La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

Cronicile

Noi informații privind fiscalitatea viitoare și bugetul anului 2015

de Cristian Grosu 13.11.2014

Informațiile publicate în premieră de cursdeguvernare.ro în urmă cu 2 săptămâni privind versiunile de fiscalitate care se elaborează la Ministerul Finanțelor sunt confirmate de un document publicat joi de agenția Mediafax.

La finalul articolului – documentele.

Potrivit versiunilor prezentate în 28 octombrie de cursdeguvernare.ro (AICI), la departamentul pentru Buget al Ministerului de Finanțe au fost elaborate câteva propuneri măsuri care ar putea schimba fundamental sistemul fiscal din România :

 • – introducerea impozitului progresiv de 15-25-35% din anul 2016 (pentru anul 2015 nu există posibilitatea tehnică de implementare rapidă)
 • – introducerea – ca variantă de lucru, a impozitului pe cifra de afaceri
 • – creșterea taxelor pe proprietate cu câte 25% în 2015 și 2016
 • – varianta unei amnistii fiscale, care să impoziteze minim banii aduși în conturi transparente care nu pot fi justificați legal

Informațiile, în exclusivitate, ale ultimelor zile: A treia rectificare sau miza pe fondul de rezervă

Ministerul Finanțelor lucrează la un draft de fiscalitate care va fi folosit, începând din zilele de după alegeri, pentru construcția bugetului pe anul 2015, dar și pentru anii următori.

Potrivit unor surse din minister, discuțiile vizează 2 lucruri foarte distincte : Execuția bugetului pe anul 2014 și elaborarea bugetului pe anul 2015.

Execuția bugetului din 2014 :

1 ) La Ministerul Finanțelor se discută posibilitatea unei premiere : cea de-a treia rectificare bugetară.

Potrivit legii, pot exista doar 2 rectificări bugetare, însă legea poate fi ignorată în exact aceeași măsură în care guvernul ignoră nedepunerea la parlament a bugetului pe anul 2015 până la data de 15 noiembrie.

2) Posibilitatea celei de-a treia rectificări este provocată de modul în care guvernul a gestionat bugetul acestui an : a blocat investițiile publice timp de 3 trimestre, și a dirijat banii mai mult spre administrațiile locale pe ultimele 4 luni : or autoritățile locale nu au suficient timp la dispoziție pentru a-i cheltui potrivit procedurilor legale.

3) În varianta că Nu se va putea ocoli legea și Nu se va face cea de-a treia rectificare bugetară, miniștrii cu excedente sunt îndemnați să-și dirijeze surplusul către fondurile de rezervă.

Acest lucru a provocat nemulțumiri între membrii cabinetului, care s-au văzut cu bugetele mărite prin excedent la finele anului, iar acum li se cere să dea banii înapoi.

decizie se va lua în cursul săptămânii viitoare, întrucât premierul Victor Ponta a cerut liniște până după turul 2 al prezidențialelor.

Elaborarea bugetului pe anul 2015 :

4) Există, însă, o parte pozitivă a manierei în care a fost gestionat bugetul pe anul 2015 : folosirea banilor în excedent adunați de la ministere – fie prin a treia rectificare, fie prin fondul de rezervă – la plata restanțelor salariale pe care bugetarii le-au câștigat în instanță și care erau programați să fie plătiți în anul 2015.

Măsura ar fi bună pentru că ar degreva bugetul de anul viitor de o atare cheltuială, cu atât mai mult cu cât anul 2015 este vârf de plată la datoriile către FMI, trebuie compensată scăderea CAS și trebuie crescut bugetul armatei.

5) Decizia este amânată pentru săptămâna viitoare, însă ea nu va fi transparentă din cauza unor constrângeri de natură politică :

-, bugetul pe anul 2015 va fi elaborat împreună cu experții FMI începând din ultima săptămână a lunii noiembrie, întrucât guvernul nu are soluții de-a acoperi golul dintre deficitul țintit și cel provocat de măsurile electorale din acest an.

Diferența este de 10 miliarde de lei (potrivit estimărilor Comisiei Europene), sau între 15 și 17 miliarde de lei (potrivit situației luate în calcul la București).

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a anunțat săptămâna trecută că bugetului anului 2015 va fi definitivat pentru adoptare după data de 15 ianuarie 2015.

-, Foarte important : un deficit aflat la limita respectării (2,8 % – anticipează Comisia Europeană, față de limita maxim admisă de 3 % ) ar putea forța România să prelungească, în vara 2015, acordul cu FMI – fapt care i-ar putea crea probleme de credibilitate în ce privește ieșirea sustenabilă și durabilă din criză, mai ales după 2 trimestre de recesiune în 2014.

6) Variantele de fiscalitate, pe de o parte, și cele pe bugetul 2015, pe de alta, sunt versiuni de lucru pentru întâlnirile cu experții tehnici ai FMI din săptămâna de după validarea rezultatului alegerilor prezidențiale.

Important: Ele au doar valoare de punct de pornire la discuții, întrucât nu există încă un calcul de sustenabilitate a scăderii CAS cu 5pp de la 01 octombrie 2014 pentru anul viitor.

În plus, cel care a elaborat aceste versiuni – ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, nu este încă sigur pe postul său într-un viitor guvern.

7) Aceste măsuri depind foarte mult de cine va fi premier după scrutin : indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale, pe lângă numele lui Călin Popescu Tăriceanu (o soluție politică, de alegeri, a actualului premier), șanse reale pentru conducerea guvernului au Ioan Rus și Florin Georgescu.

***
Mai jos – din documentul obținut de agenția Mediafax, care confirmă informațiile publicate în urmă cu 2 săptămâni de cursdeguvernare.ro.

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.11.2014

2 comentarii

 1. Ioan Bogdan
  13.11.2014, 11:22 pm

  Daca guvernul nu pierdea timpul cu reducerea taxei pe stalp a CAS a subentiei,…SI STIMULA CONSUMATORII DE ENERGIE SI MATERII PRIME RESTITUINDU-LE ACESTORA VALOAREA TVA 24% DIN FACTURILE ACHITATE probabil acum MILIONUL DE LOCURI DE MUNCA s-ar fi indeplinit,pentru ca STIMULAREA PRIN RESTITUIREA VALORII TVA 24% ESTE MULT MAI ATRACTIVA,MAI EFICIENTA SI MAI SIGURA de cat niste improvizatii ineficiente si discriminatorii care NU PERMIT DEBLOCAREA ECONOMIEI SI IMBUNATATIREA CALITATII VIETII.Avem solutie simpla care nu necesita investitii financiare ci numai de VOINTA si de INTELEGERE.Constitutia obliga guvernul sa IMBUNATATEASCA CALITATEA VIETII,aceasta obligatie se realizeaza prin aceasta masura de restituire a tva care poate fi apreciata ca UN GEST DE VOINTA DE A CONTRIBUI CU 24% LA RELANSAREA ECONOMICA SI SOCIALA FARA CA Mi.de Finante SA DEA VREUN LEU DIN BUGET CI DOAR R E S T I T U I E 24% celor carea ahita facturile.-Min.de Finante va incasa tva de 24% NU DE 9% si accizele acolo unde este cazul,din VANZAREA BUNURILOR SI SERVICIILOR.Comparati efectele acestei masuri cu oferta Min.de Finante.

 2. Ștefan A.
  14.11.2014, 6:17 pm

  – Nu se specifica daca impozitul progresiv e rezervat persoanelor fizice si/sau juritice .
  – NU e specificat daca se va aplica si pensionatilor . 🙂

  – LIPSESTE ELEMENTUL FUNDAMENTAL AL UNUI IMPOZIT PROGRESIV . ADICA COTA DE IMPOZITARE DE 0,00% . Care e prezenta in toate tarile europene in care se aplica sistemul progresiv de impozitare PE PERSOANE FIZICE .

  – Pe persoane juriticesi in vest (firme in toate formele lor si de toate marimile ) impozitul este diferentiat principal pe alte criterii decit cifra de afaceri .
  PS . Impozitul pe cifra de afaceri e in realitate un forfetar pur .

  Mai greu de aplicat cind firma e in pierdere sau cind transfer pricing face ravagii in conturile filialelor romane a unor multinationale . 🙂

Lăsați un comentariu


Stiri

Pneumolog / Grijă, dar nu panică la coronavirus: Gripa a ucis 61.000 de oameni în 2018 și 2019

Vladimir Ionescu

Epidemia de coronavirus, ce a ajuns în Europa, îi îngrijorează în mod firesc pe români, însă nu trebuie creată panică, a declarat la Digi24 Gilda… Mai mult

Stiri

Propunere AAF: Reducere la 1% a impozitului pe câştigurile din fondurile mutuale, pentru atragerea de resurse

Adrian N Ionescu

Ponderea normală a activelor fondurilor mutuale în produsul intern brut (PIB) al României ar trebui să fie dublă faţă de nivelul actual „foarte mic”, de… Mai mult

Stiri

Premierul Orban și-a depus mandatul de premier desemnat, președintele Iohannis convoacă noi consultări pentru o nouă nominalizare

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că invită partidele parlamentare la o nouă rundă de consultări politice pentru formarea unui nou guvern. Consultările încep miercuri,… Mai mult

Stiri

Deficit bugetar de 0,04% din PIB în ianuarie

Vladimir Ionescu

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu 7% față de aceeaşi lună a anului trecut, la 27,5 miliarde de lei, în linie… Mai mult

Stiri

România trimite înapoi gunoiul venit din Marea Britanie – doi români și un britanic sunt cercetați

Vladimir Ionescu

Cele trei puncte de lucru din Bucureşti şi judeţul Ilfov ale firmei care a importat 16 containere cu deşeuri din Marea Britanie, aduse în Portul… Mai mult

Stiri

PNL l-a ”trasferat” pe Toma Petcu și pe alți 3 colegi ai săi din ALDE

Razvan Diaconu

Deputatul Toma Petcu (foto), preşedintele organizaţiei judeţene ALDE Giurgiu şi fost ministru al Energiei în Guvernele Grindeanu şi Tudose, a anunţat marți că se alătură… Mai mult

Stiri

Finanțele resping ofertele băncilor pentru finanțarea deficitului – 3 miliarde lei, surplus deja împrumutat

Alexandra Pele

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a respins marți ofertele băncilor aferente unei emisiuni prin care spera să atragă 200 de milioane de euro de pe piața… Mai mult