O acceptare largă a Libra – proiectul Facebook de monedă virtuală, riscă să afecteze eficacitatea politici monetare a Băncii Centrale Europene (BCE) şi expune la riscuri blocul comunitar, potrivit Yves Mersch, membru al comitetului executiv al BCE.
„În funcţie de nivelul de acceptare a Libra şi de locul ocupat de euro în coşul său de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea poziţiei de lichiditate a băncilor din zona euro şi submina rolul internaţional al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro”, a spus Yves Mersch, citat de Reuters.
Facebook a anunţat în iunie că intenţionează să-şi lanseze propria criptomonedă, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Libra ar fi rezultatul unui coş valutar pe care Facebook susţine că îl va baza pe active reale (depozite bancare şi obligaţiuni guvernamentale), ca să facă moneda mai stabilă decât altele precum bitcoin.
Marile bănci centrale nu au reuşit anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul de reglementare a monedelor digitale şi au eşuat în concluzia că volumele acestora sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.
Totuși bancherii nu încetează de atunci să emită avertismente.
Chiar după anunţul Facebook privind Libra, Banca Reglementelor Internaţionale (BIS, „banca băncilor centrale”) a avertizat că proiectul Libra poate dăuna sectorului bancar.
Facebook, ca şi Amazon sau Google ar putea ajunge rapod la o poziţie dominantă, datorită reţelelor sale de utilizatori. Pe măsură ce aceste companii vor spori incluziunea financiară, ar putea deveni ameninţări la adresa stabilităţii financiară, a concurenţei şi a protecţiei datelor”, potrivit unui comunicat BIS.