joi

18 aprilie, 2024

9 martie, 2012

Patru membri ai Consiliului Național al Audiovizualului, proveniți din zona actualei Puteri, au transmis, vineri, Parlamentului o scrisoare în care reclamnă păresupăuse presiuni exercitate și de liderul PNL Crin Antonescu asupra CNA, potrivit paginademedia.ro.

Scrisoarea este semnată de Ioan Onisei (vicepreșdinte al CNA), Valentin Jucan, amândoi propuși de PDL în funcțiile de la CNA, precum și de jurnalistul Gelu Trandafir și fosta coordonatoare de comunicare a PDL, Narcisa Iorga, amândoi propuși de preșdintele Traian Băsescu pentru funcția de membri ai Consiliului.

Demersul celor trei vine după ce și-a anunțat demisia din CNA pianistul Dan Grigore, care fusese propus membru al Consiliuui de către Guvernul Tăriceanu.


”Noi, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului semnatari, vă sesizăm în legătură cu unele presiuni politice exercitate asupra autorităţii autonome aflate sub control parlamentar – CNA. Aceste presiuni s-au manifestat în mod public, în timp ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat şi a dezbătut o speţă oarecare, în conformitate cu Legea audiovizualului nr.504/2002. Urmare a acestor presiuni, dl Dan Grigore a demisionat astăzi din funcţie (vă atașăm scrisoarea pe care a făcut-o publică odată cu demisia).

Demisia dlui Dan Grigore din Consiliul Naţional al Audiovizualului este o pierdere pentru această instituţie, dar mai ales pentru publicul al cărui interes ea îl serveşte. Orice autoritate cu activitate în domeniul culturii ori al mass-media ar fi onorată să aibă în echipa sa de decizie o personalitate culturală de valoare precum dl Dan Grigore.

În cadrul unei dezbateri televizate referitoare și la modul în care își exercită mandatul patru dintre membrii CNA, un parlamentar a afirmat despre dl Dan Grigore că este lipsit de onoare. Nu a fost însă singurul exemplu. Acesta este motivul pentru care, declarându-ne solidari cu dl Dan Grigore, vă solicităm audierea la nivelul Comisiilor pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă.

Facem apel către Parlament, forul suprem al statului de drept, să susţină Consiliul Naţional al Audiovizualului în misiunea sa de a aplica prevederile legale”, se arată în scrisoarea celor patru membri CNA.


Ei reclamă declarațiile publice ale unor parlamentari cu privire la o situație aflată în plin proces de analiză de către CNA, care ”au fost de natură să influenţa votul membrilor Consiliului, ceea ce vine în contradicţie flagrantă cu legile statului şi, în egală măsură, cu interesul public”.

Ce reclamă cei 4 membri ai CNA:

”În fapt, la data de 28.02.2012, CNA a analizat mai multe emisiuni difuzate de către Antena 3 în care s-a folosit limbaj injurios. Au fost făcute mai multe propuneri de sancţionare a postului, printre care şi aceea de difuzare timp de 10 minute doar a textului sancţiunii, conform art.95 din Legea nr.504/2002 şi având în vedere faptul că postul a mai primit în anul precedent 20 de sancţiuni, dintre care jumătate pentru folosirea limbajului injurios și încălcarea dreptului la demnitate umană. Întrucât în acea ședință nu s-a întrunit numărul legal de voturi, decizia de sancţionare a fost amânată.

De la acea dată, în spaţiul public, s-au desfăşurat următoarele acţiuni, pe care noi le considerăm a fi presiuni politice de natură a influenţa votul membrilor, în perioada în care CNA analiza cazul, de-a lungul mai multor ședințe:

– la data de 29 februarie, PSD a emis un comunicat de presă cu privire la activitatea CNA, viciată de interese politice;

– la data de 1 martie, într-o emisiune moderată de directorul postului aflat în discuţia CNA, dl senator Crin Antonescu a făcut declaraţii cu privire la doi dintre membrii CNA şi a modului în care aceştia îşi exercită funcţia publică;

– la data de 3 martie, dl deputat Mircia Giurgiu a organizat, în această calitate, un miting de protest faţă de CNA şi a făcut apel ca autoritatea aflată sub control parlamentar să nu sancţioneze postul Antena 3;

– la data de 6 martie, dl deputat Mircea Duşa a afirmat că CNA acţionează în sensul cenzurării presei”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: