joi

25 aprilie, 2024

20 iunie, 2021

laura codruta kovesi eppo parchetul europeanParchetul European a înregistrat peste de 300 de cazuri în primele două săptămâni de funcționare, a declarat procurorul șef al instituției, Laura Codruța Kovesi, într-un interviu acordat Risk & Compliance Journal al The Wall Street Journal, preluat de News.ro.

Conform acesteia, este posibil ca până la sfârșitul anului să ajungă la finalizarea și trimiterea în instanță a primului dosar al Parchetului European (EPPO): „Am înregistrat deja peste 300 de cazuri. Unele sunt în fază incipientă, unele nu se află chiar la început. Este foarte dificil, după două săptămâni de funcţionare, să estimez, dar sper că până la finalul anului vom avea prima punere sub acuzare”.

Numărul cazurilor semnalate este de așteptat să crească în lunile viitoare, în special cele cu referire la achizițiile făcute de sistemele de sănătate în pandemie, a explicat șefa EPPO:


„Pentru că în următoarea lună va fi alocat un pachet uriaş de fonduri pentru recuperare, ne aşteptăm ca numărul cazurilor să crească, pentru că mai mulţi bani, mai puţine reguli şi transparenţă înseamnă un risc mai mare de infracţiune. Ne aşteptăm să avem mai multe cazuri, mai ales privitor la sistemul sanitar, achiziţiile publice, infrastructură şi agricultură. Avantajul EPPO este că putem investiga mai bine, în special infracţiunile transfrontaliere ”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

„Nu există state curate” în ceea ce privește corupția, ci subraportări

„Există discrepanţe uriaşe între statele membre UE”, la nivelul investigaţiilor, fapt ce s-ar putea explica prin nedetectarea sau ignorarea faptelro de corupție, a mai declarat procurorul-șef al EPPO:

În viziunea mea, nu există vreo ţară curată. În acele state membre unde numărul de cazuri nu a fost atât de mare nu înseamnă că sunt curate.

Poate nu au detectat infracţiunile, poate nu au tratat fenomenul cu prioritate. Având EPPO acum, asta se va schimba.

Cheltuirea bugetului, în viziunea diplomaților și în cea a procurorilor


EPPO a mai primit bani, dar în interiorul instituției există viziuni diferite despre ce înseamnă cheltuirea inteligentă a fondurilor:

„Trebuie să folosim banii într-un mod inteligent. Sunt două viziuni: una a diplomaţilor – să începem, să vedem, să luăm pas cu pas -, dar asta este în conflict cu viziunea procurorilor, pentru că toţi vrem să facem o treabă bună şi ştim ce ne trebuie pentru asta. Avem nevoie de un buget satisfăcător pentru a avea resurse suficiente. Încă nu avem suficiente resurse. Mai avem nevoie de personal, cel puţin 50 de oameni în plus, aici, la Luxembourg, pentru a avea mai mulţi analişti de caz şi investigatori financiari care să gestioneze cazurile pe care le vom primi. Să sperăm că la anul vom avea mai multe resurse. Vom lupta pentru asta”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: