joi

28 martie, 2024

31 ianuarie, 2019

Guvernul trebuie să refinanțeze în acest an datorii ajunse la scadență în valoare de 27,5 miliarde de lei.

La acestea se mai adaugă circa 26 de miliarde de lei, valoarea estimată a deficitului bugetar (2,55% dintr-un PIB de 1.022,5 miliarde de lei, conform CNSP).

De asemenea, tot în 2019, Guvernul trebuie să restituie o tranșă de un miliard de euro aferentă împrumutului luat de la CE, BM și FMI în 2009.


În luna februarie, vor ajunge la scadență certificate de trezorerie în valoare de jumătate de miliard de lei, precum și o emisiune de obligațiuni de stat din octombrie 2016 în valoare de aproape șase miliarde de lei. Deocamdată, MFP nu a publicat calendarul de licitații pentru luna februarie.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marți că a decis să oprească licitațiile de împrumuturi, invocând faptul că la nivelul Trezoreriei există suficiente resurse de finanțare pentru o perioadă de șase luni.

În următoarele șase luni, la scadență vor ajunge certificate de trezorerie și obligațiuni de stat în valoare de 25,2 miliarde de lei, respectiv 91% din suma totală ce trebuie refinanțată în acest an.


În luna ianuarie, licitațiile nu au mers foarte bine. MFP a eşuat să atragă de la bănci sumele integrale cerute în trei încercări consecutive, iar la ultima licitație Ministerul s-a văzut nevoit să refuze toate ofertele băncilor.

Băncile au cerut randamente tot mai mari și doar la licitația la care media acestora a ajuns la 5,11%, suma adjudecată s-a apropiat de nivelul cerut de Finanțe.

Vârf de plată

Din datele de până acum, vârful de plată al datoriei publice din perioada următoare va fi anul 2021, când vor ajunge la scadență împrumuturi în valoare de aproximativ 31,5 miliarde de lei, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Sumele pot suferi modificări pe măsură ce MFP va refinanța împrumuturi ajunse la scadență cu noi emisiuni de titluri de stat. Noile emisiuni se vor regăsi în totalurile aferente anilor următori.

În afara acestor împrumuturi rostogolite an de an, Guvernul mai are de restituit un circa două miliarde de euro din pachetul financiar extern luat de la Comisia Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional în 2009.

În acest an, tranșa restituită se ridică la circa un miliard de euro, sume importante urmând să mai fie plătite în 2022 (608,8 milioane de euro) și 2023 (402,7 milioane de euro), potrivit datelor MFP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: