21 mai, 2024

Programul asupra căruia au căzut de acord cele patru partide de dreapta care vor forma noul guvern în țările de Țările de Jos marchează o schimbare clară de direcție pentru economia olandeză. Acordul este în mod declarativ pentru respectarea reglementărilor UE, dar totodată, în unele privințe, compatibilitatea cu tratatele UE este îndoielnică, remarcă banca olandeză ING Bank, care a studiat programul de guvernare.

În domeniul politicilor economice și ale mediului de afaceri, noua coaliție de dreapta adoptă o poziție mai relaxată decât guvernarea anterioară. Elementele cheie ale programului prevăd reducerea numărului de reglementări, impozite corporative mai mici și diminuarea subvențiilor.

De asemenea, coaliția își propune să reducă numărul funcționarilor publici din administrația centrală cu 22%.

Politica în domeniul schimbărilor climatice


Deși coaliția menține obiectivele climatice stabilite la nivel european, ea modifică mixul de politici.

Studiile au arătat, însă, că măsurile existente și cele propuse sunt puțin probabil să fie suficiente pentru a atinge reducerea dorită de 55% a emisiilor până în 2030.

Însă acordul prevede că, dacă obiectivele climatice nu sunt îndeplinite, vor fi dezvoltate politici suplimentare pentru a se atinge obiectivele. Aceasta implică posibilitatea unor ajustări pe parcurs ale politicilor legate de climă.

Se reduc taxele pe energie, aduce taxarea carbonului la nivelul Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) și reduce subvențiile pentru vehiculele electrice și panouri fotovoltaice.


Pe de altă parte coaliția bugetează construirea a patru reactoare nucleare, față de doar două cât avea în plan fostul guvern și majorează taxele pentru biletele de avion.

Un program mai liberal în domeniul economic

Asociațiile patronale au salutat accentul pus pe politici stabile și impozite corporative mai mici.

Programul se îndepărtează de deciziile luate în ultimii care adesea nu erau agreate de către mediul de afaceri. Pe de altă parte, finanțarea programului național de inovare este redusă, cele 7 mld. euro rămase necheltuite din Fondul olandez de dezvoltare fiind vărsate la buget.

Viitorul guvern va înăspri legislația privind imigrația forței de muncă din afara UE cu impact asupra migranților extra-comunitari cu salarii mici. Totodată va fi limitat afluxul de studenți străini la universitățile olandeze.

Acordul menține ca obiectiv declarat explicit ca Țările de Jos să se mențină între primele cinci țări în ceea ce privește scorurile de competitivitate globală, cu politici guvernamentale stabile și previzibile.

Politicile publice

Coaliția adoptă principiul că „munca trebuie să răsplătească” și subliniază că nu va avea loc „nicio nivelare suplimentară a distribuției veniturilor”.

Astfel, se estimează o creștere semnificativă a puterii de cumpărare de aproximativ 6 miliarde de euro pe an, în special pentru persoanele cu venituri medii. Se fac reduceri în domeniul protecției sociale, de securitate, cu unele măsuri împotriva sărăciei pentru a proteja unele dintre cele mai sărace gospodării. Aceasta este, de asemenea, o schimbare față de anii precedenți, în care în centrul politicilor sociale, gospodăriile aflate sub pragul sărăciei au beneficiat de costuri mai mici pentru sănătate și îngrijirea copiilor și taxare mai redusă.

Perspectivele pentru cooperarea europeană

Acordul nu este în mod explicit anti-european, dar implică tensiuni severe cu Europa în mai multe domenii. Coaliția, de exemplu, dorește renunțarea la reglementarea condițiilor de azil, vrea să reducă contribuțiile financiare olandeze către UE și să renegocieze normele privind emisiile de azot.

Coaliția spune că este „foarte critică față de extinderea UE” și nu va permite nicio concesiune față de criteriile de aderare din acordul de la Copenhaga. De asemenea, nu se menționează nicio măsură de a consolida integrarea economică europeană.

Toate acestea vor avea implicații politice pentru poziția olandeză în cadrul UE, încetinind procesul decizional european. De asemenea, poate afecta atitudinea publicului olandez față de UE, deoarece în timp se va dovedi că politicile interne ale coaliției nu pot fi îndeplinite în conformitate cu legislația europeană.

Impactul asupra finanțelor publice

Cifrele programului arată că se dorește o creștere a cheltuielilor publice pe termen scurt (în special în 2025), chiar peste ce planificase guvernul anterior. Pe un orizont de timp mai lung, cheltuielile publice se vor reduce spre finalul mandatului.

Deficitul guvernamental se va situa la 2,8% din PIB, crescând riscul depășirii limitei de 3%, mai ales în cazul unei recesiuni economice. De asmenea, o parte considerabilă din reducea cheltuielilor bugetare pare nerealistă (reducerea cu 22% a numărului de funcționari publici, tăierea contribuției la bugetul UE, reducerea costurilor cu procesarea cererilor de azil).

Desprinderea de trecut

În general, acordul reprezintă o schimbare clară în direcția liberalizării economiei, cu politici atenuate privind schimbările climatice și o poziție mai prietenoasă față de corporații și clasa medie. Riscul ca incertitudinea politică să rămână ridicată în Țările de Jos, este cauzată de tensiunile bugetare. Pentru Europa, atitudinea noii coalițiii olandeze va fi, de asemenea, o ruptură cu trecutul.

Una peste alta, rămâne de văzut dacă creșterea economică va fi mai mare sau mai mică ca urmare a politicilor promovate de noua guvernare.

(Citiți și: ”Țările de Jos pregătesc reducerea numărului de studenți străini – dezavantajează tinerii olandezi”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: