10 martie, 2024

Papa Francisc a spus într-un interviu recent că Ucraina ar trebui să aibă ceea ce el a numit curajul „steagului alb” și să negocieze cu Rusia încetarea războiului care a urmat invaziei trupelor Moscovei în urmă cu mai bine de doi ani în urmă, și care a adus moartea pentru zeci de mii de oameni, relatează Reuters.

Papa Francisc a făcut comentariile într-un interviu realizat în februarie de postul de radio elvețian RSI, cu mult timp înainte de oferta făcută vineri de președintele Turciei Tayyip Erdogan lui Volodimir Zelenski pentru organizarea unui summit între Ucraina și Rusia menit a pune capăt războiului.

Erdogan și-a reînnoit oferta de mediator la finalul întâlnirii de la Istanbul cu  omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, care a răspuns că încă nu e momentul discuțiilor directe cu Vladimir Putin, pentru că nu e dispus să renunțe la niciun teritoriu.


Planul de pace anunțat de liderul ucrainean presupune retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina și restabilirea granițelor de stat dinainte de 2014. Kremlinul a exclus însă angajarea în negocieri de pace în condițiile stabilite de Kiev.

„Cel mai puternic este cel care are curajul să negocieze pacea”

În interviu, papei Francisc i s-a cerut să-și exprime poziția față de dezbaterea dintre cei care spun că Ucraina ar trebui să renunțe la poziția intransigentă, deoarece timpul se scurge în favoarea Moscovei, și cei care susțin că acceptarea începerii negocierilor necondiționat ar legitima acțiunile părții celei mai puternice. În întrebare, reporterul a folosit termenul de „steag alb”.

„Este una dintre interpretări, este adevărat”, a spus papa, conform unei porțiuni din interviu pus la dispoziția Reuters. Interviul integral urmează a fi difuzat pe 20 martie, ca parte a unui program cultural.

„Dar cred că cel mai puternic este cel care vede care este situația, se gândește la oameni și are curajul steagului alb și negociază”, a spus Francisc, adăugând că discuțiile ar trebui să aibă loc cu mediarea puterilor internaționale.


„Cuvântul a negocia este un cuvânt curajos. Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a spus Francisc.

Se pare că este prima dată când papa Francisc a folosit termeni precum „steagul alb” sau „învins” în discuțiile despre războiul din Ucraina, deși a mai vorbit în trecut despre necesitatea negocierilor.

Într-o explicație, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat că papa a preluat termenul „steag alb” rostit de intervievator și l-a folosit „pentru a indica oprirea ostilităților (și) ajungerea la un armistițiu având curajul negocierilor”.

„Negocierea nu este niciodată o capitulare”

Anul trecut, papa în vârstă de 87 de ani a trimis un emisar pentru ajungerea la o soluție de pace, în persoana cardinalului italian Matteo Zuppi, la Kiev, Moscova și Washington, pentru a afla pozițiile liderilor din acele țări.

„Unuia poate să-i fie rușine”, a spus Francis despre negocieri, „dar la câți morți se va ajunge (până la sfârșitul războiului)? (Ar trebui) să negociezi la timp, să găsești o țară care poate fi un mediator”, a spus Francisc, menționând Turcia drept una dintre ţările care se ofereau.

„Să nu vă fie rușine să negociați, înainte ca lucrurile să se înrăutățească”, a spus Francisc, care a făcut sute de apeluri pentru ceea ce el numește „Ucraina martirizată”. Întrebat dacă este dispus să medieze, papa Francisc a răspuns simplu: „Aici sunt”.

Într-o altă parte a interviului, vorbind despre războiul dintre Israel și Hamas, papa Francisc a spus: „Negocierea nu este niciodată o capitulare”.

Reacția Kievului: „Trebuie să ucidem balaurul”

Ambasada Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun i-a răspuns duminică Papei Francisc că în al Doilea Război Mondial nimeni nu a vorbit „despre negocieri de pace cu Hitler”, ca răspuns la sugestia ca Kievul să aibă curajul să negocieze pacea cu Rusia.

„Este foarte important să fim clari! Când vorbim despre al Treilea Război Mondial, ceea ce avem acum, trebuie să învăţăm lecţiile celui celui de-al Doilea Război Mondial”, a scris misiunea diplomatică ucraineană pe reţelele de socializare.

„A vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler şi de steag alb pentru a-l mulţumi ? Deci, lecţia este una singură: dacă vrem să se termine războiul, trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul”, a susţinut ambasada ucraineană.

Luna trecută, Volodimir Zelenski a spus că 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la invazia rusă din februarie 2022 și că zeci de mii de civili au fost uciși în zonele ocupate ale țării.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: