luni

26 februarie, 2024

9 februarie, 2021

Mai mulţi oficiali ai OMS au tras un semnal de alarmă față de excesul de pesimism cu privire la vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca, după ce autorități medicale din Africa de Sud au anunțat că acesta ar avea o eficiență foarte redusă în cazul tulpinii din Africa de Sud.

Potrivit oficialilor OMS, priorităţile momentului sunt limitarea spitalizărilor şi salvarea de vieţi și este prea devreme ca vaccinul acestei companii să fie respins.

Comitetul de experţi al OMS a lucrat mai multe luni la dosarul AstraZeneca, dar va mai dura câteva zile înainte ca un set de concluzii să fie date publicităţii.


„Este mult prea devreme ca acest vaccin să fie respins. Vaccinul AstraZeneca este o parte importantă a răspunsului global la actuala pandemie. Este absolut crucial să folosim cât mai eficient posibil instrumentele pe care le avem”, a declarat Richard Hatchett, care conduce CEPI, ramura de cercetare a mecanismului Covax înfiinţată de OMS pentru a încerca să garanteze o distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-Covid.

Vaccinul AstraZeneca a întâmpinat obstacole în ultimele săptămâni, eficacitatea acestuia fiind pusă la îndoială pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Duminică, Africa de Sud a ridicat posibilitatea unei eficacităţi „limitate” a acestui vaccin în cazul variantei sud-africane a virusului, considerată a fi mai contagioasă şi responsabilă în mare măsură pentru al doilea val de infectare din această ţară, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Michael Ryan, directorul executiv al Programului de urgenţă sanitară al OMS a subliniat că sarcina principală a vaccinurilor este aceea de a reduce numărul spitalizărilor şi al deceselor. „Mi se pare că în acest moment datele ne arată că asta fac toate vaccinurile. Vor fi poate necesare o a doua şi a treia generaţie de vaccinuri pentru a reuşi mai mult”, a spus el, citat de Agerpres.


Vaccinul AstraZeneca, care nu are încă aprobarea OMS, dar a primit undă verde din partea autorităţilor sanitare din multe ţări, inclusiv a UE, reprezintă majoritatea dozelor de vaccin pe care sistemul Covax doreşte să le distribuie în principal în ţările defavorizate pentru a proteja, prioritar, personalul medical şi persoanele cele mai vulnerabile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: