3 decembrie, 2020

Două noi acte normative simplifică procedurile pentru transferul pacienților cu arsuri grave în străinătate: ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și ordinul pentru modificarea privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri, anunță Mediafax.

Comisii de analiză a cererilor de transfer în străinătate ale pacienților arși se vor înființa în spitale.

Cum va funcționa mecanismul de transfer:

  • Comisiile care vor analiza dosarul medical al pacientului și vor stabili necesitatea transferului pacienților cu arsuri grave în străinătate se vor constitui la nivelul unităților sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, în termen de 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al acestui Ordin.
  • Acestea vor aproba transferul numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de internare în centrele pentru arși conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinul ministrului sănătății nr. 476/2017, cu modificările și completările ulterioare. Evaluarea oportunității transferului se realizează cu respectarea prevederilor Anexei 8 din același act normativ.
  • Comisiile vor fi formate din 3 membri: medicul curant al pacientului, un medic în specialitatea anestezie şi terapie intensivă și un medic în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, desemnați în prealabil prin decizie a directorului medical al unității sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, ținând cont de graficul lunar al gărzilor.
  • Aceste comisii se întrunesc în regim de urgență la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim 2 ore de la primirea cazului, analizează dosarul medical al pacientului și, după caz, aprobă transferul motivat.
  • Deciziile comisiilor se iau prin consens și se transmit Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru realizarea transferului către unități specializate în străinătate.
  • Pentru acest demers, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne vor încheia un protocol de colaborare și coordonare.
  • În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, Ministerul Sănătății inițiază demersurile necesare pentru încheierea protocoalelor de colaborare cu unități medicale din străinătate care asigură asistenţă medicală bolnavilor cu arsuri.

Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1419/2017 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri prevede ca decontarile cheltuielilor să se realizeze direct către unitățile sanitare pe baza documentelor medicale și facturilor aferente serviciilor medicale de care a beneficiat pacientul din bugetul MS, în cadrul acțiunilor prioritare AP-ARSURI.

Marii arși, șansele de vindecare în România


România ar fi trebuit să aibă de mai mulți cel puțin o secție pentru mari arși la Floreasca, însă investiția s-a transformat într-un dosar penal, întrucât barocamera destinată arșilor s-a dovedit a fi pentru tratamente antiageing.

Unitatea a costat aproximativ 9 milioane de euro și a fost inaugurată de trei ori în trei ani, dar funcționează și acum parțial. Celebra barocameră necesară îngrijirii cazurilor grave de arși a costat 3,4 milioane de lei în 2013, dar nu este nici acum pusă în funcțiune.

Primul centru din România pentru tratarea în condiții de maximă siguranță a așa numiților mari arși (pacienți cu arsuri de gradul al III-lea, profunde și pe suprafață mare a corpului) a fost inaugurat în octombrie 2019, la Timișoara. Proiectul a fost dezvoltat în nouă ani, iar construcția nu a fost încă recepționată de beneficiar.

Cea de-a doua secție din țară destinată tratării pacienților cu arsuri grave a fost inaugurată tot în octombrie 2019, în cadrul secției de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Județean Sf. Spiridon din Iași. Secția a fost construită și amenajată cu bani de la Ministerul Sănătății, bugetul investiției fiind de 40 de milioane de lei.


România mai are paturi de siguranță pentru pacienții arși la Spitalul de Arși și la Spitalul Floreasca din București, însă acestea nu îndeplinesc toate condițiile de siguranță pentru astfel de pacienți.

Mai există două paturi la Spitalul Județean din Brașov, unde medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă, a reușit să le cumpere dintr-o sponsorizare.

Patru mari centre pentru mari arși ar urma să dețină România, în cadrul unui program finanțat de Banca Mondială, în afara celor de la Iași și Timișoara două ar fi în București (la Spitalul Bagdasar Arseni și la Spitalul Grigore Alexandrescu).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: