sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 septembrie, 2020

Numărul firmelor și PFA-urilor care au intrat în insolvență în primele opt luni ale anului a scăzut cu 10% față de aceeași perioadă din anul 2019, până la 3.576 de cazuri, potrivit datelor publicat de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

În același interval, numărul de cazuri de insolvență a continuat să crească însă în București și în județul Cluj, două dintre cele mai dezvoltate zone din țară. Astfel, în București, în primele opt luni, s-au înregistrat 765 de cazuri de insolvență la firme și societăți comerciale (+14,35%) iar în Cluj s-au înregistrat 206 cazuri (+33,7%).

București conduce topul cazurilor noi de insolvență înregistrate în perioada ianuarie-august, Capitala fiind urmată de județele Bihor (256 cazuri de insolvență, în scădere cu 21,9% față de anul trecut), Cluj și Constanța (212 cazuri, în creștere cu 7,07% față de anul trecut).


Cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 1.047 (minus 15,84%), în construcţii – 570 (minus -3,23%), industria prelucrătoare – 430 (minus 8,32%) şi hoteluri şi restaurante – 290 (minus 6,45%).

În august au fost înregistrate 397 de insolvenţe, cele mai multe în Bucureşti – 102, şi în Constanţa – 32, Timiş – 26, Ilfov- 20 şi Cluj – 17.

Coface: Cazurile de insolvență vor crește în a doua jumătate a anului

Numărul de insolvențe din majoritatea țărilor europene, inclusiv în România, ar putea crește în a doua jumatate a anului 2020 și în 2021, estimează Coface. Astfel, multe state, inclusiv statul român, au implementat pe perioada stării de urgență măsuri de prevenire a insolvenței la care se va renunța după ce se încheie perioada de criză sanitară.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Germania, țara cel mai puțin afectată de pandemie, este încă pe un trend de creștere a insolvențelor cu 12% între sfarșitul lui 2019 până la sfârșitul anului 2021. De asemenea, Franța (cu o creștere cu 21% a numărului de cazuri de insolvență) și Spania (+22%) au fost mult mai afectate de criză decât Germania, estimează Coface.


O creștere a numărului de cazuri de insolvență în Germania, Franța și Spania ar putea conduce a înrăutățirea situației firmelor din România care exportă sau importă de pe aceste piețe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: