest Consiliu al Audiovizualului a fost și este atacat permanent cu arme măsluite, de către aceleași televiziuni, în încercarea de a-mi distruge credibilitatea.

Acuzația că aș fi trădat idealurile monarhiste și pe Rege și că l-aș susține pe Băsescu am demontat-o cu vehemență de multă vreme dar acum directorul unei televiziuni   m-a lovit din nou sub centură prefăcându-se (sau chiar fiind ?!) neinformat iar actualul președinte PNL, în legătură cu aceeași enormitate, m-a acuzat de lipsă de onoare. O afirmație venită din partea unui oficial, pe care eu nu o pot lăsa nesancționată. Și mi s-a mai reproșat voalat că nu sunt omul celor care ”m-au trimis în CNA”. E adevărat : n-am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată “omul cuiva” deși în România se cam obișnuiește.

Asta a fost doar picătura care a umplut paharul :

Demisionez din Consiliul Audiovizualului pentru că nu pot funcționa într-o instituție care e obligată să lucreze într-un climat de presiune permanentă, de lipsă de respect față de reguli, de fățărnicie și de măsluire sistematică a celor mai elementare principii, de monumentală rea-credință și de poluare gravă a spațiului public;

  • pentru că vocea mea este acoperită de puhoaie de batjocură și amenințări;
  • pentru că nu mai vreau să suport un stres care nu produce nici cel mai mic bine social după ce decenii întregi am trăit stresul nobil al scenelor de concert și al întâlnirilor cu publicul de pretutindeni;
  • pentru că prevăd o campanie electorală de o ferocitate fără precedent în care respectarea legii riscă să pară chiar infracțiune în ochii celor prea mulți care cred că ”scopul scuză mijloacele”.  Iar eu văd cu oroare cum fărădelegea ne duce în haos.

Dan Grigore, 8 martie 2012

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: