vineri

26 aprilie, 2024

8 iunie, 2023

Asigurații în sistemul public de sănătate vor putea beneficia, începând de la 1 iulie, de un pachet de analize de laborator care să-i permită medicului de familie să depisteze precoce anumite boli, a declarat Adela Cojan (foto), președintele CNAS.

„Acest program va schimba paradigma din asigurările de sănătate. Până acum erau incluse doar persoanele peste 40 de ani, acum sunt incluse începând de la doi ani. Noi am prevăzut obligativitatea laboratoarelor de a programa acești pacienți indiferent de valoarea plafonului. În afară de analize, medicii de familie sunt stimulați financiar să discute cu pacienții despre cum pot evolua afecțiunile lor. Anul trecut 2% din populația eligilă s-a prezentat la consultațiile de prevenție și trebuie să aducem procentul la 20%”, a explicat Adela Cojan, la Prima Tv.

România intră astfel în practica uzuală a sistemelor de sănătate publică, în care se alocă fonduri mari medicinei primare, acolo unde se pot depista la timp simptome ce anunță riscul dezvoltării unei boli cronice. Această strategie reduce în timp decesele preventibile și va diminua cheltuielile publice cu serviciile de sănătate.


„Consultațiile presupun realizarea unor riscograme pentru diabet, boli cronice de rinichi, tulburări mentale, cancer, demență, depresie sau Alzheimer și multe alte boli”, a mai explicat Adela Cojan.

Investigațiile de prevenție la persoanele peste 40 de ani, introduse prin Contractul-cadru din 2021

Investigaţiile recomandate de medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate a asiguratului asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani au fost introduse în iulie 2021.

Investițiile în sectorul sănătății și o strategie de prevenție mai bună ar putea aduce României o creştere economică suplimentară de aproximativ 26 miliarde de dolari, până în 2040, adică un plus total de 9% și unul anual de 0,4%, potrivit unui studiu al MCKinsey Global Institute (MGI) din 2021.

„Fiecare dolar investit în economia României ar aduce un beneficiu în plus de 1,7 dolari, prin concentrarea pe programe de sănătate și de comportament care și-au dovedit eficacitatea”, potrivit studiului.


Povara îmbolnăvirilor ar scădea cu până la 36% în următorii 20 de ani, productivitatea muncii ar crește în economie, iar decesele timpurii ar scădea.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: