Mugur Isărescu dă un semnal băncilor să reducă dobânzile la creditare, nu la depozite - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Mugur Isărescu dă un semnal băncilor să reducă dobânzile la creditare, nu la depozite

8 mai, 2013

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a dat un semnal, miercuri, băncilor comerciale să reducă dobânzile la creditare și să nu le scadă pe cele la depozite.

”Dăm un semnal băncilor cum să înceapă şi ele ciclul de reducere. Ele începeau cam aşa. Se uitau în buget şi începeau: a coborât BNR ratele de referinţă, coborâm şi noi ratele de dobânzi la depozite. Rata de dobândă la depozitele noastre poate fi asimilată cu rata minimă de dobândă. Noi nu mai dăm 1,25%, am început să dăm 2,25%. Semnalul este clar, şi nu este de vorbire, este de facto. Solicităm băncilor să nu se repeadă să înceapă prin coborârea dobânzilor la depozite”, a declarat Mugur Isărescu despre dobânzile la depozite.

În schimb, în privința dobânzilor la credite, guvernatorul BNR a subliniat că cererea scăzută la creditare este cauzată de dobânzile mari percepute de băncile comerciale, în condițiile în care inflația scade.


„Nu există cerere de credit. Stai puţin, dacă ai 15% dobândă, cu inflaţie în scădere, cine să-ţi ia credit? Băncile comerciale nu trebuie să găsească un motiv pentru a nu da credite”, a afirmat Isărescu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În context, el a arătat că cererea de credite de consum de către populație este în scădere și în condițiile în care familiile românești reduc tot mai mult riscurile bugetelor proprii.

”La creditul de consum, evoluţia este în continuare nefavorabilă. Noi considerăm că doi factori acţionează în această direcţie. O regândire, la nivel de populaţie, la nivelul fiecărei familii, a raportului economisire/împrumuturi. Populaţia a devenit mult mai prudentă în ceea ce priveşte împrumuturile. Este vorba şi de experienţa trecută”, a arătat guvernatorul BNR.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr