Phenianul a anunţat testarea cu succes, duminică dimineața, a unei bombe cu hidrogen care poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală.
Este cel mai mare test nuclear efectuat vreodată de Coreea de Nord și primul după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, scrie The Guardian.
”Toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în ţară, iar dispozitivul este o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile şi cu tehnologia noastră”, a declarat liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, citat de agenția de știri nord-coreeană KCNA.
”Testul marchează un pas important în atingerea scopului final de a completa procesul de a deveni o forţă nucleară”, a precizat KCNA.
Bomba este de cel puțin șase ori mai puternică decât cea care a distrus Hiroshima, în august 1945.
Testul a provocat un cutremur de aproximativ zece ori mai puternic decât cel care a urmat precedentului test nuclear, din spetembrie 2016 – cel de duminică a avut o magnitudine de 6,3 pe scara Richter.
Japonia a condamnat testul, iar preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a convocat de urgenţă Consiliul Naţional de Securitate.
During an emergency call between US national security adviser HR McMaster and his Japanese counterpart, McMaster said that Washington is firmly committed to defending Japan, including with its nuclear deterrent, following North Korea’s latest nuclear test.
Autoritățile americane au luat imediat legătura cu omologii sud-coreeni și japonezi pentru a-i asigura de sprijinul SUA.
Conform tratatelor, Tokio se află sub „umbrela nucleară”a SUA, ceea ce înseamnă că Statele Unite pot răspunde la orice atac cu arme atomice desfășurat împotriva Japoniei.
De asemenea, ministrul de Externe de la Tokyo a cerut întrunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU:
”Acest act este de neiertat şi reprezintă o violare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Am cerut să ne coordonăm acţiunile cu Statele Unite şi Coreea de Sud pentru a convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
Având în vedere că în mod clar Coreea de Nord nu are nicio intenţie de a se angaja într-un dialog, Japonia va coopera cu alte state pentru a adopta o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate”, a declarat Taro Kono.
Ministerul de Externe de la Beijing a emis un comunicat în care atrage atenţia că se opune şi condamnă ferm acţiunile Coreei de Nord, cerând Phenianului să respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.
Rusia condamnă dar face apel la calm
Moscova a condamnat și ea testul nuclear al Phenianului: ”Această ultimă manifestare a Phenianului de a ignora cererile din rezoluțiile în domeniu ale Consiliului de Securitate al ONU și normele de drept internațional merită condamnarea cea mai fermă”, menționează un comunicat Ministerului de Externe rus.
Comunicatul conține și un apel la calm și la reținere de la orice acțiune care ar duce la o nouă „escaladare” a situației din Peninsula Coreeană.
Criza din Peninsula Coreea s-a intensificat în luna iulie, Coreea de Nord efectuând două teste ale rachetei balistice intercontinentale Hwasong-14, despre care se presupune că are capacitatea să atingă teritoriul Statelor Unite. De atunci, retorica dintre Washington şi Phenian s-a amplificat, fiind lansate ameninţări reciproce.