Partidele din coaliţia de guvernare au susţinut, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu şeful statului, necesitatea semnării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară.
Opoziţia nu a participat, dar a precizat că susţine Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, dar numai după o dezbatere în care opinia publică să ştie ce conţine acesta.
Partidul Democrat Liberal susţine semnarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, a anunţat luni, la Palatul Cotroceni, preşedintele PDL Emil Boc, la finalul discuţiilor pe această temă cu preşedintele Traian Băsescu.
El a anunţat că poziţia comună adoptată în cadrul coaliţiei de guvernare se referă la parafarea un acord pentru susţinerea ratificării şi semnării de către România a acestui tratat, acord care să fie consfinţit într-un protocol al coaliţiei, urmând a fi deschis şi celorlalte partide parlamentare pentru semnare şi ratificare „pentru că este vorba de interesul naţional”.
Boc a spus că reprezentanţii coaliţiei de guvernare vor propune Opoziţiei semnarea acestui protocol cu privire la Tratat şi ratificarea documentului de către Parlament, precum şi o discuţie pe „marginea subiectelor de interes public şi naţional”, în vederea identificării de puncte comune astfel încât ambele părţi să meargă mai departe.
„Pentru că România are nevoie ca de aer de stabilitate economică şi, evident, politică, iar niciun efort nu este prea mare pentru a putea ajunge la acest obiectiv”, a argumentat preşedintele PDL.
Şi preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), Cristian Diaconescu, a declarat că formaţiunea din care face parte susţine tratatul privind stabilizarea macroeconomică şi fiscală europeană.
”În discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu am reiterat determinarea noastră de a angaja coaliţia şi implicit guvernul, ca de altfel toată societatea, în semnarea tratatului privind stabilizarea macroeconomică şi fiscală europeană. Este un document extrem de important care introduce rigoare, responsabilitate şi seriozitate în ceea ce priveşte gestionarea pe palierul macroeconomic şi nu numai a problemelor cu care se confruntă un stat membru în UE”, a punctat liderul UNPR.
Opoziţia a anunţat că susţine Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, dar numai după o dezbatere în care opinia publică să ştie ce conţine acesta.
În opinia preşedintelui Partidului Conservator Daniel Constantin, „se forţează lucrurile” din partea PDL în privinţa intenţiei constituirii unui protocol în acest sens, după cum a anunţat luni preşedintele PDL, Emil Boc.
„Mi se pare că se forţează lucrurile. Dl. Boc se pare că nu cunoaşte problema foarte bine şi dacă o cunoaşte ar trebui să se ocupe de o dezbatere pe acestă temă pentru a informa cetăţenii. Nu ne mai întoarcem la perioada în care decidea Emil Boc şi Traian Băsescu. Pare un semn de angajare a răspunderii”, a afirmat Daniel Constantin, precizând că vorbeşte doar în calitate de preşedinte al PC.
În ceea ce priveşte o eventuală întâlnire cu reprezentanţii coaliţiei de guvernare pe tema Tratatului, acesta a menţionat că o decizie va fi luat în cadrul USL.
De altfel Departamentul de Politică Externă şi cel de Sinteză şi Comunicare ale Consiliului Naţional al PSD a anunţat organizarea, miercuri, la Palatul Parlamentului a unei dezbateri interdisciplinare despre „Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară”, care urmează să fie semnat la Bruxelles pe 1-2 martie.
Potrivit unui comunicat de presă al PSD transmis luni AGERPRES, dezbaterea are două paliere complementare: efectele de natură economică ale prevederilor din Tratat şi aspectele juridice şi constituţionale ale ratificării lui de către România. De asemenea, vor fi analizate abordările şi poziţionarea celorlalte state membre UE privind acest document.