Peste 140 de internări în spital, spre sfârșitul lunii iulie din 2021, din aceeași cauză au adus în atenția românilor un virus despre care nu știau prea multe lucruri, dar foarte mulți, cel puțin o dată în viață, l-au „contractat”. După ce a apărut acest focar în Râșnov, județul Brașov, tot mai mulți au început să caute informații despre norovirus România.
Primul care a ajuns la spital a fost un copil de 5 ani, apoi un număr mare de persoane s-a prezentat la medicul de familie sau la spital cu simptome de vărsături, grețuri, dureri abdominale, febră, frisoare sau scaune diareice. La scurt timp, a venit și explicația medicilor. La copilul de 5 ani, în urma analizelor, s-a identificat norovirus.
Cei interesați de subiectul norovirus România trebuie să știe că acest tip de virus trăiește atât în fecalele și saliva oamenilor, cât și ale animalelor și este extrem de contagios. În majoritatatea cazurilor, infectarea cu norovirus se manifestă prin episoade puternice de vărsături severe și diaree, dar și dureri de stomac, crampe abdominale, dureri de cap și ale mușchilor, precum și o stare de letargie. De regulă, simptomele durează până la 3 zile, iar mulți se vindecă chiar și fără să aibă nevoie de un tratament.
Însă, pot fi vulnerabili la acest virus sugarii, persoanele în vârstă, dar și bolnavii cronici. În cazul acestor categorii de persoane infectate este necesară îngrijirea medicală întrucât norovirusul poate cauza deshidratarea puternică.
Sursele de infectare
Potrivit studiilor, de obicei, pentru că se transmite ușor, focarele cu norovirus apar în spațiile închise, aglomerate, precum spitale, instituții, școli, cămine pentru bătrâni sau nave de croazieră. Cei interesați de subiectul norovirus România mai trebuie să știe că, popular, afecțiunea provocată mai este cunoscută și sub denumirea de „gripa stomacului”.
Pentru că reușește să trăiască atât la temperaturi foarte scăzute, dar și foarte ridicate, iar cei mai mulți dintre dezinfectanții de pe piață nu sunt eficienți împotriva sa, norovirusul este greu de eliminat. De asemenea, important de precizat este faptul că nu se poate face un vaccin împotriva norovirusului pentru că acesta suferă mutații frecvent și formează noi tulpini. Mai mult, o persoană infectată o dată nu are imunitate și poate fi afectată de mai multe ori pe parcursul vieții.
Însă care sunt, mai exact, sursele de infectare? Potrivit medicilor, oamenii se infectează cu norovirus în primul rând prin consumul de alimente sau apă contaminate. De asemenea, o sursă poate fi reprezentată de crustacee, dar și de alimente ambalate gata de mâncare precum salate, prăjituri, fructe sau sandwich-uri. Evident, toate acestea pot transmite norovirusul dacă au fost neatent preparate sau manipulate de o persoană infectată care nu a respectat regulile de iginienă.
Se poate transmite și direct în urma unui contact cu o persoană care este infectată prin schimb de salivă în timpul vorbirii sau atingând aceleași suprafețe.
Norovirus România. Cum te poți proteja
Cei care au căutat informații despre norovirus România au vrut să afle și cum se stabilește, exact, diagnosticul. În primul rând, pe baza simptomelor, un medic poate suspecta că este vorba despre o infecție cu norovirus, însă se stabilește mai clar după ce sunt făcute analize de scaun.
Mai trebuie spus și că nu există un tratament specific pentru infecția cu norovirus, iar atunci când se stabilește o schemă de tratament, medicul ține cont și de alte probleme sănătate pe care le are un pacient. Dacă este vorba despre cineva care nu are alte boli care afectează imunitatea, medicul poate recomanda soluții de rehidratare orală, iar în situații mai complicate se poate administra și tratament intravenos.
Medicul mai poate recomanda, pentru cei care acuză diaree și medicamente specifice pentru această afecțiune, dar și probiotice care să restabilizeze flora intestinală.
Medicii fac și câteva recomandări ca să nu ajungi în situația de a contacta acest virus și să faci infecția. În primul rând, trebuie să vă spălați foarte bine pe mâini cu apă și săpun, mai ales după ce mergeți la toaletă sau schimbați scutece. S-a constat că persoanele infectate contaminează, atunci când manipulează fructe, legume sau salate și din această cauză trebuie să le spălați foarte bine înainte să le mâncați. Fructele de mare trebuie să le preparați bine.
Dacă aveți simptomele caracteristice norovirusului ar fi bine să luați câteva măsuri pentru a nu infecta și alte persoane. De exemplu, îndepărtați cu mare atenție voma și materiile fecale folosind prosoape de hârtie de unică folosință și dezinfectanți pentru toaletă care conțin clor și folosiți mănuși. Puteți să faceți faceți un dezinfectant pentru suprafețe amestecând o lingură de clor cu o cană cu apă.
Cei interesați de subiectul norovirus România mai trebuie să știe că până când dispar complet simptomele ar fi bine să dezinfectați toate suprafețele pe care le folosiți mai des, de la telecomandă TV și clanțele ușilor până la telefon sau robinetul de la chiuvetă. De altfel, persoanele care sunt infectate cu norovirus ar trebui să stea izolate, să ia contact fizic cu familia și să reintre în societate minim după două zile de la dispariția tuturor simptomelor.