15 august, 2014

FOTO: Shaun Walker, jurnalist The Guardian

UPDATE

13.15: Ministrul de externe lituanian a afirmat vineri că există informaţii privind 70 de vehicule militare ruse care au trecut graniţa în Ucraina în timpul nopţii trecute.  Este o primă confirmare oficială, după ce informaţii referitor la o coloană militară rusă care a pătruns pe teritoriul ţării vecine, după cele oferite de jurnaliştii străini.

„Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia în evoluţie din Ucraina pentru că, pe de o parte, vorbim atât de mult despre aşa-numitul convoi umanitar dar, în acelaşi timp, vedem că escaladarea situaţiei continuă”, a spus Linas Linkevicius, citat de Reuters, la venirea sa la reuniunea miniştrilor de Externe europeni.


Şefii diplomaţiilor europene se află vineri la Bruxelles, unde are loc o reuniune de urgenţă  în care ar trebui să se decidă ajutorul acordat kurzilor din Irak pentru a lupta contra jihadiştilor Statului Islamic. Ei vor discuta despre furnozarea de armament kurzilor care apără acum nordul Irakului.

Între timp, militarii ucraineni au trecut graniţa în Rusia şi verifică încărcătura convoiului umanitar rus, care a aşteptat la graniţă permisiunea de a intra în Ucraina. Camioanelor civile li s-au alăturat vehicule militare grele ruseşti, informează Reuters.

Kievul se teme că acest convoi umanitar ar putea fi doar un pretext care să mascheze o intervenţie militară rusă, de aceea a insistat ca încărcătura acestuia să fie controlată înainte de a trece graniţa.

O coloană de blindate ruseşti a trecut graniţa Ucrainei, separat de convoiul umanitar, care aşteaptă la frontieră rezultatele negocierii ditnre Crucea Roşie, Ucraina şi Moscova.


Doi corespondenţi ai presei britanice, jurnaliştii de la The Telegraph şi The Guardian susţin că mai mult de 23 de vehicule blindate cu soldaţi la bord au trecut graniţa joi seara târziu. Vehiculele blindate sunt însoţite de cisterne cu combustibil şi alte vechicule logistice, cu plăcuţe de înmatriculare ale armatei ruse.

Coloana surprinsă de jurnaliştii britanici în apropierea oraşului Doneţk din Rusia, situat la 200 de kilometri de oraşul ucrainean cu acelaşi nume, s-a oprit la marginea şoselei până la căderea întunericului, apoi a trecut în teritoriul ucrainean, folosind un drum neamenajat şi trecând printr-o breşă a gardului de sârmă ghimpată care mărgineşte graniţa ruso-ucraineană.

Oameni înarmaţi puteau fi zăriţi lângă gardul despărţitor de pe graniţă, pe măsură ce coloana avansa pe teritoriul ucrainean, descrie The Guardian. Kievul nu controlează această porţiune de graniţă.

Între timp, întreaga atenţie a fost dată convoiului umanitar. Autorităţile ruse au permis joi presei internaţionale să vadă ce conţin camioanele, iar jurnalişti străini au descoperit doar baxuri imense de apă, saci de dormit sau lapte praf.

Pe de altă parte, este evident exerciţiul de imagine pe care îl face Rusia. Pentru că jurnaliştii străini care însoşesc convoiul au remarcat că toţi şoferii sunt îmbrăcaţi la fel, în tricouri şi pantaloni scurţi kaki, şi au o atitudine milităroasă.

Camioanele ar putea conţine şi arme, susţin unii. Alţii cred că acest convoi nu ar fi decât modalitatea de a duce provizii, în avans, pentru o invazie ulterioară şi pentru trupele care ar fi folosite în această operaţiune militară, scrie The Guardian. A aprut şi opinia potrivit căreia convoiul umanitar este doar modalitatea de a distrage atenţia opiniei publice internaţionale de la mişcări de trupe ruse. Iar coloana de blindate care a trecut graniţa joi noaptea pare să confirme o astfel de teorie.

Între timp, convoiul umanitar aşteaptă undă verde pentru a trece în Ucraina. joi după.amiaza au ajuns la graniţa ruso-ucraineană reprezentanţi ai Crucii Roşii, iar în cursul serii, organizaţia internaţională a postat pe Twitter mesajul că trebuie clarificate multe detalii practice.

Lupte intense în Doneţk şi Lugansk

De partea cealaltă a graniţei, în Ucraina, au avut loc confruntări intense în oraşele Doneţk şi Lugansk. Iar joi rebelii au anunţat că principalul lor lider militar, Igor Girkin – cunosut ub numele Strelkov – şi-a dat demisia.

În conflictul din estul Ucrainei şi-au peirdut până acum viaţa mai mult de 1500 de oameni.

Vladimir Putin a făcut a doua vizită în Crimeea de la anexarea regiunii

Vladimir Putin s-a afla în ultimele două zile în Crimeea, a doua vizită de la anexarea regiuni. Spre deosebire de prima, aceasta a fost mult mai discretă şi departe de camerele de filmat.

Preşedintele rus a afirmat că Rusia nu trebuie să se izoleze şi că va încerca să oprească luptele din ultimele luni dintre separatişti şi forţele guvernamentale ucrainene.

„Vom face tot ce putem ca acest conflict şi vărsarea de sânge din Ucraina să înceteze cât mai repede”, a spus liderul de la Kremlin într-o întâlnire politică la Yalta. „Situaţia devine tot mai dramatică pe zi ce trece. Ţara se adânceşte într-un haos sângeros, într-un conflict fratricid”, a mai spus preşedintele rus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: