vineri

19 aprilie, 2024

28 septembrie, 2020

Numărul firmelor și PFA-urilor care au intrat în insolvență în primele opt luni ale anului a scăzut cu 10% față de aceeași perioadă din anul 2019, până la 3.576 de cazuri, potrivit datelor publicat de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

În același interval, numărul de cazuri de insolvență a continuat să crească însă în București și în județul Cluj, două dintre cele mai dezvoltate zone din țară. Astfel, în București, în primele opt luni, s-au înregistrat 765 de cazuri de insolvență la firme și societăți comerciale (+14,35%) iar în Cluj s-au înregistrat 206 cazuri (+33,7%).

București conduce topul cazurilor noi de insolvență înregistrate în perioada ianuarie-august, Capitala fiind urmată de județele Bihor (256 cazuri de insolvență, în scădere cu 21,9% față de anul trecut), Cluj și Constanța (212 cazuri, în creștere cu 7,07% față de anul trecut).


Cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 1.047 (minus 15,84%), în construcţii – 570 (minus -3,23%), industria prelucrătoare – 430 (minus 8,32%) şi hoteluri şi restaurante – 290 (minus 6,45%).

În august au fost înregistrate 397 de insolvenţe, cele mai multe în Bucureşti – 102, şi în Constanţa – 32, Timiş – 26, Ilfov- 20 şi Cluj – 17.

Coface: Cazurile de insolvență vor crește în a doua jumătate a anului

Numărul de insolvențe din majoritatea țărilor europene, inclusiv în România, ar putea crește în a doua jumatate a anului 2020 și în 2021, estimează Coface. Astfel, multe state, inclusiv statul român, au implementat pe perioada stării de urgență măsuri de prevenire a insolvenței la care se va renunța după ce se încheie perioada de criză sanitară.

Germania, țara cel mai puțin afectată de pandemie, este încă pe un trend de creștere a insolvențelor cu 12% între sfarșitul lui 2019 până la sfârșitul anului 2021. De asemenea, Franța (cu o creștere cu 21% a numărului de cazuri de insolvență) și Spania (+22%) au fost mult mai afectate de criză decât Germania, estimează Coface.


O creștere a numărului de cazuri de insolvență în Germania, Franța și Spania ar putea conduce a înrăutățirea situației firmelor din România care exportă sau importă de pe aceste piețe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: