Persoanele interceptate în Dosarul Microsoft sunt invitate să vizioneze sau să asculte înregistrările video și audio, conform unui document DNA prezentat de Realitatea Tv.
Cei care doresc, pot formula în următoarele 20 de zile o cerere „pentru a lua la cunostință de continutul proceselor verbale la care sunt consemnate activitatile de supraveghere tehnică sau de a asculta convorbirile ori să vizioneze imaginile rezultate din activitatea de supraveghere”, precizează documentul, conform legii.
Această invitație va ajunge la toate cele 80 de persoane care au fost filate în dosar, persoane printre care se numără nu doar cei acuzați în dosar, ci și alți politicieni, precum președintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu sau Varujan Pambuccian.
Reamintim că în Dosarul Microsoft au scăpat de răspunderea penală șapte foști miniștri, deoarece unele acuzații nu au putut fi dovedite, iar alte fapte s-au prescris deja.
Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin contractul şi actele adiţionale investigate în dosarul Microsoft se ridică la aproape 67 de milioane de dolari, potrivit procurorilor anticorupție.
Situația fiecărui ministru, așa cum este descrisă într-un comunicat DNA:
FUNERIU PETRU – DANIEL, ministru al Educației și Cercetării în perioada 2009 – 2012, s-a dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de Procedură Penală („fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”), întrucât semnarea de către acesta a „Notei privind licențele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în școli”, nu era de natură să producă efecte juridice, aceasta fiind întocmită în „scopul exclusiv al raportării și al informării cu privire la evoluția procesului de soluționare a unor probleme specifice, la stadiul implementării documentelor de politici publice și/sau a actelor normative”.
De asemenea, în cazul a doi foști miniștri, Mihai Tănăsescu și Șerban Mihăilescu, s-a dispus clasarea pentru următoarele acuzații:
Mihai Tănăsescu – pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălarea banilor, constând în faptul că în perioada iunie 2003 – noiembrie 2004, a pretins și primit de la Florică Claudiu Ionuț și de la o altă persoană, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers, ca urmare a derulării contractului de licențiere Microsoft.
Astfel, în contul unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein. Din cercetările efectuate a rezultat că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari, care la rândul lui a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obținute de Fujitsu Siemens Computers.
În cazul lui Șerban Mihăilescu, s-a mai dispus soluția clasării față de alte fapte, conform art. 16 alin. 1 lit. c din Codul de Procedură Penală, întrucât în cauză nu au rezultat probe din care să reiasă că, în baza influenței pe care ar fi avut-o, a asigurat încheierea unui contract de închiriere licențe IT în condițiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers și derularea acestuia în bune condiții.
De asemenea nu au existat probe din care să reiasă că suspectul ar fi primit de la aceeași societate foloase necuvenite (sume de bani), o parte din ele fiind virate în contul unor societăți de tip off-shore cu titlu de consultanță și asistență tehnică.
Faptele de care au fost acuzați inițial aceștia
TĂNĂSESCU MIHAI-NICOLAE, fost ministru al Finanțelor Publice.
Acuzația inițială – pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. În luna iulie 2004, în contul personal al unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea „inv directe ale nerezidenţilor in Romania – alte capitaluri – sectorul nebancar”. Din cercetările efectuate rezultă că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari şi a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obţinute de Fujitsu Siemens Computer.
MIHĂILESCU PETRU ȘERBAN, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003.
A fost acuzat de: instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă, spălare de bani. În perioada aprilie – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.
Faptele s-au prescris în cazul următorilor:
ANDRONESCU ECATERINA – care a fost acuzată în septembrie 2014 de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în perioada în care avea calitatea de ministru.
NICA DAN, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, în perioada 2000 – iulie 2004.
Acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. În perioada aprilie – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.
ȚICĂU SILVIA ADRIANA, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie-decembrie 2004, acuzată inițial de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani.
ATHANASIU ALEXANDRU, ministru al Educației și Cercetării în perioada 2003 – 2005.
Acuzat inițial de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.