cursdeguvernare

vineri

11 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Olaf Scolz: Creșterea datoriei Germaniei se va duce într-o „bună creștere” economică

13 octombrie, 2020

Creşterea nivelului datoriei guvernamentale a Germaniei nu reprezintă o problemă, pentru că ţara poate gestiona situaţia printr-o „bună creștere” a economiei, a declarat ministrul Finanțelor, Olaf Scholz (foto), marți, într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC, citat de Reuters.

Datoria guvernamentală a Germaniei a crescut până la aproape 2.109 miliarde de euro la 30 iunie, cu 7,85% mai mult decât la 30 martie, potivit  Trading Economics.

Randamentele titlurilor de stat germane sunt, însă, în domeniul negativ încă din mai 2019, ceea ce demonstrează nu numai încrederea investitorilor în capacitatea de plată a guvernului german ci și faptul că aceștia sunt dispuși „să plătească” pentru siguranța plasamentelor. (Randamentul este invers proporțional  cu  prețul  titlului).


Precizarea șefului Finanțelor germane vine pe  fondul criticilor conform cărora ajutorul de stat ar ţine artificial în viaţă „companii  zombie”, care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19). Olaf Scholz a respins aceste  critici.

Autorităţile de la Berlin au permis firmelor să amâne declararea falimentului până la finalul anului, extinzând termenul limită original de la finalul lunii septembrie.

În urma acestei măsuri, numărul firmelor germane care şi-au declarat insolvenţa a scăzut cu 6% în primul semestru din 2020, faţă de perioada similară din 2019.

Criticii susţin că suspendarea insolvențelor amână dar nu previne falimentul „companiilor zombie” care sunt menţinute pe linia de plutire în mod artificial.


Firmele adoptă ajustările şi deciziile necesare în pofida crizei, a argumentat Olaf Scholz. De exemplu, multe companii îşi reduc numărul de angajaţi în loc să utilizeze ajutorul de stat care le-ar permite să reducă numărul orelor lucrate, a explicat Scholz.

„Dezbaterea privind companiile zombi este este un non-sens”.

Cea mai mare economie din UE, și una dintre cele care dau de lucru celorlalte, a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie record cu 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, investiţiilor companiilor şi exporturilor în cel mai grav moment al pandemiei.

Totuși, Guvernul de la Berlin se aşteaptă la un declin cu 5,8% al economiei germane anul acesta, faţă de un recul de 6,3% previzionat în aprilie.

Oficialul german a repetat o estimare anterioară privind perioada în care economia ar putea reveni la nivelul de dinaintea crizei, începutul anului 2022, dar nu a mai inclus și sfârșitul anului viitor.

Bundesbank: Insolvențele  nu  vor  întârzia

Băncile germane trebuie să se pregătească de o creştere a numărului de insolvenţe, deoarece criza provocată de pandemia de coronavirus (Covid-19) a împins dincolo de limite companiile şi pune sub semnul întrebării boom-ul imobiliar al ţării, se arată în raportul anual de stabilitate financiară al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), citat  de Reuters.

În condiţiile în care o parte a moratoriului guvernamental privind insolvenţele expiră, Bundesbank avertizează că numărul insolvenţelor în rândul companiilor ar putea creşte cu peste 35%, la mai mult de 6.000/trimestru, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 2013.

„Declinul sever al activităţii economice a sporit temerile că numărul companiilor intrate în insolvenţă va creşte semnificativ în următoarele trimestre. Cea mai ridicată creştere este aşteptată mai degrabă în industrie decât în sectorul serviciilor”, mai spune raport.

Impactul asupra băncilor ar putea fi ţinut sub control deoarece industria ospitalităţii, cea mai afectată, reprezintă sub 2% din portofoliul de împrumuturi al băncilor germane, faţă de 23% pentru sectorul imobiliar şi construcţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: