miercuri

10 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 mai, 2020

Unităţile sanitare trebuie să mai rămână în coordonarea Ministerului Sănătăţii, a declarat joi ministrul Nelu Tătaru, care a pledat pentru modificarea Legii sănătății. Parlamentarii au înlăturat amendamentul ce permitea schimbarea conducerii spitalelor în timpul epidemiei, chiar dacă aceste unități sunt subordonate administrației locale.

La începutul lunii aprilie, Guvernul a decis transferul la Ministerul Sănătății a spitalelor aflate sub autoritatea administrației locale, ceea ce făcea posibilă demiterea conducerii.

„Ceea ce s-a întâmplat la Suceava trebuie să reprezinte o lecţie pentru noi toţi. După ridicarea stării de urgenţă, vom avea mult de lucru pentru reorganizarea şi eficientizarea sistemului sanitar. Consider că, pentru încă o perioadă, unităţile sanitare trebuie să rămână în coordonarea ministerului. Este nevoie şi de actualizarea Legii sănătăţii, pentru că actuala variantă este depăşită”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.


O echipă militară condusă de generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a preluat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, în perioada 2 – 30 aprilie.

Secretarul de stat a transmis un raport ministrului Sănătăţii după încheierea misiunii, care arată că au fost depistate mai multe deficienţe privind planificarea reacţiei şi protecţiei faţă de criza sanitară COVID-19, precum şi în alertarea şi antrenarea echipelor medicale.

Conform raportului, conducerea instituţiei „nu mai era eficientă”, Consiliul medical nefiind convocat oficial din luna februarie, structura funcţională a spitalului era „redusă”, sectoarele în care erau internaţi pacienţii COVID -19, UPU funcţionau la o capacitate de „avarie” din cauza asigurării „minimale” cu personal – aproximativ 15%, iar protecţia personalului, cu excepţia unor persoane din UPU, Sectorul de Boli infecto-contagioase şi Sectorul Boli interne – COVID-19, era „inadecvată, necorespunzătoare, improvizată”.

Ministerul Sănătății a prezentat joi câteva fragmente din raportul generalului-maior în rezervă Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, referitor la situația existentă la Spitalul Județean Sf. Ioan cel Nou, din Suceava, în momentul în care Armata a preluat conducerea unitții ce devenise principalul focar de coronavirus din România.


Neregulile constate:

  • au fost depistate mai multe deficiențe privind planificarea reacției și protecției față de criza sanitară COVID-19, precum și în alertarea și antrenarea echipelor medicale pentru criza COVID-19
  • conducerea instituției nu mai era eficientă
  • Consiliul medical nu a fost convocat oficial din luna februarie
  • structura funcțională a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava era redusă
  • sectoarele în care erau internați pacienții COVID -19, UPU, laboratorul de imagistică, laboratorul de BK, sectoarele administrativ și logistic funcționau la o capacitate de „avarie” datorită asigurării minimale cu personal – aproximativ 15% din personalul spitalului
  • protecția personalului, cu excepția unor persoane din UPU, sectorul de Boli Infecto-contagioase și Sectorul Boli Interne – COVID-19, era inadecvată, necorespunzătoare, improvizată
  • nu existau circuite funcționale specifice, cu toate că spațiul de spitalizare era împărțit în sectoare COVID-19 și non-COVID. Nu s-a putut identifica nicio decizie a conducerii, recomandare a specialiștilor epidemiologi sau o practică în curs care să asigure dimensionarea și separarea lor.
  • nu a fost asigurat managementul riscului de infectare în afara spitalului
  • capacitatea de testare era redusă și nu a reușit să acopere, în timp util, necesitățile de investigare, mai ales pentru cele efectuate, în urgență, la nivelul secțiilor (cazuri medii-severe) și secției ATI (comunicare dificilă, rezultate oferite tardiv în raport cu necesitățile reale, comunicare numai în format letric, ofertă de servicii inadecvate solicitărilor crizei COVID-19, etc.).
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: