marți

26 martie, 2024

1 septembrie, 2011

Peter Eckstein-Kovacs, consilierul petru minorităţi al lui Traian Băsescu, şi-a anunţat joi demisia din postul de la preşedinţie. Eckstein spune că decizia de a-şi da demisia din funcţia de consilier prezidenţial are legătură cu faptul că are un punct de vedere diferit de cel al preşedintelui Traian Băsescu cu privire la proiectul Roşia Montană, fapt ce nu era compatibil cu postul pe care îl deţinea.

„Eu i-am oferit demisia domnului preşedinte, care a acceptat-o. Din punct de vedere formal luni o s-o depun”, a declarat, potrivit AGERPRES, consilierul prezidenţial.

El a precizat că decizia sa are legătură cu faptul că are un punct de vedere diferit de al şefului statului în ceea ce priveşte proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană.


„Sigur că da, aici am un punct de vedere care este contrar cu cel al domnului preşedinte şi acest lucru nu este compatibil cu statutul de consilier al preşedintelui, ca atare mi-am prezentat demisia”, a explicat Peter Eckstein-Kovacs.

El a menţionat că a comunicat şi conducerii UDMR decizia sa.

Peter Eckstein-Kovacs a semnat pe 21 august o petiţie a asociaţiei Transilvania Verde, care a lansat o campanie de strângere de semnături pentru a obţine de la Ministerul Culturii retragerea certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic de la Roşia Montană.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pe 24 august, ca reacţie la poziţia luată de consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter împotriva proiectului de la Roşia Montană, că acesta ar trebui să se gândească dacă vrea să-şi continue activitatea alături de Uniune.


Peter Eckstein-Kovacs a elaborat, în urmă cu mai mulţi ani, împreună cu fostul senator PRM Gheorghe Funar, un proiect de lege pentru interzicerea folosirii cianurilor în minerit.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 18 august, că a susţinut dintotdeauna proiectul de la Roşia Montană, menţionând că România are nevoie de el, cu condiţia să fie renegociate condiţiile de partajare a beneficiilor din operarea zăcămintelor de aur şi argint din zonă.

„Cred că proiectul Roşia Montană trebuie făcut. România are nevoie de el, cu condiţia să fie renegociate condiţiile de partajare a beneficiilor din operarea zăcămintelor de aur şi argint de la Roşia Montană. Mă uitam la preţul aurului în ultimii cinci ani: acum cinci ani preţul aurului era 600 de dolari uncia, astăzi este 1.700 de dolari uncia, cu perspectiva ca până la sfârşitul anului să depăşească 2.200-2.500 uncia. (…) Ce ţară stă cu o asemenea avere în pământ fără să găsească soluţii s-o pună în valoare? Pentru că recolta asta nu este nici a ONG-urilor, nu este nici a Ungariei, care nu ştiu ce avize trebuie să-i dea României. Nu trebuie să-i dea niciun aviz. Suntem încă stat suveran”, a afirmat şeful statului

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: