NATO a început luni cele mai ample exerciţii militare, în statele baltice, de la anexarea Crimeei la Federaţia Rusă. În replică, ministerul rus al Apărării a anunţat debutul unor manevre similare în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.
Mare desfăşurare de forţe ale NATO în ţările baltice
Aproximativ 4.700 de militari şi 800 de vehicule aparţinând Marii Britanii, Canadei, Statelor Unite, Finlandei sau Poloniei participă la exerciţiile militare din statele baltice, informează AFP.
Manevrele au fost lansate în apropierea oraşului Riga, capitala Letoniei şi au loc în contextul în care cele trei foste republici sovietice – Lituania, Letonia şi Estonia sunt îngrijorate de sporirea prezenţei militare a Rusiei la frontierele lor.
Exerciţiile militare din statele baltice vor continua până în 20 iunie.
Replica neîntârziată a Rusiei
Rusia a criticat virulent aceste manevre, catalogându-le drept „o demonstraţie de intenţii ostile”, potrivit ministrului rus adjunct al Apărării, Vladimir Titov, citat de agenţia Interfax.
„Desfăşurarea de trupe suplimentare NATO în Europa Centrală şi de Est, chiar în baza rotaţiei, constituie o încălcare a acordurilor între Rusia şi Alianţa (Nord-Atlantică)”, a declarat oficialul rus.
În replică, acelaşi Minister al Apărăii a anuţat marţi dimineaţa demararea unor manevre militare în enclava Kaliningrad, comparabile cu cele ale NATO, informează agenţiile de presă.
„Numărul participanţilor la manevre în regiunea Kaliningrad, forţele şi mijloacele puse în funcţiune de Ministerul rus al Apărării sunt comparabile cu numărul persoanelor, armelor şi echipamentelor militare implicate în exerciţiile de la frontieră desfăşurate de ţările NATO”, a anunţat ministerul rus într-un comunicat.
Aceste manevre ruseşti au loc „în acelaşi timp” cu exerciţiul naval multilateral „Baltops” şi cel terestru „Saber Strike”, organizate în fiecare an din 2010 de către NATO în ţările baltice, a anunţat ministerul.
Iniţial fusese invitată şi Rusia să participe la aceste manevre, dar NATO a suspendat parteneriatul militar cu Moscova în martie, după alipirea Crimeei.