vineri

26 aprilie, 2024

30 iulie, 2017

Ministrul Economiei, Mihai Fifor, a anunțat că Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi lansat anul viitor și a dat indicii despre tipul de investiții ale acestuia

„’Prin Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții pe care îl vom lansa începând cu anul viitor încercăm să investim în companii cu capital românesc. Pe de o parte, în cele care pleacă de la greenfield, de la firul ierbii, pe de altă parte în investițiile brownfield, și aici ministerul nostru are un program special de inventariere a siturilor din zona minieră.

De asemenea, în săptămânile imediat următoare, noi avem intenția ca undeva până la 1 septembrie, să venim cu legea minelor, o lege care va reglementa foarte multe chestiuni în domeniul mineritului, și, totodată, tot până la 1 septembrie vom veni și cu Legea apelor minerale”, a explicat ministrul Fifor, citat de Agerpres.


Întrebat dacă legea minelor ar putea însemna un nou început pentru Roșia Montană, ministrul a precizat faptul că se așteaptă finalizarea litigiului.

”Așteptăm să vedem cum se finalizează acest litigiu și vom discuta. Cât privește legea minelor, da, este o parte dedicată ideii redeschiderii unor exploatări miniere, dar o să îmi permit să vă rog să ne lăsați să ieșim cu draftul în consultare publică în dezbatere și atunci o să discutăm punctual pe fiecare capitol al legii minelor”, a adăugat Fifor.

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu sugerează că motivul pentru care este convocat Parlamentul în sesiunea extraordinară este „mai serios și deocamdată ținut secret”, dar ar putea fi vorba de crearea Fondului Suveran de Investiții.

 


Proiectele disponibile ale actelor de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) nu precizează strategia, obiectivele, mecanismele de managament şi nici modul de control al  FSDI, avertizează economiștii consultaţi de cursdeguvernare.ro.

Drafturile respective conferă Fondului statutul uneia dintre cele mai mari puteri corporatiste din România, cu exceptarea de la aplicarea mai multor dispoziții legale.

„Lectura proiectului de lege de înființare și a proiectului de act constitutiv (al FSDI) nu lămureşte nimic cu privire la obiectivele și la modul de funcționare financiară a Fondului.

Toate detaliile  prezentate (…) sunt irelevante dacă nu se poate înțelege logica financiară a funcționării Fondului”, ne spune Aurelian Dochia, experimentat economist în domeniul financiar.

Actele citate spun că FSDI se va finanța din resurse care intră, deocamdată, direct în conturile statului, dar nu spune cum va face profitul cu care ar trebui să contribuie la dezvoltarea companiilor din portofoliul său și la înființarea altora, ca și la mari investiții naționale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: