UPDATE: FMI recomandă fundamentarea bugetului pentru anul viitor pe un deficit de 1,5% din PIB, a precizat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în urma primelor discuţii purtate cu reprezentanţii misiunii tehnice a Fondului.
„Dânșii recomandă un deficit mai scăzut. Trebuie să facem tot ce ține de noi, dar totuși să țină cont de cât de repede trebuie să acoperim nevoile de investiții. Dânșii vor undeva 1,5% un deficit pentru anul 2016″, a spus Eugen Teodorovici, potrivit B1 TV.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a precizat că va prezenta coaliţiei de guvernare, la finele misiunii FMI, care ar urma să se încheie pe 30 octombrie, un raport tehnic.
„La finalul vizitei mă văd și eu cu ei (cu membrii delegației tehnice a FMI, n.r.). O să vin și o să prezint întâi Coaliției un punct de vedere, după care, cu siguranță, trebuie discuții cu toate forțele politice, cu președintele țării și atunci o să se ia o decizie politică. Eu o să fac un fel de raport tehnic, unde suntem, care sunt obiectivele pe viitor și în ce mă privește eu cred că un acord preventiv – să nu împrumutăm absolut niciun dolar -, un acord preventiv cu condițiile care sunt în regiune și în lume întotdeauna e foarte bun, dar nu avem nevoie să luăm vreun ban”, a declarat Victor Ponta, citat de Agerpres.
Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat la rândul său, că un acord de tip preventiv este necesar pentru că va aduce avantaje în următorii doi ani.
„În opinia noastră, care începe să se contureze, este necesar un acord cu Fondul Monetar Internaţional, nu pentru împrumut, pentru că nu avem nevoie de bani, dar un acord preventiv pentru următorii doi ani de zile nu poate să ne aducă decât avantaje”, a declarat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.
***
Informația de bază :
O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Andrea Schaechter, se află începând de marţi la Bucureşti pentru discuţii legate de bugetul pe anul viitor, legea redevenţelor şi restanţele Guvernului la capitolul reforme structurale, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.
„Astăzi (marţi, n.r.) o să fie deschiderea misiunii FMI. O să discutăm în special despre bugetul pe 2016, ce a rămas de implementat din toate reformele structurale, legea redevenţelor. Sunt mai multe subiecte pe ordinea de zi pe care le vom discuta zilele acestea cu reprezentanţii FMI”, a spus Teodorovici, la conferinţa Mediafax Talks About Retail.
Întrebat dacă vede posibilitatea încheierii unui nou acord, ministrul Finanţelor a precizat că „în actualele condiții de la nivel internațional, un astfel de acord, mult mai flexibil, poate constitui pentru România un plus”.
Declaraţia este ceva mai nuanţată decât cea făcută la finele lunii septembrie, când Teodorovici anunţa că România va solicita „în mod sigur” un nou acord, declaraţie „corectată” de premierul Victor Ponta care a precizat la scurt timp după că, deşi nu am mai avea nevoie de un împrumut de tip preventiv, acesta ar fi „bun” pentru că „cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară”.
Cel mai recent acord al României cu FMI s-a încheiat pe 26 septembrie, însă autorităţile de la Bucureşti nu au încheiat cu succes nicio evaluare a programului din martie 2014.
„Acest lucru a fost determinat de faptul că politica fiscală volatilă a făcut dificilă generarea în avans a unei încrederi cu privire la îndeplinirea obiectivelor macroeconomice. În acelaşi timp, în ciuda unor progrese iniţiale, reformele structurale au stagnat, în special cele privind companiile de stat”, au precizat reprezentanţii FMI într-un răspuns transmis presei.
Cu privire la posibilitatea încheierii unui nou acord cu România, ei au arătat că, dacă va exista o solicitare oficială în acest sens, discuţiile vor viza”obiectivele unui potenţial acord, situaţia economică, priorităţile de politici, mediul extern precum şi asumarea reformelor. Cu privire la aspectul din urmă, felul în care s-a încheiat programul anterior va fi un punct important luat în considerare (în decizia de a încheia un nou acord cu România, n.r.)”.