Banca Naţională a României este pregătită pentru eventualitatea în care România va întrerupe înainte de termen acordul cu FMI, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, arătând, însă, că negocierile merg bine şi nu va face alte comentarii înainte de conferinţa FMI, programată pentru luni.
„Noi suntem pregătiţi pentru orice scenariu, dar eu ştiu că negocierile merg bine şi nu ne antepronunţăm. Cei de la FMI vor avea o conferinţă de presă luni. Vorbim după”, a spus Mugur Isărescu, întrebat dacă există riscuri pentru România în eventualitatea încheirii acordului FMI înainte de termen, în luna septembrie a acestui an.
Ministrul finanțelor afirmă că soarta acordului se decide vineri
Ministrul Finanţelor Darius Vâlcov a declarat miercuri că Guvernul va avea vineri cea mai importantă întâlnire cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), la care vor participa toţi miniştrii, pentru „a încerca să ajungă la un consens” cu experţii Fondului.
„Cea mai importantă întâlnire, cu toţi miniştrii, şi momentul în care vom încerca să ajungem la un consens va fi vineri. Probabil vineri seara sau sâmbătă dimineaţa vom şti dacă avem sau nu în continuare un acord, în condiţiile în care, bineînţeles, să le agreăm împreună”, a spus ministrul Vâlcov.
Delegaţia FMI a început marţi vizita în România, programată în perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, aprobat în septembrie 2013.
România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.
Acordul, care este însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.
Ultimele vizite la București
Ultima misiune FMI la Bucureşti de evaluare a acordului a fost în luna iunie a anului trecut, când Guvernul şi Fondul nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, iar FMI a plecat fără o scrisoare de intenţie.
În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a declarat că România nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar încheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care îl are Polonia, nu strică şi nu costă, el adăugând că negocierile în acest sens vor avea loc după încheierea „cu bine” a acordului existent.
O misiune tehnică a creditorilor internaţionali a mai fost prezentă în România între 2-10 decembrie, pentru discuţii privind bugetul pe 2015.