România se evidențiază, din nou, neplăcut în statisticile variate publicate de Eurostat, conducând detașat în clasamentul țărilor unde o parte din populație nu are o toaletă cu apă curentă în casă.
Cu procentajul imens pentru o țară care se vrea civilizată și intrată în rândul celor mai dezvoltate pe plan mondial (OCDE) de 24,2% consemnat în 2019, ne plasăm cu mult peste Bulgaria (13,7%), Lituania (10%) și Letonia (8,7%), ca să nu mai vorbim despre media UE, situată la doar 2%.
Prin contrast, ponderea locuințelor fără un sistem sanitar corespunzător cerințelor minime de igienă personală la nivel european a fost anul trecut aproape de zero în Suedia și extrem de redusă în Luxemburg, Malta, Olanda, Slovenia (fiecare cu 0,1%) și Germania (0,2%).
Pentru referință, merită subliniate și valorile pentru Ungaria (3,1%), Polonia (1,7%) și Cehia (0,4%).
Desigur, evoluția a fost una pozitivă în pe parcursul ultimilor ani în ceea ce ne privește dar eforturile au fost mult prea reduse în raport cu necesitățile de a face dotări sanitare.
Până la alți mari și importanți indicatori macroeconomici, gen PIB/locuitor, la ritmul în care am îmbunătățit până acum starea de lucruri din fiecare casă, va mai dura cel puțin 15 ani pentru ca, eventual, să ajungem să intrăm în Europa civilizată.