Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Parlamentul European vrea să limiteze accesul SUA la datele personale ale cetăţenilor europeni
de Elena Poenaru 20.6.2013
Uniunea Europeană vrea să interzică Statelor Unite să aibă acces la datele cetăţenilor europeni, fără aprobarea unui judecător sau a unei autorităţi echivalente, ca răspuns la programul american de spionaj PRISM, potrivit Reuters.
Europarlamentarii din Partidul Popular European (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul European, au susţinut, miercuri, o propunere care ar obliga oficialii SUA să folosească un acord internaţional existent, pentru a obţine acces la datele cetăţenilor.
Acordul, cunoscut sub numele de Tratatul pentru Asistenţă Legală Bilaterală (MLAT) cere ca un judectăror sau o autoritate echivalentă, competentă, să aprobe orice transfer de date în afara UE.
Comisia Europeană a cerut o astfel de prevedere în timpul negocierilor privind datele personale, în 2011, dar a renunţat în urma lobby-ului făcut de SUA, care erau îngrijorate că nu vor avea acces la informaţiile necesare pentru combaterea terorismului.
Propunerea are nevoie de aprobarea statelor membre şi de o majoritate în Parlamentul European, pentru a fi adoptată.
“Proiectul previne ca o ţară terţă să acceseze anumite date personale sau luate la întâmplare, protejând astfel cetăţenii după dezvăluirile recente referitoare la înregistrările din programul PRISM”, a spus Sean Kelly, un membru irlandez al PPE.
Oficialii americani au confirmat existenţa programului PRISM, prin care se colectează date din Google, Facebook, Skype şi alte companii americane, după ce documente publicate de The Guardian şi Washington Post au dezvăluit această operaţiune.
Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, şi-a exprimat frustrarea faţă de PRISM, scriindu-i procurorului general american, Eric Holder, săptămâna trecută, pentru a cere explicaţii legate de activităţile acestui program în Europa.
Ea vrea ca SUA să facă orice cerere de informaţii prin intermediul MLAT, acordul semnat de CE şi SUA în 2003, care a intrat în vigoare în 2010.