vineri

24 mai, 2024

1 iulie, 2019

OMV Petrom (SNP) a demarat o nouă campanie de foraj offshore în apele de mică adâncime din Marea Neagră şi va investi 30 de milioane de euro în două sonde în perimetrul Istria, deşi acesta are zăcăminte mature deja exploatate.

Cele două sonde vor fi forate la adâncimi de peste 2.000 de metri sub fundul mării, în ape cu o adâncime de aproximativ 50 de metri. Sondele vizează suplimentarea producției din zăcământul Lebăda Est (țiței și gaze asociate), descoperit în 1979, potrivit unui comunicat al companiei.

„Perimetrul Istria, aflat în apele de mică adâncime ale Mării Negre, are peste 30 de ani de istorie în producția de țiței și gaze. Deși zăcămintele sunt mature și au atins vârful producției cu ani în urmă, investițiile susținute și utilizarea unor soluții tehnice adecvate ne permit să deblocăm resurse suplimentare și să compensăm declinul producției”, a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Upstream.

Marile investiții – amânate


Pe de altă parte, OMV Petrom (SNP) a amânat decizia finală de investiție în perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, pentru că „mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare”, ca urmare a restricțiilor impuse de OUG 114 / 2018, care au deteriorat și mai mult mediul investițional după o mult dezbătută și controversată lege offshore.

Consorțiul OMV Petrom -Exxon Mobile a descoperit în perimetrul Neptun Deep resurse de gaze naturale estimate între 42 și 84 de miliarde de metri cubi.

OMV Petrom a investit deja peste 350 de milioane de euro au fost investiți între 2014 și 2018 pentru producția offshore din apele de mică adâncime din Marea Neagră, inclusiv pentru forarea a zece noi sonde și sidetrack-uri, modernizarea sistemului de comprimare a gazelor și modernizarea instalațiilor de producție.

Vechimea Petrom în Marea Neagră

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a început în 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987.


Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. În 2018, a reprezentat circa 17% din producția Grupului în România.

Producția de țiței și gaze provenită din Marea Neagră în 2018 este echivalentă cu cantitatea necesară pentru a încălzi 1 milion de gospodării timp de un an sau pentru a face plinul a 3,5 milioane de autoturisme.

Alte date SNP

  • OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018.
  • Are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.
  • Are 792 de benzinării în România şi în ţările învecinate, sub două branduri, OMV și Petrom.
  • Compania este controlată de OMV Aktiengesellschaft, care are peste 51 din acţiunile SNP. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din acțiuni, Fondul Proprietatea – 9,998%, iar peste 18,3% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) și la Bursa de Valori Londra.
  • OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de 27,8 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2018.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: