vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 august, 2023

Deficitul balanței de plăți s-a diminuat după primul semestru din 2023 la 9,8 miliarde euro, față de 12 miliarde euro în aceeași perioadă a anului trecut, în scădere cu 17% .

Rezultatul se datorează micșorării deficitului în comerțului cu bunuri cu 1,5 miliarde euro. Majorarea excedentului la servicii cu 1,7 miliarde euro, se datorează serviciilor de telecomunicaţii,  informatice şi informaţionale a căror balanță a înregidtrat un surplus de 3 miliarde euro.

În plus, transporturile au generat un excedent de aproape 3 miliarde euro, în creştere de la 2,5 miliarde euro în ianuarie-iunie 2022. În schimb, turismul rămâne în dezechilibru, cu un deficit de 1,6 miliarde, în creştere faţă de perioada similar a anului trecut.


Balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a înregistrat un deficit de 4,6 miliarde euro, mai mare cu 847 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice,  a înregistrat un excedent de 577 milioane euro, mai mic cu 125 milioane euro.

(Citiți și: BNR: Deficitele scad ușor, dar datoria crește”)

Investiţiile străine directe au însumat 3,93 miliarde euro (comparativ cu 4,53 miliarde  euro în perioada ianuarie – iunie 2022), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 4,28 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 353 milioane euro.

***


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: