4 aprilie, 2017

Premierul Sorin Grindeanu a discutat, marţi, cu reprezentanţii consorţiului format din ExxonMobil şi OMV Petrom, despre investiţiile acestor companii în România şi „despre valorificarea resurselor energetice”, potrivit unui comunicat al Executivului.

Este cea de-a doua întâlnire oficială la vârf, din 27 februarie încoace, dintre Guvernul instalat după alegeri şi reprezentanţii celor două companii, ExxonMobil şi OMV Petrom, care vor exploata (probabil) cel mai bogat perimetru de gaze naturale din platforma continentală a Mării Negre.

Piaţa aşteaptă noile reglementări privind redevenţele, de care depinde şi interesul companiilor petroliere de a investi în exploatarea perimetrelor unde au descoperit gaze naturale.


ExxonMobil şi OMV Petrom au anunțat, în 2012, descoperirea unui zăcământ de gaze naturale în zona de mare adâncime a blocului Neptun, în care rezervele de gaze ar putea fi de 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Investiţiile în prospecţiuni şi explorări în Marea Neagră celor două companii au ajuns la 1,5 miliarde de dolari, în cel mai mare proiect de explorare a resurselor de hidrocarburi ale României din ultimele decenii.

Decizia finală privind fezabilitatea comercială a exploatării perimetrului ar putea fi luată în 2019, iar costul acesteia depinde şi de nivelul redevenţelor, de condiţiile offshore şi de adâncimea de exploatare.

De asemeni, calea pe care gazele vor ajunge la consumatorii români, cel mai devreme în 2020, depinde şi de investiţiile transportatorulii naţional Transgaz.

Negocieri dificile


În prezent, redevențele variază între 3,5% și 13,5% din valoarea producției, în funcție de mărimea zăcământului.

Sistemul redevențelor pentru petrol şi gaze este neschimbat din 2004, când a fost stabilit în vederea privatizării Petrom. Sistemul a fost prelungit de două ori, în 2014 de Guvernul Ponta şi ulterior, de facto, de Guvernul Cioloş, care nu a mai apucat să promoveze legea de modificare.

La începutul lunii ianuarie, fostul ministru de Finanțe declara că a predat proiectul privind legea redevenţelor noului ministru.

Actualul ministru de Finanțe, Viorel Ștefan, își propusese finalizarea legii redevențelor în primul trimestru al acestui an.

Cel mai proeminent dintre producători este OMV Petrom, care extrage aproape toată producția de petrol a țării și aproape jumătate din cea de gaze naturale.

OMV a lăsat să se înţeleagă, la un moment dat, că ar putea încetini investiţiile în perimetrele din Marea Neagră, în care a descoperit zăcăminte importante de gaze naturale, dacă redevențele nu vor fi stabilite la un nivel convenabil.

Promisiuni

Prim-ministrul a subliniat deschiderea și determinarea Guvernului de a sprijini proiectele de investiții pentru dezvoltarea de noi surse de producție de hidrocarburi offshore, în scopul de a ajuta la asigurarea securității energetice a României, precum și la valorificarea resurselor energetice, în condiții de competitivitate și durabilitate”, spune comuncatul de marți al Executivului.

Sorin Grindeanu „a reconfirmat sprijinul pentru aceste proiecte de pionierat pentru industria locală de petrol și gaze”, dar alte informaţii concrete despre conţinutul discuţiilor nu a fost furnizat.

“Guvernul este ferm angajat să asigure cadrul de reglementare necesar pentru atragerea și dezvoltarea acestor proiecte în România. Astfel de proiecte asigură accesul la tehnologii de ultimă oră, transfer de know-how, contribuie la securitatea energetică și răspund nevoilor de promovare a investițiilor pentru sectorul de petrol și gaze”, spune suirsa citată.

De asemenea, ministrul Economiei, Mihai Tudose, și secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, „au arătat că echipele tehnice din cadrul Comitetului interministerial vor continua să lucreze pentru a asigura suportul tehnic necesar astfel încât aceste proiecte de pionierat să poată fi implementate.

Guvernul a decis în 2 martie înființarea Comitetului interministerial privind „asigurarea suportului tehnic necesar pentru sprijinirea noilor proiecte energetice cu potențial de dezvoltare în partea românească a Mării Negre realizate de ExxonMobile și OMV Petrom”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: