miercuri

24 aprilie, 2024

3 mai, 2019

Uniunea Europeană este blocată într-un cerc vicios al crizelor, iar pentru a ieşi din această situație UE trebuie să-şi schimbe urgent direcţia după alegerile pentru Parlamentului European din luna mai, scrie premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un articol de opinie publicat de Politico.

„Am trecut prin multe crize în trecut, însă situaţia în care ne aflăm astăzi este cea mai gravă: Brexit, valurile ulterioare de migraţie, terorismul, încetinirea economică, datoria publică în multe state membre – toate acestea au ridicat îndoieli serioase asupra viitorului proiectului european în rândul cetăţenilor săi”, constată premierul polonez.

În opinia sa, răspunsul Bruxellesului la aceste crize a fost acela de a centraliza puterea, de a ”uita” de democraţie, de transparenţă şi de responsabilitate şi de a ignora suveranitatea naţională, aceasta fiind o abordare profund greşită. Mateusz Morawiecki apreciază că ”UE trebuie să se reinventeze pentru a oferi speranţe noi”, iar dacă blocul comunitar nu va acţiona, alegătorii europeni vor fi din ce în ce mai dezamăgiţi.


Mateusz Morawiecki consideră că cel mai important lucru pentru UE este ”să se întoarcă la rădăcini ca o uniune a naţiunilor puternice, egale şi libere”, pentru că europenii ”au nevoie de o UE sensibilă din punct de vedere social, ambiţioasă şi inovatoare, fermă faţă de monopoluri şi de protecţionism şi sigură”.

Premierul polonez propune un plan în cinci puncte pentru viitorul Uniunii Europene respectiv:

  • ccombaterea inegalităţilor
  • sporirea inovaţiei
  • combaterea monopolurilor şi a protecţionismului
  • sporirea cheltuielilor pentru apărare
  • protejarea frontierelor şi democraţia

„Din ce în ce mai mulţi europeni sunt atenţi la instituţiile UE şi se îndoiesc de imparţialitatea lor. Bruxelles pare să trateze mai bine unele state membre decât altele, abordând deficitele bugetare, ajutoarele de stat sau reformele instituţionale care par a fi diferite în funcţie de ţările implicate. Este inacceptabil ca autorităţile UE să critice instituţiile unor ţări pentru practici pentru care nu ridică obiecţii în altă parte”, argumentează premierul Morawiecki.

În concepţia premierului polon, în centrul său, UE se referă la libertate – libertatea economică, libertatea de exprimare, libertatea de sărăcie şi excluderea. ”Fără libertate, construirea unei case europene comune şi a unui viitor european comun devin imposibile”.


„A sosit momentul să reformăm democraţia noastră europeană şi să ne unim în diversitatea care a fost întotdeauna o mare putere a Europei. Avem nevoie de o Uniune a Naţiunilor 2.0, care să adapteze viziunea fondatorilor Europei – Robert Schuman, Jean Monnet, Charles de Gaulle, Alcide de Gasperi şi Konrad Adenauer – la provocările din epoca noastră”, își încheie analiza Mateusz Morawiecki.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: