vineri

29 martie, 2024

10 mai, 2015

familie supermarketDeputaţii PNL Nini Săpunaru şi Tinel Gheorghe au iniţiat o propunere legislativă prin care hipermarketurile să fie închise duminica şi de sărbătorile legale, cei doi apreciind că astfel, s-ar revitaliza comerţul tradiţional iar consumatorul va petrece duminica în familie şi făcând mişcare în aer liber.

O tentativă similară de modificare a Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost abandonată anul trecut, la presiunea marilor retaileri prezenți pe piața românească.

Noul proiect

Cei doi parlamentari PNL au iniţiat un proiect de modificare a Legii nr. 321/2009 care prevede că hipermarketurile vor fi închise duminica şi în zilele de sărbători legale.


Nini Săpunaru şi Tinel Gheorghe precizează în expunerea de motive că, pe plan european, s-a semnalat, în ultima vreme, o evoluţie îngrijorătoare în ceea ce priveşte abuzurile exercitate de marile supermarketuri, iar în aceste condiţii, unele ţări din UE au fost nevoite să propună măsuri adecvate, inclusiv acte normative în privinţa programului de funcţionare a hipermagazinelor.

”Prin acest act normativ susţinem revitalizarea comerţului tradiţional, prin limitarea programului de lucru al hipermagazinelor”, arată parlamentarii, apreciind că ”limitarea va determina consumatorul român să se concentreze pentru cumpărăturile zilnice sau săptămânale în zilele lucrătoare şi în prima parte a weekendului, respectiv vineri după amiază şi sămbăta, urmând ca pentru duminică să se reorienteze pentru familie, mişcare în aer liber, cultură”.

Liberalii mai consideră că propunerea legislativă va avea efect pozitiv, pe termen lung, asupra producătorilor agricoli, prin valorificarea propriilor produse şi stimularea acestora pentru a produce şi pe viitor.

”Este relevant faptul că statele membre ale Uniunii Europene, precum Germania, Spania, Austria, Ungaria etc. au limitat programul de funcţionare al hipermagazinelor. Măsura recent adoptată în Ungaria a avut efecte benefice, pieţele şi târgurile locale fiind asaltate de cumpărători, iar angajaţii marilor magazine au o zi liberă pe care o petrec cu familia”, mai apreciază iniţiatorii proiectului de lege.

Cum s-a pierdut vechiul proiect


Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor a început discuții pentru modificarea Legii supermarketurilor în februarie 2014, la inițiativa deputatului fost liberal Marin Anton.

În situaţia în care aceste modificări ar fi fost adoptate în forma propusă de iniţiator, activitatea marilor retaileri prezenţi în România (Metro, Auchan, Kaufland, Carrefour, Selgros) era supusă unor constrângeri importante.

Reacția marilor retaileri a fost imediată, aceștia cerând și obținând audieri la comisie, în cadrul cărora au prezentat numeroase argumente împotriva proiectului de lege. Până la urmă, aceste argumente au prelevat, proiectul fiind respins vara trecută, când interesul publicului era deja captat de alte evenimente.

Ce prevedea inițiativa deputatului Marin Anton

Modificările propuse la acea dată de Marin Anton la Legea 321 erau:

  • Dispare noţiunea de discount, adică avantajul financiar direct pe care comerciantul îl solicită de regulă unui furnizor, aplicat procentual la preţul de listă
  • Se interzic taxele impuse furnizorilor de marfă de către supermarketuri – de raft, de poziţionare, de promovare, de manipulare etc
  • Termenul de plată a comerciantului către furnizori pentru produsele contractate şi livrate scădea, de la 35 de zile, oficial, la 10 zile
  • Supermarketurile sunt obligate să respecte următorul program săptămânal de funcţionare: luni- sâmbătă, ora 14.00- deschis; sâmbătă, ora 14.00- duminică- închis

Deputatul Marin Anton a explicat la acea dată pentru cursdeguvernare.ro resorturile care au stat la baza propunerii sale:

“Problema supermarketurilor constituie o preocupare majoră la nivel european, unde sectorul de vânzări cu amânuntul este dominat de un număr din ce în ce mai restrâns de lanţuri de supermarketuri. Acestea abuzează de poziţia dominantă: exercită un control asupra accesului pe care îl au agricultorii şi alţi distribuitori la consumatori, cu efecte negative asupra condiţiilor de muncă, a protecţiei mediului şi a securităţii alimentare. Se impun, deci, şi măsuri naţionale urgente.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: