România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

11 mai, 2020

Federația Patronală Patronale Petrol și Gaze (FPPG) a cerut Guvernului României să declasifice „datele și informațiile” din industrie.

FPPG spune că fără declasificarea cerută  nu este posibilă digitalizarea domeniului prin tehnologii avansate, potrivit unei scrisori deschise, adresată luni Executivului.

„Digitalizarea industriei de petrol şi gaze naturale din Romania se poate realiza doar prin actualizarea cadrul legislativ la progresul tehnologic. Companiile din industria petrolieră au reiterat importanța declasificării datelor și informațiilor din industria petrolieră, acțiune fără de care digitalizarea este inaccesibilă companiilor din România”, spune documentul citat .


Tehnologiile la care se referă FPPG sunt cele „precum ”Cloud”, ”Big Data” şi ”Cloud Computing” care presupun procesarea datelor în centre de date de tip ”Cloud” aflate pe teritoriul Uniunii Europene.

„Clasificarea unor date îngreunează utilizarea lor şi face imposibilă valorificarea lor prin tehnologii ”Cloud”. Prin limitarea accesului la digitalizare a companiilor şi autorităților din industria petrolieră, acestea sunt dezavantajate în competiția pentru capital față de alte industrii din regiune sau piațaglobală”, spune FPPG.

Nevoia de utilizare a unor instrumente avansate de tehnologie a informației „este cu atât mai presantă în cazul României, care are în exploatare zăcăminte mature, cu un semnificativ declin natural al producției”.

De asemenea, majoritatea furnizorilor de soluții specifice industriei oferă soluții numai în Cloud, soluțiile curente, instalate local, urmând să iasă din mentenanță și din oferta de servicii.


FPPG spune că, prin utilizarea soluțiilor de tipul ”Cloud”, industria din alte țări a înregistrat următoarele beneficii imediate, cu impact direct în nivelul producției:

  • Acces mai rapid la date și modele şi scurtarea timpului de decizie;
  • Reducerea timpului de foraj prin monitorizarea în timp real;
  • Reducerea de până la 100 de ori a timpului de procesare a modelelor de rezervor;
  • Creșterea gradului de reușită în activitatea de prospecțiune și explorare, prin procesarea în ”Cloud” a datelor seismice;
  • Creșterea factorului de recuperare a rezervelor din zăcăminte și implicit creșterea producției.

„Ca urmare a piedicilor legislative, România a pierdut startul în procesul de digitalizare a industriei petroliere şi va suporta costuri mai mari pentru a recupera decalajul”, spun petroliștii.

FPPG citează un studiu Deloitte din 2019, potrivit căruia România este singura ţară care menține cerințe de teritorialitate pentru datele specifice industriei Upstream. Reglementarea „contravine tendinței europene de eliminare a restricțiilor și barierelor cu privire la transferul, utilizarea, stocarea, procesarea și accesul la datele fără caracter personal”, mai spune scrisoarea FPPG.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: