fbpx

Analiză

Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult

17.01.2021

La obiect

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult

15.01.2021

Chestiunea

Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult

14.01.2021

La obiect

Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult

13.01.2021

Noutățile anului școlar 2016 – 2017 / Crește nota de la Evaluare în media pentru admiterea la liceu

de Vladimir Ionescu 1.9.2016

clasa elevi scoalaÎncepând cu anul școlar 2016 – 2017, ponderea mediei din clasele V – VIII se diminuează, de la 25% la 20%, în calcularea punctajului pentru admiterea la liceu, a anunțat joi secretarul de stat pentru Învățământ Preuniversitar, Monica Cristina Anisie.

Acum, media pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională (are o pondere de 75%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (cu o pondere de 25% în calculul mediei de admitere).

De asemenea, de acum înainte va exista o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care se vor analiza cazurile speciale.

În acest fel, procesul se va finaliza mai repede, la 21 iulie, comparativ cu 9 septembrie, în prezent, când există trei etape ale admiterii.

Modificările au fost anunțate în cadrul conferinței de presă în care ministrul Educației, Mircea Dumitru a prezentat noutățile anului școlar ce va începe curând.

Subvenționarea integrală a navetei școlarilor

Decontarea navetei va fi de 100%, nu în proporție de doar 40%, cum se practică în prezent.

Măsură va reduce abandonul școlar, speră oficialii: “Aduc în discuție și proiectul de ordonanță de urgență care propune decontarea integrală a navetei elevilor. Odată cu plafonarea decontului navetei, în 2013, abandonul școlar a crescut în mod semnificativ”, a spus ministrul Mircea Dumitru.

De la reducerea sumei decontate, aproximativ 35.000 de copii au abandonat școala, potrivit datelor Ministerului Educației.

Anul trecut, circa 125.000 de copii au făcut naveta, distanța medie fiind de 18 kilometri, iar prețul mediu al unui abonament lunar este de aproximativ 150 de lei, din care doar 56 erau decontați de stat.

Impactul acestei măsuri este evaluat la aproximativ 100 de milioane de lei.

Pentru prima dată, manuale gratuite pentru clasa a XI-a și a XII-a

“Asigurăm, pentru prima dată, manuale școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a“, a mai spus ministrul Mircea Dumitru.

Impactul este de 32 de milioane de lei, din care vor fi asigurate peste 3,6 milioane de manuale școlare noi.

Schimbarea structurii Bacalaureatului

Secretarul de stat pentru Învățământ Preuniversitar, Monica Cristina Anisie, a anunțat și o viitoare modificare a structurii bacalaureatului.

Ea însă nu va putea fi aplicată decât începând cu absolvenții anului școlar 2017 – 2018.

Sesiunea de Bacalaureat ar putea dura doar trei săptămâni, în loc de cinci, cu o ordine diferită a probelor și o reducere a evaluării orale a competențelor.

Eliminarea regulii care modifică nota de la examenele naționale doar dacă diferența după contestație este mai mare de 0,5 puncte

Tot joi a fost anunțată și eliminarea din metodologia examenelor naționale (Bacalaureat sau Evaluare) a prevederii potrivit căreia nota finală se modfică doar dacă după contestație este obținută o diferență de cel puțin 0,50 de puncte, față de evaluarea inițiată.

“În urma examenelor naționale, am primit numeroase sesizări legate de acele 50 de sutimi care făceau posibilă sau nu, după caz, admiterea unei constații – ceea ce am considerat o nedreptate.

Anul acesta, pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, am eliminat prevederea potrivit căreia nota finală, după contestații, se modifică numai în cazul în care între nota inițială și nota de la contestații există o diferență de minimum 0,5 puncte”, a declarat ministrul Mircea Dumitru.

Un absolvent de liceu a anunțat după sesiunea din vară că va da în judecată ministerul din cauza acestei reguli discriminatorii și care le poate provoca un prejudiciu – pot pierde locul la liceul sau facultatea dorită deși nota după contestație le-ar fi permis acest lucru în lipsa regulei respective.

De exemplu: la un anumit colegiu se intră cu 9,50. Un elev care a obținut 9,45 la Evaluarea Națională contestă nota, dar obține doar o mărire cu 0,45 de puncte. El nu putea ajunge la liceul dorit, deși ar fi avut media necesară dacă i s-ar fi modificat nota finală, de după contestație.

În plus, pragurile de eroare sunt diferite și creează, un nou tip de discriminare.

Ce spun articolele din metodologiile pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională:

(1) Pentru lucrările care au primit inițial note cuprinse între 4,50 și 4,99, inclusiv notele 4,50 și 4,99, sau o notă cel puțin egala cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestații.

(2) Pentru lucrările care au primit ințial , la comisia din centrul zonal de evaluare , alte note decât cel menționate la aliniatul (1), nota definitivă este nota acordată de comisia județeană de contestații / a municipiului București, dacă între nota inițială și nota acordată la contestații se constată o diferență de cel puțin  0,50 puncte.  Dacă diferența dintre cele doua note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă este nota inițială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare. ’’

Astfel, o persoană notată cu, de exemplu, 9.25, dacă obține la contestație 0,4 puncte ajunge la 9,65, dar nota finală rămâne 9,25. În schimb, un tânăr care a avut nota inițială 9,50 și căruia i s-a acordat un plus de 0,15 va avea nota finală 9,65.

Ordinul pentru retragerea titlului de doctor în Drept deținut de Gabriel Oprea, semnat joi

Ministrul s-a referit și la plagiatul din teza de doctorat a fostului vicepremier Gabriel Oprea și a anunțat că documentul de retragere a titlului de doctor se elaborează și va fi semnat joi.

“Documentul prin care i se va retrage titlul de doctor lui Oprea este în elaborare azi, în momentul în care voi primi pe masă hârtia, voi semna”, a spus Mircea Dumitru.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins luni contestația depusă de Oprea împotriva verdictului de plagiat.

Teza de doctorat „Plângerea prealabila – perspectiva istorica”, a fost susținută de Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București și îl are coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Experții din comisia CNATDCU menționeau în raportul întocmit după analizarea lucrării:

“Lucrarea înglobează numeroase fragmente preluate de la alți autori, fără respectarea regulilor de citare, cu intenția vădită de a prezenta respectivele fragmente ca fiind rodul creației intelectuale a autorului tezei.

Existența intenției de a plagia este evidențiată și de faptul că una dintre lucrările din care s-a preluat cel mai mult (Constantin Țurai, Plângerea prealabilă, 1938) a fost complet ocultată de către autorul tezei, ea nefiind menționată nici în lista bibliografică și nici în notele de subsol.

Pentru toate aceste motive, apreciem că teza de doctorat a domnului Gabriel Oprea a fost întocmită cu intenția de a frauda și cu încălcarea flagrantă a regulilor privind protecția proprietății intelectuale incidente în realizarea unei lucrări științifice.

Așa fiind, titlul de doctor în drept obținut prin susținerea publică a respectivei teze trebuie considerat a fi obținut în mod fraudulos, motiv pentru care apreciem că se impune retragerea acestuia”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.9.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

CFA România: Agențiile de rating nu vor descalifica România dacă Guvernul ia măsuri convigătoare de reducere a deficitului bugetar

Adrian N Ionescu

Agențiile de raing nu vor reduce nivelul ratingului de țară al României, dacă Guvernul va lua măsuri convingătoare pentru reducerea deficitului bugetar, au susținut analiștii… Mai mult

Stiri

Sinteză realizată de AmCham

AmCham: Pandemia COVID-19 și viitoarea Strategie Națională de Sănătate 2021-2027 – oportunități pentru reforma sistemului de sănătate

Redacţia

Pandemia COVID-19 a reliefat încă o dată nevoile de reformă structurală ale sistemului de sănătate din România. Cheltuielile pentru sănătate, atât pe cap de locuitor,… Mai mult

Europa

Căderea rețelei electrice europene interconectate din 8 ianuarie a plecat de la o stație din Croația – raport ENTSO-E

Adrian N Ionescu

Declanșarea unui cuplaj de „protecție la supracurent”, la stația de transformare Ernestinovo din Croaţia, a provocat separarea în două zone a reţelei electrice europene interconectate,… Mai mult

Stiri

Disney+ blochează, ”din considerente rasiste”, accesul copiilor la filme precum Pisicile Aristocrate, Dumbo sau Peter Pan. Conturile pot fi accesate numai de către adulți

Razvan Diaconu

Platforma de streaming video Disney+ a blocat accesul copiilor sub 7 ani la vizionarea unor filme clasice de animaţie, precum „Pisicile aristocrate”, „Dumbo” sau „Peter… Mai mult

Stiri

ICCJ: Deschiderea unui cont pe o rețea de socializare folosind numele altei persoane este infracțiune

Vladimir Ionescu

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că este infracţiune fapta unei persoane de a… Mai mult

Stiri

Incertitudinea, cuvântul care definește începutul anului 2021 – sondaj AmCham

Razvan Diaconu

Incertitudinea cu privire la continuitatea afacerilor, evoluția crizei sanitare, a crizei economice și teama de eventuale schimbări de legislație sunt cele  mai mari provocări cu… Mai mult

Europa

Germania răspunde Parlamentului European: ”Nu este nicio legătură între Navalnii și Nord Stream 2”

Iulian Soare

Guvernul Germaniei anunță că nu abandonează proiectul Nord Stream 2 în ciuda sancțiunilor impuse de Statele Unite și a solicitării formulate de Parlamentul European de… Mai mult