joi

25 aprilie, 2024

19 noiembrie, 2013

Bugetul UE 2014- 2020 (Cadrul Financiar Multianual) a fost adoptat, marți, cu 537 de voturi pentru și 126 împotrivă. El prevede 908 miliarde de euro credite de plăți și 960 de miliarde de euro credite de angajament, respectiv 3,7% și 3,5% mai puțin decât a fost prevăzut pentru cadrul bugetar multianual 2007-2013.

Cadrul Financiar Multianual a fost adoptat după trei ore de discuții și după luni de negocieri.

Va fi aprobată și regula N+2, pentru România și Slovacia

Important pentru România este și faptul că va fi adoptat adoptat și amendamentul referitor la regula N+2, care mai acordă un răgaz de un an pentru a primi fonduri europene aferente exerrcițiului financiar 2007-2013.


Conform regulii N+2, resursele alocate pentru anumite proiecte se pierd dacă plata nu este revendicată până la sfârşitul celui de-al doilea an care urmează anului angajamentului. Prin modificările care urmează să fie adoptate la Strasbourg prin votul de miercuri, 20 noiembrie, România şi Slovacia vor avea încă un an la dispoziţie să solicite plăţi pentru angajamente făcute în 2011 şi 2012.

Cadrul financiar multianual (CFM, fostele „perspective financiare”) nu reprezintă bugetul UE pentru o perioadă de șapte ani, ci un mecanism menit să asigure previzibilitatea cheltuielilor UE și, în același timp, respectarea unei discipline bugetare stricte. CFM definește sumele maxime („plafoanele”) pentru fiecare domeniu de cheltuieli majore („rubrică”) din bugetul Uniunii.

În acest context, în fiecare an, Parlamentul European și Consiliul, care reprezintă „autoritatea bugetară” a Uniunii, trebuie să stabilească de comun acord bugetul pentru anul următor. În realitate, bugetul anual adoptat se situează întotdeauna sub plafonul global al CFM. CFM stabilește, de fapt, prioritățile politice pentru anii următori și reprezintă, prin urmare, atât un cadru politic, cât și unul bugetar.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: