Parlamentarii din Comisia specială privind legile Justiției au aprobat luni încă un amendament controversat – magistrații nu vor mai fi suspendați automat în momentul trimiterii în judecată.
Acum, art.62 din Legea nr.303/2004 prevede că judecătorul sau procurorul este suspendat când a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni, dar deputații au introdus luni sintagma „poate fi suspendat”.
Cum arată modificarea:
„Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcţie şi în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracţiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanţele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei (…)”.
Amendamentul a fost depus de CSM și susţinut de USR şi ALDE.
Comisia a mai decis și o autosuspendare: „în situaţii personale deosebite, la cererea judecătorului sau procurorului, Consiliul Superior al Magistraturii poate dispune suspendarea din funcţie a acestuia, pe o durată de cel mult 3 ani, dacă măsura nu afectează buna funcţionare a instanţei sau parchetului”.
Ion Sterian (USR) – „Grăbirea procedurii în comisie duce la greșeli mari”
Deputatul USR Ion Sterian a afirmat că partidul din care face parte a susţinut amendamentul CSM doar pentru ca acesta să poată să fie supus dezbaterii.
„S-a creat confuzie. Una s-a dezbătut alta a reieşit din discuţie (…) Am susţinut amendamentul CSM doar ca să poată să fie supus dezbtaterii comisiei. S-a decis ca magistraţii trimişi în judecată să fie suspendaţi doar dacă se consideră că se aduce atingere prestigiului profesiei. Îndrăznesc să spun că nici preşedintele comisiei (Florin Iordache-n.r.) nu înţelege ce a votat”, a spus Ion Sterian, citat de Mediafax.
Ion Sterian a criticat „maniera în care se poartă dezbaterile”.
„Se încearcă grăbirea procedurii în cadrul comisiei, ceea ce duce la comiterea unor greşeli foarte mari care vor avea repercusiuni negative asupra funcţionării justiţiei în următorii ani”, a spus Sterian.