28 septembrie, 2023

Compania petrolieră deținută de statul turc Botaș a semnat un acord cu OMV Petrom pentru exportul în România a 4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi. Turcia a fost de acord să furnizeze României gaze naturale prin conductă începând cu 1 octombrie şi până la 31 martie 2025, a anunţat miercuri într-un comunicat Corporaţia Turcă de Petrol (BOTAŞ), potrivit publicaţiei Daily Sabah.

Ambele companii au convenit să dezvolte cooperarea în domeniile transportului, stocării, producţiei şi tehnologiilor privind energia verde, precum şi în comerţul cu gaze naturale, precizează Botaș.

Acordul este cel mai recent dintr-un număr de acorduri privind exportul de gaze prin conducte încheiat de Turcia cu ţările vecine.


Botaș a încheiat lunile trecute acorduri pentru livrarea de gaze către Grecia, Bulgaria şi Ungaria.

În ceea ce priveşte acordul companiei cu MVM din Ungaria pentru exportul a aproximativ 300 de milioane de metri cubi de gaz, semnat luna trecută, a fost primul când Turcia a acceptat exporturile de gaze într-o ţară cu care nu este învecinată.

A urmat apoi un acord de export de până la 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an în cadrul unui acord pe 13 ani încheiat cu Bulgaria la începutul acestui an.

Turcia, hub regional pentru gazele rusești

Turcia își întărește relațiile cu Rusia, fiind aproape de a încheia un accord cu gigantul rus Gazprom pentru înființarea unui hub regional, Kremlinul căutând să-și diversifice rutele de export de hidrocarburi, relatează Bloomberg.


„Sper ca în viitorul foarte apropiat să finalizăm negocierile”, i-a transmis președintele Putin omologului său turc, Recep Erdogan, în timpul întâlnirii din 4 septembrie a.c. din stațiunea Soci de la Marea Neagră. Un hub al gazelor naturale în Turcia „va face ca sistemul energetic regional să fie mai stabil și echilibrat”, a adăugat Putin.

Moscova încearcă să strângă legăturile cu Ankara după ce relațiile cu Uniunea Europeană s-au deteriorat brusc pe fondul declanșării războiului din Ucraina. Președintele rus a propus anul trecut planul pentru înființarea unui hub al gazelor naturale în Turcia, și realizarea mai multor conexiuni prin Marea Neagră cu Turcia ceea ce ar face din această rută principalul coridor de export către vest al Rusiei.

Proiectul „va îmbunătăți” relațiile bilaterale, a declarat Erdogan la rândul său.

Turcia este traversată și de conducta care transportă gaze din Azerbaidjan, Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) până în Uniunea Europeană, cu o capacitate de 32 miliarde metri cubi pe an.

Foie de parcurs elaborată de Gazprom

Proiectul va lua mai degrabă forma unei platforme de tranzacționare electronică decât a unei instalații fizice pentru stocarea unor volume mari de combustibil rusesc, a spus Putin în iulie.

Compania rusă de stat Gazprom a înaintat o foaie de parcurs pentru realizarea hubului de gaze către compania petrolieră deținută de statul de stat turc Botaș, a declarat Putin într-un briefing de presă după întâlnirea cu Erdogan. Cele două părți trebuie acum să înființeze un grup de lucru comun, să discute cadrul legal pentru hub și să convină asupra regulamentelor comerciale, a spus el.

Rusia a exportat peste 10 miliarde de metri cubi de gaz spre Turcia în primele opt luni ale anului, potrivit lui Putin, care a spus că tranzitul de anul trecut a fost de 21,5 miliarde de metri cubi.

Ankara este un aliat politic și economic apropiat al Moscovei, deoarece un număr mare de țări occidentale evită importurile din Rusia în urma invaziei Ucrainei. Cele două guverne cooperează deja la construirea unei centrale nucleare, proiect de 20 de miliarde de dolari în sudul Turciei. Primul reactor de 4.800 MW va intra în funcțiune în 2024, a declarat Putin.

Națiunea a sperat anterior să vadă primul dintre cele patru reactoare de la centrala Akkuyu, de 4.800 de megawați, operațional în acest an. Lotul inițial de combustibil nuclear rusesc a fost livrat la fața locului, iar unitatea va intra acum în funcțiune în 2024, a declarat luni Putin.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: