Deficitul balanței de plăți s-a diminuat după primul semestru din 2023 la 9,8 miliarde euro, față de 12 miliarde euro în aceeași perioadă a anului trecut, în scădere cu 17% .
Rezultatul se datorează micșorării deficitului în comerțului cu bunuri cu 1,5 miliarde euro. Majorarea excedentului la servicii cu 1,7 miliarde euro, se datorează serviciilor de telecomunicaţii, informatice şi informaţionale a căror balanță a înregidtrat un surplus de 3 miliarde euro.
În plus, transporturile au generat un excedent de aproape 3 miliarde euro, în creştere de la 2,5 miliarde euro în ianuarie-iunie 2022. În schimb, turismul rămâne în dezechilibru, cu un deficit de 1,6 miliarde, în creştere faţă de perioada similar a anului trecut.
Balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a înregistrat un deficit de 4,6 miliarde euro, mai mare cu 847 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, a înregistrat un excedent de 577 milioane euro, mai mic cu 125 milioane euro.
(Citiți și: BNR: Deficitele scad ușor, dar datoria crește”)
Investiţiile străine directe au însumat 3,93 miliarde euro (comparativ cu 4,53 miliarde euro în perioada ianuarie – iunie 2022), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 4,28 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 353 milioane euro.
***