luni

22 aprilie, 2024

7 mai, 2011

Contribuţiile la asigurările sociale (CAS) nu vor putea scadea în anul 2011, iar prognoza de creştere economică pentru anul 2012 se revizuieşte în scădere, de la 4-4,5% la 3,5%-4%, a declarat, sâmbătă, preşedintele Traian Băsescu, după ce autorităţile române au încheiat discuţiile cu delegaţia FMI, CE şi BM, aflate la prima vizită de evaluare pentru noul acord, de tip preventiv.

”Prognoza pentru 2011 se menţine: creştere de 1,5% a produsului intern brut, faţă de 2010. Şi, pentru 2012, analizându-se evoluţiile din Uniunea Europeană, ne propunem un obiectiv prudent, adică o creştere economică de 3,5%. Deci este o revizuire, de la 4,5% la 3,5%. Ne propunem o creştere economica undeva între 3,5 – 4% din PIB pentru 2012, menţinând obiectivul de deficit pentru 2012, ca de altfel şi pentru 2011”, a declarat Băsescu.

Prin necesitatea menţinerii obiectivului de deficit pe 2011, şeful statului a motivat şi impozibilitatea ca Guvernul să scadă, anul acesta, contribuţiile la asigurările sociale. ”Nu cred că este posibilă anul acesta. Dacă putem susţine câteva luni reducerea de CAS anul acesta, este evident că o putem face. Marea problemă este ce facem în anul 2012, când trebuie să venim şi cu deficitul la 3% ESA, respectiv 2,5% pe cash. Deci trebuie să sărim de la 4,4 la 2,5% pe PIB. De unde completăm diferenţa asta pentru plata pensiilor şi a salariilor? Şi aşa fondurile sunt deficitare”, a explicat liderul de la Cotroceni.


Un proiect al Strategiei fiscal-bugetare de anul acesta releva o scădere de 2 puncte procentuale la CAS, de la circa 44% la 42%. Anterior, premierul Emil Boc vorbea de posibilitatea scăderii CAS cu până la 3 puncte procentuale, pe partea angajatorului, de la jumătatea acestui an.

În discursul său de sâmbătă, Băsescu a mai susţinut că România are premisele ieşirii din recesiune, potrivit statisticile pregătite de autorităţile române pentru ultimele ultimul trimestru din anul 2010 şi primul din 2011, însă a avertizat că este necesară continuarea politicii prudente privind cheltuielile.

”Avem motive de optimism, dar nu avem dreptul la lipsă de prudenţă. Situaţia internaţională nu ne permite să spunem: am trecut pe creştere economică, să înceapă veselia! Nu poate începe nicio veselie. Prudenţă şi menţinerea politicilor fiscale şi a politicilor de restructurare a economiei româneşti trebuie să fie în continuare comandamentul zero”, a susţinut el.

Referitor la sectorul bancar, oficialii FMI, CE şi BM l-au asigurat pe preşedinte de situaţia stabilă a băncilor comerciale, a susţinut Băsescu.


”Din discuţiile cu reprezentanţii celor trei instituţii am înţeles şi se confirmă şi în documentele oficiale că sistemul bancar românesc, deşi are un nivel de 12,7% credite neperformante acordate pe piaţa românească, are o bună capitalizare. Capitalizarea este destul de ridicată şi sistemul bancar are o solvabilitate de 14,7%”, a spus liderul de la Cotroceni.

România a înregistrat o creştere economică de 0,6% din PIB, în trimestrul I al anului 2011, cu 0,2% mai mare decât în precedentele trei luni, potrivit unor statistici provizorii prezentate de Traian Băsescu.

Autorităţile au acreditat ideea că la nivel tehnic înregistrarea unei creşteri economice două trimestre consecutive semnifică ieşirea din recesiune.

Acordul, de tip preventiv, dintre România şi FMI, început pe 31 martie 2011, se ridică la 3,6 miliarde de euro, pe o perioadă de doi ani.

Concomitent, se derulează un nou acord, preventiv, cu Uniunea Europeana, în valoare de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.

În cadrul acordurilor precautionary, banii pot fi traşi de autorităţile române numai în cazul unei situaţii excepţionale.

Exemple de astfel de situaţii ar putea fi un atac speculativ asupra leului, concretizat printr-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două – trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: