sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 august, 2020

Disidentul Radu Filipescu, printre semnatarii apelului

Peste 200 de personalități din mediul culural și reprezentanți ai unor ONG-uri cer președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, să declare ferm susținerea societății civile și drepturilor omului în Belarus.

Românii au trăit o revoluție sângeroasă și nu sunt străini nici de represiuni recente ale protestelor pașnice, cum ar fi cele din 10 august 2018, cu exact doi ani înainte de evenimentele din Belarus”, se arată în apel.

”Mai mult decât atât, aceleași metode de tortură descrise de cetățenii încarcerați în Belarus (cum ar fi, de exemplu, cei forțați să treacă încolonați printre membrii forțelor de ordine care, din dreapta și din stânga, îi lovesc cu bastoane de cauciuc) au fost descrise și de cetățeni români arestați în timpul Revoluției din 1989. Așadar, România nu trebuie să stea deoparte când poporul bielorus are nevoie de solidaritate internațională”.


Printre semnatari se numără Andrei Pleșu, scriitorii Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Mihai Șora, Radu Paraschivescu, istoricii Armand Goșu și Andrei Ursu, numeroși actori între care Marius Manole, Tudor Chirilă, regizorii Cristian Mungiu, Mihai Măniuțiu, Adina Pintilie, Alexandru Solomon, Radu Jude, dar și foștii deținuți politici Radudu Filipescu și Ștefan Niculescu-Maier.

Printre organizațiile neguvernamentale semnatare se numără Grupul pentru Dialog Social, Expert Forum și PEN România.

Solicitările semnatarilor apelului public:

  • deschiderea unor canale oficiale de comunicare cu Svetlana Tihanovskaia și Consiliul de Coordonare din Belarus;
  • transmiterea clară a poziției de nerecunoaștere ca președinte ales a lui Alexandr Lukașenko;
    stabilirea unui termen pentru transferul de putere, prin dialog, de la fostul președinte și actualul uzurpator al puterii în Republica Belarus, Alexandr Lukașenko, la opoziție, iar dacă acest transfer de putere nu este posibil, recunoașterea Svetlanei Tihanovskaia ca președinte interimar până vor avea loc alegerile libere;
  • dacă Alexandr Lukașenko va refuza dialogul și va continua să răspundă prin forță, să se ia în calcul retragerea acreditării Ambasadorului Republicii Belarus în România, în semn de protest pentru evenimentele sângeroase de pe tot cuprinsul Republicii Belarus și, dacă regimul Lukașenko continuă represiunea împotriva propriilor cetățeni și nu este deschis la dialog cu societatea din Belarus, încetarea relațiilor diplomatice.

Luni, 24 august, la ora 19:00, pe Turnul de Artă de la Centrul Cultural Make a Point din Pantelimon, Morarilor nr. 1, se va înălța steagul de 8m/2m alb-roșu-alb, simbolul Revoluției Bieloruse.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: