sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 iulie, 2022

O grevă din sistemul energetic din Norvegia, planificată să aibă loc în această săptămână, ar putea reduce producţia de gaze a ţării cu 13%, respectiv cu 292.000 de barili echivalent petrol pe zi, conform patronatului Asociaţia Norvegiană de Petrol şi Gaze (NOG), citat de Reuters.

Și producţia de petrol ar putea fi redusă, cu 130.000 de barili pe zi, a adăugat NOG, ceea ce corespunde cu aproximativ 6,5% din total.

Reducerea producției norvegiene pe o durată mai îndelungată ar putea afecta și exporturile către UE, aflată în plin sezon de umplere a depozitelor pentru la iarnă. UE tocmai ajunsese la un acord cu Norvegia, la jumătatea lunii trecute, pentru creșterea exporturilor de gaze norvegiene.


Muncitorii norvegieni cer majorări ale salariilor care să compenseze creşterea inflaţiei, iar greva lor vine pe fondul scumpirii petrolului şi gazelor și al reducerilor livrărilor ruseşti.

Preț gazelor crește și pentru gazele din Norvegia

Prețul gazelor cu livrarea în luna august creștea luni dimineață cu peste 6,2%, până la 157 euro / MWh, la Bursa din Amsterdam, de referință pentru Europa occidentală și cu peste 8,1% pe piața intraday de la hub-ul austriac CEGH (de referință pentru Europa Centrală și de Est), până la 158,4 euro  / MWh.

Norvegia este cel mai mare producător de gaze din Europa Occidentală și şi-a majorat producția ca răspuns la problemele de aprovizionare din Europa.

Anterior autorităţile de la Oslo estimau că vânzările de gaze vor creşte cu 8% în acest an până la 122 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă că întreaga producţie suplimentară a Norvegiei ar urma să ajungă în UE, potrivit datelor citate de Agerpres.


Membrii sindicatului Lederne, care reprezintă aproximativ 15% dintre lucrătorii petrolieri offshore ai Norvegiei, au respins prin vot un acord de salarizare negociat de companii şi lideri sindicali.

Sindicatul Lederne va începe greva la trei câmpuri offshore pe 5 iulie şi, apoi, la încă trei câmpuri în ziua următoare, dacă nu se găseşte o soluţie. Alte două câmpuri sunt afectate de scăderea natural a producției.

Celelalte sindicate de petrol şi gaze din Norvegia au acceptat acordul salarial şi nu vor intra în grevă.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: