luni

29 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

19 octombrie, 2023

Forța succesului ofertei de acțiuni Hidroelectrica (simbol bursier H2O) a atras interesul investitorilor, mai ales străini, și asupra altor acțiuni relevante de la Bursa de Valori București (BVB). Acestora s-a datorat o treime din creșterea totală a valorii tranzacțiilor în Trimestrul 3 al anului 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Banii aferenți cererii mari de acțiuni H2O, rămasă neonorată ca urmare a suprasubscrierii ofertei, s-au reorientat pentru celelalte acțiuni importante, mai ales energetice și bancare, pe care investitorii le-au analizat cu ocazia ofertei, odată cu piața. Interesul sporit pentru alte acțiuni decât H2O, de pe piața principală a Bursei, a făcut ca doar valoarea tranzacțiilor cu acestea să contribuie cu un plus de aproape 1,22 miliarde de lei, la creșterea totală a lichidității BVB de 3,66 miliarde de lei (sumă în care nu intră valoarea ofertei publice).

Succesul ofertei publice H2O, cea mai mare realizată la București, a atras și alți investitori în afara participanților la aceasta. Astfel că numărul investitorilor activi la BVB a crescut semnificativ, potrivit estimărilor din piață.


Brokerii spun că alte 20 – 25 de mii de conturi noi de investiții se vor fi adăugat celor  43.974 deja numărate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la sfârșitul lunii iunie, lună în care s-a derulat cea mai mare parte a perioadei ofertei H2O.

Companii care au căpătat vizibilitate la investitori

Romgaz (SNG) și OMV Petrom (SNP), care au fiecare jumătate din concesiunea perimetrului marin de gaze Neptun Deep), Nuclearelectrica (SNN) sau Banca Transilvania (TLV) au fost principalele beneficiare ale valului de interes stârnit cu prilejul ofertei de acțiuni Hidroelectrica (H2O).

Se adaugă, desigur, Fondul Proprietatea (FP), bine cunoscut de străini pentru politica sa de transfer către acționari a valorii sale, care a avut de distribuit toate cele peste 9,28 miliarde de lei, luate pe acțiunile H2O).

Spre ce titluri au intrat investitorii pe poarta Hidroelectrica

„Hidroelectrica (H2O )a fost o poartă  de intrare pentru noi investitori la Bursa din București, fie măcar și pentru că mulți bani au rămas nefolosiți în urma ofertei publice a acțiunilor H2O. Investitorii au cercetat și alte acțiuni importante listate la BVB, care deja figurau în indici globali ai FTSE Russell și ai MSCI, care le-au atras atenția”, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operațiuni al casei de brokeraj Estinvest.


Creșterile valorilor de tranzacționare din lunile T3 / 2023, față de T3 / 2022 au fost de la 2,12 ori  (septembrie / septembrie) până la 3,46 ori în iulie 2023 (luna în care majoritatea banilor alocați ofertei H20 și necheltuiți s-au reorientat) față de iulie 2022.

Fără tranzacțiile curente cu H2O, creșterile au fost situate pe o plajă de la 43% până la 67%.

Consolidarea statutului de piață emergentă

În indicii FTSE Russell pentru piețe emergente mai sunt incluse alte 13 acțiuni, în afară de Hidroelectrica: Banca Transilvania (TLV), MedLife (M), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), One United Properties (ONE), Teraplast (TRP), Aquila (AQ), Bittnet Systems (BNET), chiar acțiunile companiei Bursa de Valori București (BVB), care administrează piața omonimă, Conpet (COTE), Purcari Wineries (WINE), Sphera Franchise Group (SFG) și Transport Trade Services (TTS).

(Citiți și: „Hidroelectrica intră în indicii FTSE pentru piețe emergente și MSCI pentru piețe de frontieră)

Totodată, un factor stimulativ a fost și scăderea atractivității emisiunilor de titluri de stat Fidelis listate la BVB, din cauza dobânzilor sub așteptări, ceea ce de asemeni a reorientat banii spre acțiuni.

După an exploziv, promisiuni și amenințări

Explozia de lichiditate provocată, direct și indirect de Hidroelectrica, a făcut ca valoarea tranzacțiilor la BVB din 2023 să se apropie deja, spectaculos, de recordul de anul trecut, al  ultimilor nouă ani. În 10 octombrie se tranzacționase de aproape 19,7 miliarde de lei, iar estimările spun că se va depăși valoarea de anul trecut de peste 12,7 miliarde de lei.

Trebuie menționat că 9 din cele 19 miliarde de lei trecute prin piață până acum în 2023, sunt cele ale ofertei H2O, ceea ce înseamnă că, deși „sunt bani în piață”, nu s-au cheltuit atât de mulți pe cât ar părea. Trebuie menționat și un fenomen colateral: în prima jumătate a anului, investitorii și-au conservat resursele în așteptarea ofertei H2O.

Speranțele Bursei se îndreaptă spre decizia furnizorului de indici MSCI, de la care se așteaptă, anul viitor, promovarea pieței românești de la categoria piețelor de frontieră la cea a piețelor emergente, deși încă nu sunt îndeplinite toate criteriile MSCI, mai severe decât cele ale FTSE Russell.

Pe de altă parte, sunt șanse îndoielnice ca efervescența acestui an să mai fie replicată anul viitor, nu numai pentru că nu există vreo altă companie de talia Hidroelectrica în situația de a se lista la Bursă, ci și pentru că este mai degrabă incertă evoluția marilor economii ale lumii, de care depinde și economia României, respectiv performanțele companiilor listate la BVB.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: