Ministrul american al apărării, Lloyd Austin (foto), a numit o „greșeală tragică” atacul cu drona din Kabul, din luna august, lansat pentru a preîntâmpina un atac al ISIS-K. Mașina aruncată în aer nu avea legătură cu gruparea teroristă, iar cei 10 civili uciși, dintre care șapte erau copii, dețineau vize speciale pentru SUA și așteptau să fie evacuați.
„Ofer cele mai profunde condoleanţe rudelor supravieţuitoare ale celor care au fost ucişi”, a declarat, într-un comunicat, şeful Pentagonului, care a recunoscut că bărbatul vizat era „doar o victimă nevinovată, la fel ca celelalte persoane ucise în mod tragic”.
„Ne cerem scuze şi vom face tot posibilul să învăţăm din această greşeală oribilă”, a adăugat el, citat de AFP, preluată de Agerpres.
Tot vineri, generalul Kenneth McKenzie a declarat că „își asumă întreaga responsabilitate pentru atac și pentru deznodământul tragic”.
Anterior, Pentagonulul susținuse că cel puțin un complice al ISIS-k și trei civili au fost uciși în ceea ce șeful Statului Major al armatei SUA a numit un „atac îndreptățit”, în data de 29 august.
Investigația a arătat că toate persoanele ucise în acest atac erau civili nevinovați. Înaintea atacului, operatorii dronei au survolat curtea timp de patru -cinci minute. În acest timp, șoferul a părăsit vehiculul. Un copil a parcat mașina, iar alți copii se aflau în mașină și în curte.
Conform USA Today, printre cei zece civili uciși s-au numărat șapte copii. În atacul lansat de americani nu a murit niciun terorist.
Inițial, SUA au declarat inițial că vehiculul avea la bord o cantitate substanțială de explozibil
La momentul atacului, armata americană a susținut că atacul a fost direcționat împotriva unei mașini-capacană a ISIS-K, încărcată cu explozibili și care urma să fie folosită de teroriști împotriva trupelor americane și persoanelor ce urmau să fie evacuate din Kabul.
„Forțele militare SUA au condus astăzi un atac aerian defensiv cu o dronă împotriva unui vehicul în Kabul, eliminând o amenințare iminentă ISIS-K împotriva aeroportului internațional Hamad Karzai”, a declarat căpitanul Bill Urban, purtătorul de cuvânt CENTCOM, la momentul atacului.
„Suntem încrezători că am lovit ținta. O explozie secundară puternică provenită de la vehiculul vizat indică prezența unei cantități substanțiale de material explozibil. Evaluăm posibilitatea existenței unor victime civile, dar nu avem indicii în momentul de față. Rămânem atenți la posibile amenințări viitoare”, mai preciza atunci oficialul.
Victimele primiseră vize speciale pentru SUA și așteptau să fie evacuate
Conform informațiilor apărute ulterior în presa internațională și mărturiilor celor care și-au pierdut rude în acest atac, victimele primiseră vize speciale pentru SUA și urmau să fie evacuate.
Familiile Ahmadi și Nejrabi își făceau bagajele, așteptând un semn să fie escortați la aeroportul din Kabul, de unde să plece în Statele Unite, dar mesajul pe care l-a trimis Washington-ul a fost o rachetă lansată spre casa lor dintr-un cartier din Kabul.
„Erau copii nevinovați”, spune Ahmadi despre majoritatea victimelor, inclusiv Malika, de 2 ani. Dacă n-ar fi plecat să cumpere mâncare, Ahmadi ar fi putut fi și el printre victime.