joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 iunie, 2013

Uniunea Europeană vrea să interzică Statelor Unite să aibă acces la datele cetăţenilor europeni, fără aprobarea unui judecător sau a unei autorităţi echivalente, ca răspuns la programul american de spionaj PRISM, potrivit Reuters.

Europarlamentarii din Partidul Popular European (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul European, au susţinut, miercuri, o propunere care ar obliga oficialii SUA să folosească un acord internaţional existent, pentru a obţine acces la datele cetăţenilor.

Acordul, cunoscut sub numele de Tratatul pentru Asistenţă Legală Bilaterală (MLAT) cere ca un judectăror sau o autoritate echivalentă, competentă, să aprobe orice transfer de date în afara UE.


Comisia Europeană a cerut o astfel de prevedere în timpul negocierilor privind datele personale, în 2011, dar a renunţat în urma lobby-ului făcut de SUA, care erau îngrijorate că nu vor avea acces la informaţiile necesare pentru combaterea terorismului.

Propunerea are nevoie de aprobarea statelor membre şi de o majoritate în Parlamentul European, pentru a fi adoptată.

„Proiectul previne ca o ţară terţă să acceseze anumite date personale sau luate la întâmplare, protejând astfel cetăţenii după dezvăluirile recente referitoare la înregistrările din programul PRISM”, a spus Sean Kelly, un membru irlandez al PPE.

Oficialii americani au confirmat existenţa programului PRISM, prin care se colectează date din Google, Facebook, Skype şi alte companii americane, după ce documente publicate de The Guardian şi Washington Post au dezvăluit această operaţiune.


Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, şi-a exprimat frustrarea faţă de PRISM, scriindu-i procurorului general american, Eric Holder, săptămâna trecută, pentru a cere explicaţii legate de activităţile acestui program în Europa.

Ea vrea ca SUA să facă orice cerere de informaţii prin intermediul MLAT, acordul semnat de CE şi SUA în 2003, care a intrat în vigoare în 2010.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: