sâmbătă

15 iunie, 2024

7 octombrie, 2019

Necesarul de finanțare al statului a crescut cu patru miliarde de lei în acest an, potrivit unui document publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Guvernul anticipează că va fi nevoit să împrumute de la investitorii locali și străini 76 de miliarde de lei în 2019, față de 72 de miliarde, nivelul anunțat anterior.

Statul are nevoie de 29,1 miliarde de lei pentru finanțarea deficitului bugetar din 2019 și de 46,9 miliarde de lei pentru a ”rostogoli” datoria publică, respectiv pentru a accesa noi credite în vederea stingerea împrumuturilor mai vechi ajunse la scadență, reiese din Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2019-2021.


Anterior, Finanțele estimau că ar avea nevoie de 28 de miliarde de lei pentru finanțarea deficitului și de aproximativ 44 de miliarde de lei pentru rostogolirea datoriei publice, potrivit programului de emisiuni de obligațiuni guvernamentale aferent acestui an.

În anul 2019, Ministerul Finanțelor Publice a realizat prefinanțarea parțială a necesităților de finanțare din surse externe aferente anului 2020, politică pe care intenționează să o continue și în anii următori în funcție de condițiile și ferestrele de oportunitate de pe piețele financiare externe, se mai arată în strategia menționată.

Aceasta are în vedere datele macroeconomice din Programul de Convergență aprobat pentru perioada 2019-2022, în care este prevăzut un ritm de creștere al economiei locale de 5,6% în 2019 și 2020 și o temperare a acestuia către 5% în 2021.


Estimările privind deficitul bugetar conform metodologiei ESA pentru anul 2019 nu depășesc limita de 3% din PIB, urmând ca din acest an deficitul bugetar să se ajusteze până la 2,45% în anul 2021.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: