Analiză

T2 din 2019 – Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de… Mai mult

07.10.2019

La obiect

Deficit bugetar la opt luni – salariile bugetarilor au dat peste 40% din creșterea cheltuielilor

Execuția bugetară pe primele opt luni din anul 2019 s-a soldat cu un deficit de circa 21,9 miliarde de lei sau 2,13% din PIB-ul estimat… Mai mult

07.10.2019

Chestiunea

Gospodăriile de pensionari, majoritare în România: Statistica tristă care pune politicile pe termen scurt în contradicție cu cele pe termen lung

Cele mai multe dintre cele aproape 7,5 milioane de gospodării din România sunt de pensionari, după statutul ocupațional al capului gospodăriei, potrivit datelor publicate de… Mai mult

06.10.2019

La obiect

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare… Mai mult

03.10.2019

Cronicile

Noutățile anului școlar 2016 – 2017 / Crește nota de la Evaluare în media pentru admiterea la liceu

de Vladimir Ionescu 1.9.2016

clasa elevi scoalaÎncepând cu anul școlar 2016 – 2017, ponderea mediei din clasele V – VIII se diminuează, de la 25% la 20%, în calcularea punctajului pentru admiterea la liceu, a anunțat joi secretarul de stat pentru Învățământ Preuniversitar, Monica Cristina Anisie.

Acum, media pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională (are o pondere de 75%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (cu o pondere de 25% în calculul mediei de admitere).

De asemenea, de acum înainte va exista o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care se vor analiza cazurile speciale.

În acest fel, procesul se va finaliza mai repede, la 21 iulie, comparativ cu 9 septembrie, în prezent, când există trei etape ale admiterii.

Modificările au fost anunțate în cadrul conferinței de presă în care ministrul Educației, Mircea Dumitru a prezentat noutățile anului școlar ce va începe curând.

Subvenționarea integrală a navetei școlarilor

Decontarea navetei va fi de 100%, nu în proporție de doar 40%, cum se practică în prezent.

Măsură va reduce abandonul școlar, speră oficialii: “Aduc în discuție și proiectul de ordonanță de urgență care propune decontarea integrală a navetei elevilor. Odată cu plafonarea decontului navetei, în 2013, abandonul școlar a crescut în mod semnificativ”, a spus ministrul Mircea Dumitru.

De la reducerea sumei decontate, aproximativ 35.000 de copii au abandonat școala, potrivit datelor Ministerului Educației.

Anul trecut, circa 125.000 de copii au făcut naveta, distanța medie fiind de 18 kilometri, iar prețul mediu al unui abonament lunar este de aproximativ 150 de lei, din care doar 56 erau decontați de stat.

Impactul acestei măsuri este evaluat la aproximativ 100 de milioane de lei.

Pentru prima dată, manuale gratuite pentru clasa a XI-a și a XII-a

“Asigurăm, pentru prima dată, manuale școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a“, a mai spus ministrul Mircea Dumitru.

Impactul este de 32 de milioane de lei, din care vor fi asigurate peste 3,6 milioane de manuale școlare noi.

Schimbarea structurii Bacalaureatului

Secretarul de stat pentru Învățământ Preuniversitar, Monica Cristina Anisie, a anunțat și o viitoare modificare a structurii bacalaureatului.

Ea însă nu va putea fi aplicată decât începând cu absolvenții anului școlar 2017 – 2018.

Sesiunea de Bacalaureat ar putea dura doar trei săptămâni, în loc de cinci, cu o ordine diferită a probelor și o reducere a evaluării orale a competențelor.

Eliminarea regulii care modifică nota de la examenele naționale doar dacă diferența după contestație este mai mare de 0,5 puncte

Tot joi a fost anunțată și eliminarea din metodologia examenelor naționale (Bacalaureat sau Evaluare) a prevederii potrivit căreia nota finală se modfică doar dacă după contestație este obținută o diferență de cel puțin 0,50 de puncte, față de evaluarea inițiată.

“În urma examenelor naționale, am primit numeroase sesizări legate de acele 50 de sutimi care făceau posibilă sau nu, după caz, admiterea unei constații – ceea ce am considerat o nedreptate.

Anul acesta, pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, am eliminat prevederea potrivit căreia nota finală, după contestații, se modifică numai în cazul în care între nota inițială și nota de la contestații există o diferență de minimum 0,5 puncte”, a declarat ministrul Mircea Dumitru.

Un absolvent de liceu a anunțat după sesiunea din vară că va da în judecată ministerul din cauza acestei reguli discriminatorii și care le poate provoca un prejudiciu – pot pierde locul la liceul sau facultatea dorită deși nota după contestație le-ar fi permis acest lucru în lipsa regulei respective.

De exemplu: la un anumit colegiu se intră cu 9,50. Un elev care a obținut 9,45 la Evaluarea Națională contestă nota, dar obține doar o mărire cu 0,45 de puncte. El nu putea ajunge la liceul dorit, deși ar fi avut media necesară dacă i s-ar fi modificat nota finală, de după contestație.

În plus, pragurile de eroare sunt diferite și creează, un nou tip de discriminare.

Ce spun articolele din metodologiile pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională:

(1) Pentru lucrările care au primit inițial note cuprinse între 4,50 și 4,99, inclusiv notele 4,50 și 4,99, sau o notă cel puțin egala cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestații.

(2) Pentru lucrările care au primit ințial , la comisia din centrul zonal de evaluare , alte note decât cel menționate la aliniatul (1), nota definitivă este nota acordată de comisia județeană de contestații / a municipiului București, dacă între nota inițială și nota acordată la contestații se constată o diferență de cel puțin  0,50 puncte.  Dacă diferența dintre cele doua note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă este nota inițială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare. ’’

Astfel, o persoană notată cu, de exemplu, 9.25, dacă obține la contestație 0,4 puncte ajunge la 9,65, dar nota finală rămâne 9,25. În schimb, un tânăr care a avut nota inițială 9,50 și căruia i s-a acordat un plus de 0,15 va avea nota finală 9,65.

Ordinul pentru retragerea titlului de doctor în Drept deținut de Gabriel Oprea, semnat joi

Ministrul s-a referit și la plagiatul din teza de doctorat a fostului vicepremier Gabriel Oprea și a anunțat că documentul de retragere a titlului de doctor se elaborează și va fi semnat joi.

“Documentul prin care i se va retrage titlul de doctor lui Oprea este în elaborare azi, în momentul în care voi primi pe masă hârtia, voi semna”, a spus Mircea Dumitru.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins luni contestația depusă de Oprea împotriva verdictului de plagiat.

Teza de doctorat „Plângerea prealabila – perspectiva istorica”, a fost susținută de Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București și îl are coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Experții din comisia CNATDCU menționeau în raportul întocmit după analizarea lucrării:

“Lucrarea înglobează numeroase fragmente preluate de la alți autori, fără respectarea regulilor de citare, cu intenția vădită de a prezenta respectivele fragmente ca fiind rodul creației intelectuale a autorului tezei.

Existența intenției de a plagia este evidențiată și de faptul că una dintre lucrările din care s-a preluat cel mai mult (Constantin Țurai, Plângerea prealabilă, 1938) a fost complet ocultată de către autorul tezei, ea nefiind menționată nici în lista bibliografică și nici în notele de subsol.

Pentru toate aceste motive, apreciem că teza de doctorat a domnului Gabriel Oprea a fost întocmită cu intenția de a frauda și cu încălcarea flagrantă a regulilor privind protecția proprietății intelectuale incidente în realizarea unei lucrări științifice.

Așa fiind, titlul de doctor în drept obținut prin susținerea publică a respectivei teze trebuie considerat a fi obținut în mod fraudulos, motiv pentru care apreciem că se impune retragerea acestuia”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.9.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Rick Perry, secretarul de stat pentru Energie și susținător al proiectelor de la Marea Neagră, înlocuit cu adjunctul său

Iulian Soare

Propunerea pentru înlocuirea lui Rick Perry, ministrul american al Energiei, este adjunctul acestuia, Dan Brouillette (foto), a anunțat vineri președintele Donald Trump. „Sunt bucuros să… Mai mult

Europa

Manifestații violente la Barcelona – sute de mii de persoane au venit din alte orașe ale Cataloniei

Iulian Soare

Peste 500.000 de persoane au manifestat vineri seară la Barcelona împotriva pedepsei cu închisoarea primită de liderii mișcării pentru independenţa Cataloniei. Centrul oraşului a fost… Mai mult

Stiri

Fosta șefă a TAROM, citată la DNA în legătură cu informația că Răzvan Cuc ar fi încercat să împiedice votul unor parlamentari la moțiune

Vladimir Ionescu

Mădălina Mezei(foto), demisă marți de la conducerea TAROM, a fost citată pentru luni la DNA, care s-a autosesizat în legătură cu informația că ministrul Transporturilor… Mai mult

Europa

Mihail Gorbaciov: A început militarizarea politicii mondiale

Iulian Soare

Ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, a avertizat vineri că lumea se îndreaptă militarizarea politicii şi a lansat un apel către SUA şi… Mai mult

Stiri

EY: Companiile vor plăti pentru necolectarea deșeurilor electrice și electronice

Adrian N Ionescu

Companiile care pun pe piață produse electrice și electronice vor plăti 4 / lei kg de deșeuri de acest tip (20 lei / kg de… Mai mult

Stiri

PSD își înșurubează apropiații în aparatul de stat: Metoda ”concursul pe ultima sută de metri”

Razvan Diaconu

Cu câteva zile înainte de moțiune, dar mai ales după demiterea Guvernului de către Parlament, PSD a pornit o amplă operațiune de salvare a ”armatei”… Mai mult

Stiri

China – la cea mai redusă creștere economică din ultimii 28 de ani

Adrian N Ionescu

China, a doua cea mai mare economie a lumii, China, a înregistrat cel mai redus ritm de creştere din 1992 încoace, pe fondul intensificării războiului… Mai mult