joi

28 martie, 2024

18 aprilie, 2021

O parte din personalul angajat în ATI pe durata stării de alertă ”a abandonat lupta”, întrucât ”nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav”, a declarat Beatrice Mahler (foto), managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Cu toate acestea, legislaţia nu a fost adaptată pentru a permite angajarea de personal suficient în secţiile ATI, unde pacienţii au nevoie de îngrijire permanentă, a adăugat Mahler, la B 1 Tv, scrie News.ro.

”Lucrurile sunt diferire pentru fiecare spital. Pentru “Marius Nasta”, care este în subordinea Ministerului Sănătăţii, posturile pentru medicii de Terapie Intensiva nu au putut fi scoase la concurs pe perioada nedeterminată. Posibilitatea angajării personalului la ATI în aceste moment este doar pe perioada determinată, adică pe perioada stării de alertă. Pe de altă parte, există un deficit de personal la ATI, unii dintre ei sunt medicii, această categorie care este extrem de solicitată în ultmul an, dar asistenţa pacienţilor în aceste secţii nu poate fi susţinută fără infirmiere şi asistenţilor medicali, care şi ele au nevoie de training pentru a face faţă unui număr mare de aparate pe care să ştie să le folosească. Asistentul de terapie intensivă este, pe lângă sistent medical, şi un tehnician foarte bun”, a declarat Beatrice Mahler.


”La “Marius Nasta” avem în continuare deficit de personal în ATI. Şi pentru posturile care au fost scoase la concurs şi care s-au ocupat, o parte dintre cei care au venit la început în echipă, au abandonat lupta, pentru că nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav, extrem de afectat şi care are nevoie de îngrijire 24 din 24 de ore. Este o suprasolicitare extrem de mare a personalului”, a mai declarat medicul.

Sistemul românesc se confruntă de la începutul pandemiei de Covid-19 cu lipsa locurilor de la Terapie Intensivă alocate pacienților infectați cu noul coronavirus. Creșterea acestui număr a fost limită de lipsa personalului medical calificat care să lucreze în noile secții.

Acesta a fost și unul dintre subiectele care au tensionat relația dintre premierul Florin Cîțu și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Prim-ministrul a cerut creșterea paturilor de ATI destinate Covid-19 până la 1.600, de la aproximativ 1.500, dar Vlad Vocilescu a explicat că nu paturile și aparatura sunt problema, ci detașarea personalului specializat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: