fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Analiză

Prima estimare pe T1 2020 – PIB-ul trimestrial anunțat în creștere cu 2,7% !

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2020 a fost de 2,4% în termeni reali pe seria brută faţă… Mai mult

15.05.2020

La obiect

Creștere cu 22% a deficitului de cont curent în T1, VALOARE NEGATIVĂ la investițiile străine

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primul trimestru din 2020, un deficit de 1.365 milioane de euro, cu 22% mai mult față… Mai mult

14.05.2020

La obiect

Aprilie 2020 – Inflația anuală a coborât la 2,68%. Ieftinirea combustibililor a înjumătățit avansul general al prețurilor

Creşterea preţurilor de consum în luna aprilie 2020 a fost de +0,26%, potrivit datelor publicate de INS, cu mult sub valoarea consemnată în urmă cu… Mai mult

13.05.2020

Noutățile anului școlar 2016 – 2017 / Crește nota de la Evaluare în media pentru admiterea la liceu

de Vladimir Ionescu 1.9.2016

clasa elevi scoalaÎncepând cu anul școlar 2016 – 2017, ponderea mediei din clasele V – VIII se diminuează, de la 25% la 20%, în calcularea punctajului pentru admiterea la liceu, a anunțat joi secretarul de stat pentru Învățământ Preuniversitar, Monica Cristina Anisie.

Acum, media pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională (are o pondere de 75%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (cu o pondere de 25% în calculul mediei de admitere).

De asemenea, de acum înainte va exista o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care se vor analiza cazurile speciale.

În acest fel, procesul se va finaliza mai repede, la 21 iulie, comparativ cu 9 septembrie, în prezent, când există trei etape ale admiterii.

Modificările au fost anunțate în cadrul conferinței de presă în care ministrul Educației, Mircea Dumitru a prezentat noutățile anului școlar ce va începe curând.

Subvenționarea integrală a navetei școlarilor

Decontarea navetei va fi de 100%, nu în proporție de doar 40%, cum se practică în prezent.

Măsură va reduce abandonul școlar, speră oficialii: “Aduc în discuție și proiectul de ordonanță de urgență care propune decontarea integrală a navetei elevilor. Odată cu plafonarea decontului navetei, în 2013, abandonul școlar a crescut în mod semnificativ”, a spus ministrul Mircea Dumitru.

De la reducerea sumei decontate, aproximativ 35.000 de copii au abandonat școala, potrivit datelor Ministerului Educației.

Anul trecut, circa 125.000 de copii au făcut naveta, distanța medie fiind de 18 kilometri, iar prețul mediu al unui abonament lunar este de aproximativ 150 de lei, din care doar 56 erau decontați de stat.

Impactul acestei măsuri este evaluat la aproximativ 100 de milioane de lei.

Pentru prima dată, manuale gratuite pentru clasa a XI-a și a XII-a

“Asigurăm, pentru prima dată, manuale școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a“, a mai spus ministrul Mircea Dumitru.

Impactul este de 32 de milioane de lei, din care vor fi asigurate peste 3,6 milioane de manuale școlare noi.

Schimbarea structurii Bacalaureatului

Secretarul de stat pentru Învățământ Preuniversitar, Monica Cristina Anisie, a anunțat și o viitoare modificare a structurii bacalaureatului.

Ea însă nu va putea fi aplicată decât începând cu absolvenții anului școlar 2017 – 2018.

Sesiunea de Bacalaureat ar putea dura doar trei săptămâni, în loc de cinci, cu o ordine diferită a probelor și o reducere a evaluării orale a competențelor.

Eliminarea regulii care modifică nota de la examenele naționale doar dacă diferența după contestație este mai mare de 0,5 puncte

Tot joi a fost anunțată și eliminarea din metodologia examenelor naționale (Bacalaureat sau Evaluare) a prevederii potrivit căreia nota finală se modfică doar dacă după contestație este obținută o diferență de cel puțin 0,50 de puncte, față de evaluarea inițiată.

“În urma examenelor naționale, am primit numeroase sesizări legate de acele 50 de sutimi care făceau posibilă sau nu, după caz, admiterea unei constații – ceea ce am considerat o nedreptate.

Anul acesta, pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, am eliminat prevederea potrivit căreia nota finală, după contestații, se modifică numai în cazul în care între nota inițială și nota de la contestații există o diferență de minimum 0,5 puncte”, a declarat ministrul Mircea Dumitru.

Un absolvent de liceu a anunțat după sesiunea din vară că va da în judecată ministerul din cauza acestei reguli discriminatorii și care le poate provoca un prejudiciu – pot pierde locul la liceul sau facultatea dorită deși nota după contestație le-ar fi permis acest lucru în lipsa regulei respective.

De exemplu: la un anumit colegiu se intră cu 9,50. Un elev care a obținut 9,45 la Evaluarea Națională contestă nota, dar obține doar o mărire cu 0,45 de puncte. El nu putea ajunge la liceul dorit, deși ar fi avut media necesară dacă i s-ar fi modificat nota finală, de după contestație.

În plus, pragurile de eroare sunt diferite și creează, un nou tip de discriminare.

Ce spun articolele din metodologiile pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională:

(1) Pentru lucrările care au primit inițial note cuprinse între 4,50 și 4,99, inclusiv notele 4,50 și 4,99, sau o notă cel puțin egala cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestații.

(2) Pentru lucrările care au primit ințial , la comisia din centrul zonal de evaluare , alte note decât cel menționate la aliniatul (1), nota definitivă este nota acordată de comisia județeană de contestații / a municipiului București, dacă între nota inițială și nota acordată la contestații se constată o diferență de cel puțin  0,50 puncte.  Dacă diferența dintre cele doua note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă este nota inițială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare. ’’

Astfel, o persoană notată cu, de exemplu, 9.25, dacă obține la contestație 0,4 puncte ajunge la 9,65, dar nota finală rămâne 9,25. În schimb, un tânăr care a avut nota inițială 9,50 și căruia i s-a acordat un plus de 0,15 va avea nota finală 9,65.

Ordinul pentru retragerea titlului de doctor în Drept deținut de Gabriel Oprea, semnat joi

Ministrul s-a referit și la plagiatul din teza de doctorat a fostului vicepremier Gabriel Oprea și a anunțat că documentul de retragere a titlului de doctor se elaborează și va fi semnat joi.

“Documentul prin care i se va retrage titlul de doctor lui Oprea este în elaborare azi, în momentul în care voi primi pe masă hârtia, voi semna”, a spus Mircea Dumitru.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins luni contestația depusă de Oprea împotriva verdictului de plagiat.

Teza de doctorat „Plângerea prealabila – perspectiva istorica”, a fost susținută de Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București și îl are coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Experții din comisia CNATDCU menționeau în raportul întocmit după analizarea lucrării:

“Lucrarea înglobează numeroase fragmente preluate de la alți autori, fără respectarea regulilor de citare, cu intenția vădită de a prezenta respectivele fragmente ca fiind rodul creației intelectuale a autorului tezei.

Existența intenției de a plagia este evidențiată și de faptul că una dintre lucrările din care s-a preluat cel mai mult (Constantin Țurai, Plângerea prealabilă, 1938) a fost complet ocultată de către autorul tezei, ea nefiind menționată nici în lista bibliografică și nici în notele de subsol.

Pentru toate aceste motive, apreciem că teza de doctorat a domnului Gabriel Oprea a fost întocmită cu intenția de a frauda și cu încălcarea flagrantă a regulilor privind protecția proprietății intelectuale incidente în realizarea unei lucrări științifice.

Așa fiind, titlul de doctor în drept obținut prin susținerea publică a respectivei teze trebuie considerat a fi obținut în mod fraudulos, motiv pentru care apreciem că se impune retragerea acestuia”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.9.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

China adoptă o lege a securității naționale din Hong Kong: conceptul ”o țară – două sisteme” se dezintegrează

Razvan Diaconu

Parlamentul Chinei a aprobat joi noua legislație privind securitatea ce va fi impusă în Hong Kong și va introduce infracțiunea de subminare a autorității Beijingului.… Mai mult

Europa

Germania acuză Rusia că i-a spart e-mailul Angelei Merkel. Ambasadorul rus, convocat la MAE german pentru explicații

Iulian Soare

Ministerul de Externe german l-a convocat joi pe ambasadorului rus la Berlin să dea explicaţii cu privire la un atac cibernetic care a vizat în… Mai mult

Europa

Zona euro: Industria dă semne de revenire, dar managerii din servicii sunt pesimiști

Alexandra Pele

Încrederea managerilor europeni a înregistrat o creștere în mai însă investitorii se așteptau la ceva mai mult optimism. Indicatorul de referință a urcat la 67,5,… Mai mult

Europa

PIB-ul SUA a scăzut cu 5% în primul trimestru

Alexandra Pele

Economia SUA a înregistrat o contracție de 5% în primul trimestru din 2020, față de 4,8% estimarea anterioară, potrivit datelor revizuite vineri de guvernul american,… Mai mult

Stiri

Moody’s a coborât ratingul Renault la “Ba2” cu perspectivă negativă

Adrian N Ionescu

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a coborât, joi, cu o treaptă ratingul atribuit constructorului auto francez Renault SA, de la “Ba1” până la… Mai mult

Stiri

Un Top al creşterilor de restanţe la creditele în lei din aprilie

Adrian N Ionescu

Debitorii din Bucureşti (inclusiv Ilfov) şi din judeţul Satu- Mare au contribuit cel mai mult la creşterea cu 3,92% a restanţelor la creditele în lei… Mai mult

Stiri

Detaliile următoarei etape de relaxare anunțate de președintele Iohannis

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că, după data de 1 iunie, ”câteva activități interzise redevin posibile”. Între acestea: reluarea traficului internațional rutier și feroviar,… Mai mult